Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. dubna 2020 9:37
Čas čtení 3:40
Adrián Lukáč

Nový MacBook Air 2020 s nižší cenou nabízí více místa a je lákavější než kdykoliv předtím

Nový MacBook Air 2020 s nižší cenou nabízí více místa a je lákavější než kdykoliv předtím
TECH
Uložit Uložené

Redesignovaná klávesnice, větší úložiště a nižší cena. Důvody, kvůli kterým se vyplatí.

MacBook Air je nejoblíbenější a nejprodávanější notebook společnosti Apple. Je tenký, lehký, cenově dostupný a nabízí dostatek výkonu pro běžné uživatele. Technologický gigant z Coupertina v roce 2018 představil nový model tohoto ultrabooku a po dlouhých letech čekání ho přivedl konečně do moderní éry přidáním USB-C, Touch ID, Retina displeje a odstraněním MagSafe, USB-A a neestetického stříbrného rámu kolem displeje.

Doporučeno
Jak se pandemie koronaviru podepsala na sexuálním průmyslu v Česku? Jak se pandemie koronaviru podepsala na sexuálním průmyslu v Česku? 10. dubna 2020 12:35

V témže roce se vyměnila i stará nůžková klávesnice za motýlí (tvar spínačů, které podpírají samotné klávesy). Oficiální cena modelu 2018 začínala na 1 199 $ (asi 29 tisíc korun). O rok později Apple vylepšil displej o technologii True Tone, slevil z ceny 100 $ (asi 2,5 tisíc korun), a to bylo asi tak všechno. Žádná sláva ani důvod na update ze staršího modelu.

Letos je změn hned několik. Nový procesor, dvojnásobek úložného prostoru, odstranění neoblíbené klávesnice a překvapivě nízká cena oficiálně začínající na 999 $ (asi 25 tisíc korun), o které můžeme v Česku jen snít). Pojďme se detailněji podívat na novinky, díky kterým může jít podle laptopmag.com o nejlepší MacBook Air vůbec.

Nový MacBook Air 2020 s nižšou cenou ponúka viac miesta a je lákavejší ako kedykoľvek predtým
Zdroj: Apple

Konečně vícejádrový procesor

Jednou z hlavních slabin MacBook Air z let 2019 a 2018 byl jejich Intel Core i5-8210Y procesor bez možnosti upgradu. To už ale letos naštěstí neplatí. Letošní model přijde s novými procesory Intel Core 10. generace s označením Ice Lake. Základní verze je vybavena dvoujádrovým i3-1000NG4 procesorem.

Doporučeno
EU chce udělat USB-C konektor v mobilech povinným. Tentokrát už opravdu EU chce udělat USB-C konektor v mobilech povinným. Tentokrát už opravdu 17. ledna 2020 13:37

Za příplatek můžeš dostat čtyřjádrový i5-1030NG7 nebo čtyřjádrový i7-1060NG7 procesor, o kterém Apple na svých oficiálních stránkách tvrdí, že nabídne až 2x více procesorového výkonu a o 80 % více grafického výkonu.

V každém případě jde o očekávaný a nutný posun vpřed. Sice se výkonem nevyrovná MacBooku Pro, ale to není ani jeho cílem. Pro většinu uživatelů poskytuje zcela dostatečný výkon ať už na práci nebo na zábavu. S procesory i5 nebo i7 by mohl být zajímavou budget volbou i na amatérskou práci s videem nebo grafikou.

Nůžková klávesnice vítej zpět

MacBooky byly vždy známé, kromě nejlepších touchpadů, i svou nůžkovou klávesnicí. Byla všeobecně oblíbená, ale s příchodem 12 palcového MacBooku společnost Apple přinesla i novou klávesnici s motýlím mechanismem, kterou postupně implementovala i do modelu Air a Pro. Ta si uživatele nezískala, spíše naopak, byla nespolehlivá, většina ji nenáviděla a jen málokdo si na ni zvykl.

Nový MacBook Air 2020 s nižšou cenou ponúka viac miesta a je lákavejší ako kedykoľvek predtým
Zdroj: Apple


Apple své zákazníky vyslechl a s příchodem 16palcového MacBooku Pro se vrátil i nůžkový mechanismus klávesnice. MacBook Air 2020 je aktuálně druhým notebookem kalifornské společnosti, který dostal Magic Keyboard. Magic Keyboard má oproti loňské klávesnici vyšší zdvih kláves. Je mezi nimi o něco více místa a vrátilo se i uspořádání šipek do tvaru obráceného písmene „T“. Mnoho uživatelů jistě ocení i to, že nový MacBook Air má stále plnou fyzickou klávesnici s TouchID, ale bez Touch Baru.

Nový MacBook Air 2020 s nižšou cenou ponúka viac miesta a je lákavejší ako kedykoľvek predtým
Zdroj: Apple
 

Více místa, méně baterie

Výraznou změnou oproti minulým letům je i dvojnásobné SSD úložiště, jehož minimální velikost je 256 GB již v základní verzi s i3 procesorem. Konfiguraci s i5 procesorem výrobce nabízí rovnou s 512 GB SSD. Náročnější uživatelé mají možnost si nakonfigurovat velikost SSD disku až do 2 TB. MacBook Air dostal i letos standardních a stále pro většinu uživatelů dostatečných 8 GB RAM s možností navýšení na 16 GB. Další vylepšení Apple uvádí v oblasti zvuku. Údajně by nový model měl mít o 25 % silnější zvuk a dvakrát lepší basy. 

Negativním překvapením je u modelu 2020 výdrž baterie. Ne že by byla nízká, stále je dostatečná, ale ve srovnání s loňským modelem klesla, na což nejsme u Macbooku zvyklí. Apple uvádí výdrž na jedno nabití do 11 hodin. V testu, který učinil portál TechRadar, vydržel MacBook Air přehrávat 1080p video 8 hodin.

Při standardním používání bez omezení a šetření je uváděných 11 hodin sotva dosažitelných, ale jeden pracovní den bez nutnosti nabíjení zvládne nový MacBook Air hravě. Dalším nedostatkem je již několik let webkamera. Není to nejpodstatnější prvek laptopu, na jehož základě by se uživatel rozhodoval o koupi, ale v této cenové kategorii bychom si zasloužili více než stále stejných 720p s podprůměrnou kvalitou.

Nový MacBook Air 2020 s nižšou cenou ponúka viac miesta a je lákavejší ako kedykoľvek predtým
Zdroj: Apple

Retina stále bez dotyku a minimum portů

Pěkný 13,3 palcový Retina displej s poměrem stran 16:10 a nativním rozlišením 2 560 x 1 600 pixelů zůstal beze změny. Rozlišení je sice menší než 4K, ale při této velikosti plně dostačující. Chybějící OLED technologii a podporu pro HDR částečně nahrazuje technologie True Tone, která automaticky nastavuje vyvážení bílé tak, aby odpovídala okolnímu světlu v místnosti.

Nevýhodou displeje je, že stále není dotykový. Je škoda, že společnost Apple i v roce 2020 odmítá do svých laptopů implementovat ovládání dotykem (pokud pomineme TouchBar na MacBooku Pro). I přes vynikající touchpad by to bylo v určitých situacích pohodlnější.

Větším problémem pro některé uživatele může být nedostatek portů, čímž je Apple známý. MacBook Air má jen 3,5 mm konektor pro sluchátka a dva univerzální porty Thunderbolt 3 (USB-C).

Při zapojeném nabíjecím kabelu tak zůstává volný jen jeden port, a proto bude USB Hub pro většinu uživatelů nutností. Na druhé straně minimum portů je dobrým řešením z designového hlediska, ke kterému se postupně přiklánějí už i výrobci ultrabooků s operačním systémem Windows.

Nový MacBook Air 2020 s nižšou cenou ponúka viac miesta a je lákavejší ako kedykoľvek predtým
Zdroj: Apple

Bez zásadních novinek, ale lákavější

Nový Macbook Air přišel poměrně potichu a nepřinesl žádné převratné novinky nebo inovace, přesto je lákavější než kdykoliv předtím. Apple odstranil některé nedostatky z minulých let a přidal několik vylepšení. Mezi nejpodstatnější patří staronová vylepšená nůžková klávesnice, která nahradila problémovou motýlí.

Další novinkou je možnost výběru ze tří nových Intel Core procesorů generace Ice Lake. Nelze opomenout i dvojnásobné SSD úložiště, jehož minimální velikost v základní verzi je 256 GB oproti loňským 128 GB. Velkým překvapením je zejména oficiální cena MacBooku Air 2020.

Ve srovnání s minulými lety je výrazně nižší a začíná na 999 $. To bohužel neplatí pro náš trh, kam by měl nový model přijít v nejbližších dnech. 

Domů
Sdílet
Diskuse