Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. dubna 2020 16:46
Čas čtení 1:57
Antonín Havlík

Strážník, který napadl mladou dívku, nesplnil povinnosti a porušil předpisy. Ke kauze se vyjádřil ředitel městské policie

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Střet strážníka s 19letou dívkou má další pokračování. Vyjádřil se k němu ředitel pražské městské policie.

Pražský strážník Jiří Laštovka uhodil 19letou dívku až spadla na zem, za natočený incident zveřejněný na Facebooku dostal vyhazov. Tento příběh proběhl českými médii včetně REFRESHERu minulý týden (k přečtení tady a tady), stal se virálem a diváky rozdělil do dvou nesmiřitelných skupin.

Jedna se postavila za dívku, na níž si Laštovka neoprávněně dovoloval z pozice moci a síly, druhá si stála za tím, že se strážník zachoval správně, protože dívčina pozdější argumentace „porušili jsme zákaz ale“ a video, která nezachycuje incident celý, není dostatečným důvodem k vyhazovu.

Skutečnost je taková, že i samotná městská policie se za incident omluvila a vysvětlila, že strážníkův útok nebyl přiměřený. Na Facebook pražských strážníků navíc v úterý přidali nové vyjádření jejich ředitele Eduarda Šustra. Podle něj se totiž objevuje mnoho nepravdivých zpráv poškozující dobrou práci městské policie. 

Doporučeno
Pražský strážník, který nafackoval 19leté dívce, dostal padáka. Jednal v rozporu se zákonem, říká městská policie Pražský strážník, který nafackoval 19leté dívce, dostal padáka. Jednal v rozporu se zákonem, říká městská policie 6. dubna 2020 15:09

Nesepsal záznam, porušil předpisy i zákon

„O celém incidentu jsme se dozvěděli v neděli 5. 4 2020 v odpoledních hodinách prostřednictvím sociálních sítí. Po prvotním zhlédnutí záznamu jsme začali zjišťovat okolnosti tohoto případu a zjistili jsme následující:


- Strážník Laštovka nenahlásil jakékoliv použití donucovacích prostředků.
- Strážník Laštovka nesepsal žádný úřední záznam o události ani o použití donucovacích prostředků, oprávněnost jejich použití tak nemohla být řádně vyhodnocena.
- Strážník Laštovka neoznámil jakékoliv protiprávní jednání osob, které se na místě nacházely, správním orgánům. Operačnímu středisku pouze sdělil, jako výsledek prověření oznámení spočívajícího v porušení mimořádných opatření, že věc vyřešil na místě „vysvětlením“, což zásadně nekoresponduje s jeho následnou obhajobou údajné agresivity a závažnosti protiprávního jednání osob na místě,“ píše Šustr.

Podle něj nevznikla úřední dokumentace, se kterou by mohli natočené záběry porovnat. Strážník má podle zákona a dle vnitřních předpisů povinnost takové věci zaprotokolovat.

Doporučeno
„Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic 29. března 2024 9:00

I přestože to neudělal, ze záběrů bylo patrné, že dívku uhodil ve chvíli, kdy jej podle ředitele „nijak neohrožovala ani neatakovala a následně jí ještě dalším fyzickým útokem vyhrožoval“. Kvůli jeho neprofesionalitě se tak rozhodla k přísnému opatření a strážníkovi vyhověla žádosti o rozvázání pracovního poměru dohodou. 

Ostatní strážníci, kteří byli na místě s útočícím Laštovkou, byli po dobu přešetřování převedeni k výkonu jiné práce, kde nebudou přicházet do kontaktu. „MP Praha nikdy nezpochybňovala strážníkovu 25 letou práci pro hlavní město Prahu a organizaci, ani fakt, že byl zcela po právu oceněn medailí Za záchranu lidského života. Na druhou stranu je nutné také zmínit, že vůči němu bylo opakovaně přijato pracovně právní opatření kvůli neadekvátnímu jednání vůči veřejnosti,“ dodal Šuster v souvislosti se strážníkovými předchozími zásluhami. 

Uživatelé na sociální sítích nicméně zveřejnili předchozí zkušenosti se strážníkem, které nebyly příliš pozitivní.

Kromě jeho obliby kapely Ortel, na jejichž koncertech se hajluje, popsal český fotograf Tomki Němec, jak ho strážník v roce 2016 přes e-mail přesvědčoval o tom, že bývalý prezident Václav Havel byl „ku***ník, zloděj a vychc***ej kriminálník“

Domů
Sdílet
Diskuse