Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. dubna 2020 22:13
Čas čtení 0:36
Matej Krajčovič

Lesní požár kolem černobylské elektrárny se stále nedaří dostat pod kontrolu. Zaznamenána byla i zvýšená radiace

NEWS
Uložit Uložené

S ohněm bojuje přes 300 hasičů. Požár zřejmě založil člověk.

Ukrajinští hasiči stále bojují s rozsáhlými lesními požáry, které se již přibližují k nechvalně známé elektrárny v Černobylu, informuje Ladbible.

V elektrárně došlo k výbuchu reaktoru v roce 1986. Některé její bloky jsou ale stále v procesu vyřazování, takže v objektech pracují desítky zaměstnanců.

Péče potřebuje i sarkofág chránící zbytky vybuchlého reaktoru číslo 4 a obavy vzbuzuje i možné spalování radioaktivního materiálu z hořících lesů, které stále ukrývají hot spoty s vysokým zářením.

Doporučeno
Zónu černobylské jaderné elektrárny devastuje požár, který způsobuje zvýšené záření. Zasahuje tam 120 hasičů Zónu černobylské jaderné elektrárny devastuje požár, který způsobuje zvýšené záření. Zasahuje tam 120 hasičů 5. dubna 2020 17:57

Úřady spekulují, že požár zapříčinil lidský faktor. Stromy se vznítily od trávy a hasiči nyní pracují i hluboko v tzv. zakázané zóně kolem elektrárny a evakuovaného města Pripjať.

Kolem reaktoru vybudují speciální bariéry, které by měly oheň zastavit nebo zpomalit, ačkoli nový sarkofág dokončený v roce 2017 by prý mohl být dostatečně silný, aby případnému ohni zvenku odolal. 

Do hašení se zapojilo již 300 lidí, 85 kusů techniky, tři letadla a dvě helikoptéry s vaky naplněnými vodou. V jádru plamenů už zaznamenali zvýšenou radioaktivitu.

Lesný požiar okolo černobyľskej elektrárne sa stále nedarí dostať pod kontrolu. Zaznamenali aj zvýšenú radiáciu
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse