Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2020 14:22
Čas čtení 1:05
Vojtěch Vanda

OSN chce v čase pandemie vyhlásit světový klid zbraní, návrh podpořili Macron i Trump

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Očekává se, že by návrh mohli podpořit i lídři Číny a Británie.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém středečním prohlášení uvedl, že se domluvil s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a s dalšími dvěma permanentními lídry Rady bezpečnosti OSN na podpoře snahy Organizace spojených národů vyhlásit pozastavení válečných konfliktů. Klid zbraní má podpořit globální boj proti koronavirové pandemii. Informaci přinesl web Axios.com.

Doporučeno
V úterý u nás přibylo 82 nových pacientů s koronavirem, začalo se opět více testovat V úterý u nás přibylo 82 nových pacientů s koronavirem, začalo se opět více testovat 15. dubna 2020 8:54

Tato zpráva přichází v době, kdy Donald Trump ohlásil pozastavení plateb Světové zdravotnické organizaci na 60 až 90 dní, jelikož má pocit, že instituce řeší globální koronavirovou pandemii „velice čínacentricky“. Za toto vyjádření schytal kritiku od současného generálního tajemníka Organizace spojených národů Antónia Guterrese.

Pokud by se povedlo globální klid zbraní prosadit, jednalo by se nejen o jedinečné prohloubení vztahů mezi západními zeměmi, ale hlavně o vzácné nalezení společné řeči všech mocností světa.

Macron totiž v rozhovoru pro RFI avizoval, že jak britský premiér Boris Johnson, tak čínský prezident Si Ťin-pching návrh klidu zbraní podpoří. Francouzský prezident dále vyjádřil přesvědčení, že i ruský prezident Vladimír Putin iniciativu podpoří, a že s ním bude v dalších hodinách jednat. V momentě, kdy bude souhlasit, svolá se videokonference, na které budou nejmocnější lidé světa o světovém míru jednat

Doporučeno
Jak koronavirus dopadl na lidi bez domova v Česku? Jak koronavirus dopadl na lidi bez domova v Česku? 15. dubna 2020 9:52

Macronova reakce přišla na výzvu generálního tajemníka Guterrese z 23. března, ve které vyzval válkou postižené národy o klid zbraní. V těchto zemích totiž neexistuje pořádná zdravotní péče, nemluvě o spoustě vysídlených lidí, kterým se nedostává ani základních životních potřeb. Působení koronaviru může být v těchto zemích fatální.

Domů
Sdílet
Diskuse