Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2020 19:41
Čas čtení 0:42
Vl Mi

Nová studie potvrzuje, že lidé byli již před 50 000 lety pokrokoví v používání technologií

NEWS
Uložit Uložené

Pomocí přírodních vláken si vytvořili nástroje, ty jim usnadňovaly každodenní práci.

Vědcům se povedl objev, který potvrzuje, zda již před přibližně 50 000 lety lidé využívali pokrokové technologie v běžných činnostech. Pomocí přírodních vláken si vytvořili nástroje, které jim usnadňovaly každodenní práci, píše se ve studii, na kterou se odvolává Scitechdaily.

Doporučeno
Otec ho mlátil a lidé na ulici ho pronásledovali. Sloní muž zemřel ve 27 letech při pokusu o spánek vleže Otec ho mlátil a lidé na ulici ho pronásledovali. Sloní muž zemřel ve 27 letech při pokusu o spánek vleže 5. dubna 2020 12:21

Nález zároveň pomůže pochopit kognitivní schopnosti neandertálců v období středního paolitu (před 30 000 až 300 000 lety). Vědec Bruce Hardy a jeho kolegové analyzovali svazek vláken stočených do sebe, ta byla připevněna na tenký kámen dlouhý přibližně 60 milimetrů. 

Vědci spekulují, že nástroj mohl posloužit jako síťka nebo vak. Nástroj objevily ve francouzské Abri du Maras a odhadují jeho věk na 41 000 až 52 000 let.

Nový objav potvrdzuje, že ľudia boli už pred 50 000 rokmi pokrokoví v používaní technológií
Zdroj: www.nature.com

Vlákno je pravděpodobně z vnitřní kůry stromu, který nekvete, zřejmě z jehličnanu. Studie dále uvádí, že naši předkové museli mít solidní znalost v oblasti flóry, aby věděli, kdy mohou vlákno získat. Stejně tak potřebovali základní matematické znalosti, aby věděli, kolik vláken potřebují k vytvoření svazku.

Dosud byl nalezen nejstarší svazek vláken z období před 19 000 let. Zdá se tedy, že tato technologie je mnohem starší, než jsme se dosud domnívali a kognitivní schopnosti neandrtálců jsou mnohem více podobné dnešním lidem.

Domů
Sdílet
Diskuse