Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2020 14:33
Čas čtení 1:17
Adam Smeták

Rusko hrozí odvetou za stržení sochy maršála Koněva. Tento skutek způsobuje hluboké rozhořčení, vzkazuje

NEWS
Uložit Uložené

Vzkaz od Velvyslanectví Ruské federace přišel jen pár hodin po odstranění sochy maršála Koněva z pražského náměstí.

Velvyslanectví Ruské federace v pátek odpoledne vzkázalo, že odstranění sochy maršála Koněva se neobejde bez odvety. Stalo se tak jen pár hodin poté, co starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář na Facebooku o sundání sochy informoval

„Neměl roušku. Pravidla platí pro všechny stejně. Ven jen s rouškou nebo jinou překrývkou úst a nosu,“ napsal s humorem na sociální síť. Ruská strana ale krok pražské radnice nebere ani trochu odlehčeně, naopak protestuje a dává najevo, že toto gesto nezůstane bez reakce.

„Tento skutek způsobuje hluboké rozhořčení. Nepřehlédnutelný je zvláštní cynismus zúčtování s pomníkem v předvečer 75. výročí Vítězství nad nacismem. Není pochyb o provokativní podstatě kroků bojovníka s památníkem, starosty Prahy 6 O. Koláře,“ píší Rusové ve svém komentáři k odstranění památníku.

Velvyslanectví Ruské federace v České republice hodnotí rozhodnutí radnice Prahy 6 jako krok, který není přátelský, a je v přímém rozporu se Smlouvou o přátelských vztazích a spolupráci mezi Ruskou federací a Českou republikou z roku 1993

„Iniciátoři války proti památníkům zřejmě svými provokativními kroky za shovívavého přihlédnutí ze strany českého republikánského vedení usilují o zhoršení celého komplexu rusko-českých vztahů. Demolice pomníku maršála I. S. Koněva nezůstane bez příslušné reakce ruské strany,“ uzavírají zástupci Ruské federace svůj vzkaz.

Doporučeno
Socha Koněva se stěhuje. Neměl roušku, pravidla platí pro všechny stejně, vtipkuje starosta Prahy 6 Socha Koněva se stěhuje. Neměl roušku, pravidla platí pro všechny stejně, vtipkuje starosta Prahy 6 3. dubna 2020 10:35

Socha maršála Koněva byla prostředkem horlivých debat v uplynulých měsících. Opakovaně ji totiž kdosi poléval červeno barvou a na podstavci se objevil i nápis „Ne, krvavému maršálovi! Nezapomeneme.“ Velká rozepře nastala v momentě, kdy Pražané odmítli barvu ze sochy smýt a začali jednat o jejím přemístění. Ruská strana protestovala a následovalo i několik malých demonstrací, kde proruští aktivisté strhávali plachtu ze sochy a brojili proti záměru ji přemístit jinam.

Jedni chtěli sochu na náměstí Interbrigády ponechat, neboť připomíná osobu jednoho z osvoboditelů Československa v roce 1945, druzí namítali, že jde zároveň o člověka, který krvavě potlačil maďarské povstání v roce 1956 a údajně se podílel i na okupaci Československa v roce 1968.

Nakonec se rozhodlo, že socha půjde pryč a nahradí ji nový památník osvobození metropole za druhé světové války. Koněv by měl směřovat do  Muzea paměti 20. století.

Doporučeno
V Praze někdo opět polil rudou barvou sochu sovětského maršála. „Zůstane pomalovaná,“ vzkazuje městská část V Praze někdo opět polil rudou barvou sochu sovětského maršála. „Zůstane pomalovaná,“ vzkazuje městská část 23. srpna 2019 10:00
Domů
Sdílet
Diskuse