Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2020 13:13
Čas čtení 4:02
Matej Krajčovič

Nové 5G smartphony přijdou na trh letos, technologii dostane i nový iPhone. Jaké výhody ti přinese při každodenním používání?

TECH 5G
Uložit Uložené

5G je zkratka, o které v příštích letech ještě hodně uslyšíš.

Už loni začali přibývat smartphony, které v názvu nesou tajemné označení 5G. Zřejmě tušíš, že se zvládnou připojit k mobilním sítím 5. generace, takže surfování na internetu s nimi musí být ještě lepší a rychlejší než při 4G, které ti na displeji mobilu v místech s lepším pokrytím svítí dnes. 

Letos by takových mobilů mělo být ještě mnohem více a spekuluje se, že v září podporu pro 5G sítě konečně dostanou i iPhony od Applu. 

Opravdu 5G potřebuješ? Co přesně ti nabídne nový mobil s touto technologií, za kterou zaplatíš o něco víc? Mají pravdu konspirátoři, podle kterých 5G způsobuje rakovinu? 

Rychlost, která tě ale možná bude zajímat spíše mimo mobil

Hlavní výhodou má být pochopitelně vyšší rychlost, se kterou budeš moci s mobilem připojeným v 5G síti surfovat po webových stránkách a Instagramu, případně na internetu dělat cokoliv jiného. 

Teoretické rychlosti by se mohly blížit k 1 až 2 Gbit za sekundu, ačkoli v praxi to bude o něco méně. Stažení filmu z Netflix by tak mohlo trvat namísto několika minut několik sekund. Vše ale bude záviset na tvé vzdálenosti k nejbližšímu vysílači, výšce okolních budov, případně toho, zda jsi v pohybu a podobně.

Sníží se i odezva (tzv. ping), kterou pozorně sledují například hráči Counter-Strike. Na mobilu tě potěší spíše kratším čekáním mezi zadáním webové adresy a načtením stránky. A jelikož mobil s webem během zobrazování stránky komunikuje několikrát, už jen samotný ping ti dá pocit, že všechno běhá jaksi rychleji.

Doporučeno
Huawei tvrdí, že do roku 2025 bude polovina světa využívat 5G Huawei tvrdí, že do roku 2025 bude polovina světa využívat 5G 16. dubna 2019 14:24

Neposlední výhodou má být i možnost připojit výrazně více zařízení najednou, na jeden vysílač. Standard 5G hovoří o tom, že síť musí zvládnout až 1 milion zařízení připojených najednou na ploše 1 km2. 

V praxi by tak již nemělo hrozit, že ti na koncertě plném lidí nebo během jiných velkých událostí půjdou data jen hlemýždím tempem.

5G clanok
Zdroj: pixabay.com

Taková kapacita ale nebude sloužit jen mobilům. Představou různých vizionářů jsou inteligentní města, v nichž by měli SIM karty například parkovací stojany, popelnice nebo všechna sdílená kola. 

Ta by komunikovala s centrálou a řidiči by vždy rychle našli volné parkovací místo, popeláři by chodili pouze k nádobám, které opravdu potřebují vysypat a kola by již nebylo možné ukrást.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 83481 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Které mobily podporují 5G už dnes a kolik stojí
  • Proč bys o 5G neměl uvažovat pouze v souvislosti se svým mobilem
  • Co je pravdy na tom, že 5G způsobuje rakovinu a jiné zdravotní rizika
Domů
Sdílet
Diskuse