Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2020 12:44
Čas čtení 1:17
Ondřej Jarůšek

„Obětovat zdraví za ekonomický růst je zhovadilost,“ řekl Miloš Zeman. Nouzový stav by prodloužil

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Miloš Zeman se vyjádřil k aktuální situaci.

Miloš Zeman se dnes dopoledne vyjádřil k aktuální situaci v České republice. V rozhovoru v diskusním pořadu Partie na televizi Prima řekl, že současná omezení, která u nás byla v posledních týdnech zavedena, musí pokračovat dále. V Česku platí nouzový stav, který potrvá do konce dubna, prezident by však byl pro jeho prodloužení do půlky května.

„V této zemi je nejdůležitější lidský život a lidské zdraví, a obětovat tohle za ekonomický růst je zhovadilost. Počkejme si, uzdravme těmito opatřeními populaci a pak pusťme ekonomiku. Ztratíme tam možná dva, tři měsíce, to je pravda, ale zachráníme řadu lidských životů,“ řekl Zeman s tím, že se nám v boji proti koronaviru daří dobře. „Za několik týdnů ty roušky sundáme,“ věří.

„Cítím optimismus, cítím naději, a to ne na základě emocí, ale na základě dat. Ta data ukazují, že se například snížil takzvaný koeficient nákazy na hodnotu 1,0 a ta poklesová tendence byla setrvalá. Samozřejmě ve srovnání s jinými zeměmi ta opatření proti epidemii opravdu zabrala, srovnejte si počty nakažených a zemřelých u nás a třeba v západní Evropě,“ řekl Zeman v rozhovoru.

Prezident se vyjádřil i na téma dodávek ochranných pomůcek z Číny, což se u řady lidí setkalo s kritikou. „Vy zapomínáte na jednu věc, že evropské země zakázaly vývoz zdravotnických pomůcek. Čína byla jediná země, takže jsme si nemohli vybírat. A jsem rád, že se ty dodávky uskutečnily, protože zachránily mnoho životů,“ uvedl. 

Podle Zemana bychom Číně měli být vděční, však zároveň nevylučuje, že by data ohledně koronaviru, která Čína v poslední době zveřejnila, mohla být zkreslená. „Já bych chtěl vidět alternativní data, to znamená říci, ve Wu-chanu, kde teď byla oslava a ohňostroj při příležitosti otevření Wu-chanu, tak jestli tam jsou nebo nejsou zemřelí,“ řekl.

Doporučeno
V Nizozemsku extra opatření proti viru nejsou, říká fotbalista Michal Sadílek. Když jdu s rouškou, lidé se usmívají (Rozhovor) V Nizozemsku extra opatření proti viru nejsou, říká fotbalista Michal Sadílek. Když jdu s rouškou, lidé se usmívají (Rozhovor) 6. dubna 2020 14:31
Domů
Sdílet
Diskuse