Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2020 13:19
Čas čtení 1:22
Vojtěch Vanda

Česko by se mohlo vrátit do normálu na přelomu května a června, uvádí Babiš

NEWS ANDREJ BABIŠ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz přiblížil, jak by mohla vypadat situace v České republice během příštích několika týdnů až měsíců.

Česká republika by se mohla vracet do normálního chodu po koronavirové krizi někdy na přelomu měsíců května a června, avšak všechno závisí na tom, jak se bude situace v dalších dnech vyvíjet, uvedl v rozhovoru pro Blesk.cz český premiér Andrej Babiš. V rozmluvě se zmínil i o nouzovém stavu, postupném znovuotevření zavřených podniků a vlastním zdravotním stavu.

Doporučeno
V Česku se koronavirem nakazilo 3 604 lidí, vláda chce nouzový stav prodloužit o dalších 30 dní (Aktualizováno) V Česku se koronavirem nakazilo 3 604 lidí, vláda chce nouzový stav prodloužit o dalších 30 dní (Aktualizováno) 2. dubna 2020 7:57

Počty nakažených prý procentuálně klesají, vrchol epidemie u nás se očekává prý ke konci dubna. „Očekáváme 10 až 15 tisíc nakažených. Koncem května nebo v červnu bychom se mohli dostat do nějakého normálu. Záleží na lidech, jestli budou dodržovat opatření,“ řekl Blesku.cz premiér.

Vláda se proto snaží prosadit nouzový stav na dalších třicet dní, podle opozice tento krok však nutný není. Podle ní by stačilo dnů pouze 14. Babiš si je prý vědom, že tato situace není pro občany příjemná, vláda to však prý dělá kvůli jejich zdraví. Opatření by se ale měla uvolňovat, například otevření prvních obchodů a restaurací by mělo proběhnout po Velikonocích. Záleží však na situaci.

Nadějná je prý situace i v případě škol. Vypadá to, že by mohly být otevřené už v červnu. Nejprve by se umožnila školní docházka nejmladším dětem, vysokoškoláci podle něj zvládají učení z domu přeci jenom lépe. Samozřejmě za jistých podmínek. Malí školáci by se rozdělovali do menších skupinek a musely by mezi nimi být minimálně metrové rozestupy. „(Ale) ty Velikonoce musíme přežit  doma a v klidu,“ dodal.

Doporučeno
Politici z ČSSD darují 10 000 korun. Na konferenci si nevzal roušku ministr Jan Hamáček ani ministryně Maláčová Politici z ČSSD darují 10 000 korun. Na konferenci si nevzal roušku ministr Jan Hamáček ani ministryně Maláčová 1. dubna 2020 22:12

Premiér také nevyloučil konání svateb. Pokud by svatebčané dodržovali jistá pravidla, která by se nastavila, bylo by to prý možné.

Babiš se testovat nenechal

Co se týká zdravotního stavu samotného premiéra, cítí se prý poměrně dobře. Je bezpříznakový, z toho důvodu se prý nenechal testovat na koronavirus, přestože se jeho okolí nechalo. „Moje dcera Vivien byla v karanténě do soboty, nicméně je stále doma s mojí paní, která se během epidemie také angažuje. Žiji odděleně, chodím jen do práce a do objektu s kanceláří. Děláme videokonference,“ řekl v rozhovoru.

Domů
Sdílet
Diskuse