Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2020 13:13
Čas čtení 4:02
Matej Krajčovič

Nové 5G smartphony přijdou na trh letos, technologii dostane i nový iPhone. Jaké výhody ti přinese při každodenním používání?

TECH 5G
Uložit Uložené

5G je zkratka, o které v příštích letech ještě hodně uslyšíš.

Už loni začali přibývat smartphony, které v názvu nesou tajemné označení 5G. Zřejmě tušíš, že se zvládnou připojit k mobilním sítím 5. generace, takže surfování na internetu s nimi musí být ještě lepší a rychlejší než při 4G, které ti na displeji mobilu v místech s lepším pokrytím svítí dnes. 

Letos by takových mobilů mělo být ještě mnohem více a spekuluje se, že v září podporu pro 5G sítě konečně dostanou i iPhony od Applu. 

Opravdu 5G potřebuješ? Co přesně ti nabídne nový mobil s touto technologií, za kterou zaplatíš o něco víc? Mají pravdu konspirátoři, podle kterých 5G způsobuje rakovinu? 

Rychlost, která tě ale možná bude zajímat spíše mimo mobil

Hlavní výhodou má být pochopitelně vyšší rychlost, se kterou budeš moci s mobilem připojeným v 5G síti surfovat po webových stránkách a Instagramu, případně na internetu dělat cokoliv jiného. 

Teoretické rychlosti by se mohly blížit k 1 až 2 Gbit za sekundu, ačkoli v praxi to bude o něco méně. Stažení filmu z Netflix by tak mohlo trvat namísto několika minut několik sekund. Vše ale bude záviset na tvé vzdálenosti k nejbližšímu vysílači, výšce okolních budov, případně toho, zda jsi v pohybu a podobně.

Sníží se i odezva (tzv. ping), kterou pozorně sledují například hráči Counter-Strike. Na mobilu tě potěší spíše kratším čekáním mezi zadáním webové adresy a načtením stránky. A jelikož mobil s webem během zobrazování stránky komunikuje několikrát, už jen samotný ping ti dá pocit, že všechno běhá jaksi rychleji.

Doporučeno
Huawei tvrdí, že do roku 2025 bude polovina světa využívat 5G Huawei tvrdí, že do roku 2025 bude polovina světa využívat 5G 16. dubna 2019 14:24

Neposlední výhodou má být i možnost připojit výrazně více zařízení najednou, na jeden vysílač. Standard 5G hovoří o tom, že síť musí zvládnout až 1 milion zařízení připojených najednou na ploše 1 km2. 

V praxi by tak již nemělo hrozit, že ti na koncertě plném lidí nebo během jiných velkých událostí půjdou data jen hlemýždím tempem.

5G clanok
Zdroj: pixabay.com

Taková kapacita ale nebude sloužit jen mobilům. Představou různých vizionářů jsou inteligentní města, v nichž by měli SIM karty například parkovací stojany, popelnice nebo všechna sdílená kola. 

Ta by komunikovala s centrálou a řidiči by vždy rychle našli volné parkovací místo, popeláři by chodili pouze k nádobám, které opravdu potřebují vysypat a kola by již nebylo možné ukrást.

Telefonů s 5G je zatím málo

Abys mohl 5G využívat naplno, potřebuješ zařízení se speciálním 5G modemem uvnitř. 4G telefony tuto pokročilejší technologii nevyužijí.

Server GSMArena napočítal necelých 80 smartphonů, které 5G zvládnou už dnes. Ne všechny ale seženeš i v Česjz. Samsung například vyrábí i 5G verze populárních novinek Galaxy S20 a S20+, k nám je ale nedováží a v obchodech najdeš pouze jejich 4G varianty. Rychlejší net tedy teoreticky nabídne pouze Galaxy S20 Ultra 5G.

5G clanok
Zdroj: REFRESHER

Důvod je jasný. Naši operátoři zatím 5G vůbec nenabízejí. Zatím novou technologii jen testují.

5G dnes ještě nepotřebuješ. Opak si myslí pouze výrobci mobilů

Upřímně, máš pocit, že je internet v tvém mobilu pomalý? Že se ti stránky načítají příliš dlouho, nebo toužíš na malém displeji sledovat YouTube videa ve vyšším rozlišení?

Zatímco v minulosti jsme jako zákazníci toužili po smartphonech s lepším foťákem, silnější baterií nebo rychlejším procesorem, dnes na 5G tlačí spíše Samsung, Huawei a výrobci čipů, jako je Qualcomm. 

Zdá se, že zájem lidí o nové mobily klesá, proto nám tyto firmy nabízejí něco nového, ačkoli to zatím nutně nepotřebujeme. I proto existují zmíněné smartphony, které u nás prakticky nevyužiješ. 

Pokud bychom po 5G skákali podobně nadšeně, jako kdysi po větším počtu megapixelů, bylo by u nás rozšířené už dávno. Takto se do telefonů dostane spíše proto, že součástky do telefonů s jeho podporou budou časem dostatečně levné, aby je měla vlastně úplně všechna zařízení.

5G clanok
Zdroj: TASR/AP

Levné ale nebude budování 5G sítí pro operátory. T-mobile, Vodafone a O2 nám tak budou muset prodat důvod, proč si za jejich služby připlatit.

Je docela možné, že 5G využiješ spíše na počítači než v mobilu

I když se dnes hovoří zejména o mobilech s podporou 5G, zmiňované markantní zvýšení rychlosti by možná bylo užitečné spíše pro tvou domácí Wi-Fi než zařízení s malým displejem v kapse.

YouTube a Netflix v 8K, hry pro konzole a počítače ve virtuální realitě či podobné zábavy už gigabajtové rychlosti stahování otestují důkladněji. 

Pokud to s internetem doma myslíš vážně, dnes je pro tebe jediným řešením optické připojení. To ale na vesnicích a mimo větší města stále chybí. Po nástupu 5G by sis do obýváku mohl dát 5G router, který ti internet od mobilního operátora rozešle přes Wi-Fi do zbytku bytu nebo domu.

5G clanok
Zdroj: REFRESHER

 5G má několik problémů. Zdravotní rizika tam zřejmě nepatří

Pod články o 5G se téměř vždy vyrojí konspirátoři prezentující teorie o tom, jak je tato technologie nebezpečná, způsobuje rakovinu, bolesti hlavy a jiná zdravotní rizika. 

Některá jsou vysloveně hloupost už na první pohled. Například ta, že 5G přispívá k šíření koronaviru nebo alespoň oslabuje imunitní systém, který pak nákaze snadněji podlehne.

Doporučeno
Lidé ve Velké Británii poškodili již přes 100 telekomunikačních věží. Věří, že 5G síť způsobuje koronavirus Lidé ve Velké Británii poškodili již přes 100 telekomunikačních věží. Věří, že 5G síť způsobuje koronavirus 11. dubna 2020 19:18

Faktem je, že žádné důkazy o škodlivosti 5G neexistují. Právě naopak, můžeme spíše předpokládat, že ani po nástupu nové technologie se s naším zdravím nic zvláštního nestane. 

5G má totiž používat zejména pásma s frekvencí pod 6 GHz, která vesele používáme již dnes a o žádném nárůstu počtu pacientů s rakovinou nebo podobnými chorobami stále nevíme. 

700 Mhz pásmo už dnes v Česku patří digitálnímu TV vysílání DVB-T. Vysílače pracující s technologií 5G ho budou využívat zejména na pokrývání venkova a odlehlejších oblastí, kde není nutné využívat vysoký výkon. 

Na 3,4 až 3,8 GHz pásmu zas dnes možná i ty chytáš vesnický internet prostřednictvím speciální Wi-Fi. Je sice pravdou, že s 5G může být komunikace výrazně více, ale ani tak by ale výkon vysílačů neměl překonat ani 1 % maximálních limitů, cituje odborníky britský The Guardian.

5G clanok
Zdroj: arstechnica.com

Jediným otazníkem by mohly zůstat takzvané milimetrové vlny, tedy 5G na frekvencích nad 20, 30, 40 GHz a výše. Ty ale mají vlastní problémy. Přestože mohou nabídnout enormně vysoké rychlosti i 10 nebo 20 GBit/s, takové vlny mají extrémně krátký dosah, jen desítky, maximálně stovky metrů od vysílače. 

Neproniknou ani přes obyčejné stěny, takže jejich využití bude limitováno výhradně na objekty jako letiště, nákupní centra nebo výstavní haly.

Domů
Sdílet
Diskuse