Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2020 21:17
Čas čtení 1:11
Matej Krajčovič

Přenos koronaviru přes povrchy je prý málo pravděpodobný. Německo zkoumalo přes 70 domácností, kde žili nakažení

NEWS KORONAVIRUS NĚMECKO
Uložit Uložené

S německým virologem Hendrikem Streeckem mluvil deník Zeit.

Virolog Hendrik Streeck je přesvědčený, že obavy z přenosu nákazy po kontaktu s plochami, kterých se dotýká mnoho lidí, mohou být přehnané, píše deník Zeit.

Z rozhovoru, který s ním vedli redaktoři, vyplynulo, že němečtí hygienici v městečku Heinsberg začali se zkoumáním domácností pozitivně testovaných osob. Odebírali vzduch, kliky z dveří i dálkové ovladače z více než 70 domácností.

Doporučeno
V Nizozemsku extra opatření proti viru nejsou, říká fotbalista Michal Sadílek. Když jdu s rouškou, lidé se usmívají (Rozhovor) V Nizozemsku extra opatření proti viru nejsou, říká fotbalista Michal Sadílek. Když jdu s rouškou, lidé se usmívají (Rozhovor) 6. dubna 2020 14:31

Virolog říká, že na předmětech opravdu našli obávaný SARS-CoV-2, podobně jako ve vodě z toalety. Tyto viry ale byly vždy poškozené nebo již rozpadlé: „Minimálně to indikuje, že většina lidí se nenakazila prostřednictvím povrchů,“ odhaduje Streeck. Stát se tak tedy mělo přímo z člověka na člověka.

V jiném případě jedné z firem dodavatelka automobilových součástek z Číny infikovala pouze kolegy, se kterými pracovala v mimořádné blízkosti. „Nebyly žádné přenosy v restauraci, taxíku a nikdo se nenakazil v městské hromadné dopravě, přestože tato žena se zdála jako vysoce infekční,“ stojí v rozhovoru.

Lidé se tedy zřejmě museli nakazit od nakažené osoby, u níž stáli bez roušky a příliš blízko.

Zajímavé jsou i některé další informace o dalších nakažených. Až 31 ze 40 úmrtí, které sám Streeck zkoumal, byli pacienti s již existujícími zdravotními problémy. „Jedna osoba měla přes 100 let a zabít by ji mohla i běžná chřipka,“ říká. Další zemřela na infarkt, ne pneumonii.

Doporučeno
Karlos Vémola neustále dře, Baba Jaga se vrátí k prostituci. Jak MMA fighteři trénují a čím se doma baví? Karlos Vémola neustále dře, Baba Jaga se vrátí k prostituci. Jak MMA fighteři trénují a čím se doma baví? 3. dubna 2020 11:01

Třetina pacientů v Heinsbergu měla několikadenní průjem, přičemž tento symptom zpočátku lékaři COVID-19 vůbec nepřipisovali. O tom, zda pacienti onemocnění překonají snadno, nebo budou mít problémy, podle něj rozhodují i ​​předchozí infekce.

Streeck také pochválil německé zdravotnictví, on i jeho kolegové totiž prý každý znají minimálně jednu nakaženou osobu, celostátní čísla stále stoupají, ale nemocnice stále vše zvládají bez přetížení. Doslova říká, že Německo nikdy nechtělo virus úplně porazit, jen zůstat pod kapacitním limitem zdravotnictví.

„Nebyli bychom schopni ho porazit, pokud bychom nechtěli sedět doma dva nebo tři roky,“ dodává.

Domů
Sdílet
Diskuse