Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2020 13:09
Čas čtení 0:47
Antonín Havlík

Radikální bolševici napadli dýmovnicemi českou ambasádu v Moskvě. Prý je to msta za svržení památníku Koněva

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Ruští ultranacionalističtí radikální bolševici zaútočili na české velvyslanectví v Moskvě.

Ruští extremisté ze strany Jiné Rusko (národní bolševici) napadli v neděli 5. dubna, tedy v Den ruského národa, českou ambasádu v Moskvě a házeli na ni dýmovnice. S heslem „Stop fašismu“ takto reagovali na odstranění pomníku maršála Koněva v Praze. Ten bude přesunut do Muzea paměti 20. století. Policie žádného z viníků nezadržela. Píše se o tom na webu drugoros.ru.

„Zničení pomníku sovětskému maršálovi je součástí celkové strategie evropských států revidovat výsledek druhé světové války. České orgány popírají zásluhy sovětského lidu v boji proti nacismu a vydávají se na cestu ospravedlnění nacismu,“ míní radikální národní bolševici s dodatkem, že rusofobie v jakékoli formě nebude nepotrestána. Útok na českou ambasádu provedli – jak je z fotografií patrné –  čtyři muži zahalení v maskách.

Doporučeno
Rusko hrozí odvetou za stržení sochy maršála Koněva. Tento skutek způsobuje hluboké rozhořčení, vzkazuje Rusko hrozí odvetou za stržení sochy maršála Koněva. Tento skutek způsobuje hluboké rozhořčení, vzkazuje 3. dubna 2020 14:33

Jiné Rusko dále požaduje, aby tamní ministerstvo zahraničí a ministerstvo obrany zakročilo a podniklo příslušné diplomatické kroky. Levicoví nacionalisté, kteří mají akci na svědomí, nejsou kvůli extremistické ideologii v Rusku oficiálně registrováni.

Demonstrují i proti Kremlu, vyznávají silně zakořeněnou komunistickou ideologii. Jejich text uzavírá heslo „Naše tanky budou v Praze. Rusko je všechno – zbytek není nic!“ . 

Velvyslanectví Ruské federace v České republice se odstranění památníku nelíbí. Rozhodnutí radnice Prahy 6 považuje za krok, který není přátelský a je v přímém rozporu se společnou smlouvou o přátelských vztazích mezi Ruskem a Českem z roku 1993. 

Domů
Sdílet
Diskuse