Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. dubna 2020 12:41
Čas čtení 5:21
Tímea Krauszová

Unorthodox je další miniseriál od Netflixu, který musíš vidět. Tvůrcům se podařilo spojit neslučitelné světy

Unorthodox je další miniseriál od Netflixu, který musíš vidět. Tvůrcům se podařilo spojit neslučitelné světy
Zdroj: Anika Molnar / Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nový miniseriál na Netflixu zaujal příběhem i zpracováním.

Miniseriál Unorthodox zpracovává příběh mladé ženy, která vyrostla v extrémně ortodoxní židovské komunitě Williamsburg v New Yorku. Její manželství dohodli rodiče, poprvé se o samotě s manželem bavila až poté, co byli svoji. Přísná pravidla jí zakazují zpívat na veřejnosti, nemůže jen tak vyjít z domu a když se jí nedaří otěhotnět, je to téma, které od rabína přes členy komunity řeší dokonce i její tchyně. Od své komunity a manžela nakonec uprchne do zahraničí, ostatní ji ale nenechají odejít jen tak. Podaří se jí najít novou svobodu?

Čtyři krátké epizody nesou silné poselství o boji za lidskou svobodu, svobodné myšlenky a názory, které si vytváří člověk zejména zkušenostmi a nejen tím, že poslouchá starší. Seriál je propletený geniálním soundtrackem, silnými hereckými výkony a zejména zasazen do dvou světů, které k sobě absolutně nesedí. Netflix znovu posunul hranice toho, jakým způsobem a jazykem se dají skutečné příběhy převyprávět

Výjimečností Unorthodox je jeho jazyk, protože většina seriálu je v jidiš, menší část v angličtině a němčině. 

V článku nenajdeš spoilery, které by ti pokazily zážitek ze seriálu, proto klidně čti dál.

V tomto článku si přečteš:
  • Zda ovládají herci jazyk jidiš, nebo se ho museli naučit
  • O ultra-ortodoxní komunitě, ze které hlavní hrdinka pochází
  • Zda jsou tradice v seriálu hodnověrně zobrazené
  • V čem se liší skutečný příběh, na kterém Unorthodox založili, od příběhu v seriálu
  • Proč byl Berlín obrovským šokem pro hlavní hrdinku, která předtím nikdy neviděla ani za hranice své čtvrtě

Někteří herci mají na kontě minimum zkušeností

V hlavní roli je izraelská herečka Shira Haas (24). V její postavě Esther (Esty) Shapiro se míchá holčička a dospělá žena, plachost a odhodlání a přestože o „velkém světě“ ví jen to, co jí řekli, chce ho zkusit na vlastní pěst. Neustále překonává vlastní předsudky, za které ani nemůže.

Haas stačí jen pohled nebo svraštělé čelo a divákovi jasně zprostředkuje emoci či myšlenkový pochod. Zvládla i náročné násilné scény. Má za sebou především izraelské snímky, ve filmech účinkuje již od roku 2014. Skutečně prvním mezinárodním úspěchem však pro ni je postava Esty.

Jejího manžela Yankyho ztvárnil Amit Rahav, 24letý herec, jehož dosud nejznámější snímkem je The Damned v hebrejštině. Účinkoval v několika izraelských seriálech, ale narozdíl od Haas nemá zkušenosti s Hollywoodem. Jeho postava naivního mámina mazánka mu sedla a zahrál ji uvěřitelně. Silnější příběh má však jeho bratranec Moische (Jeff Willbusch). 

Willbusch dostal roli ztracené ovečky, která si hledá cestu zpět do ortodoxní komunity. Podlehl však světským radostem, gamblu a neřekne ne ženám, drogám či alkoholu. Přesto má v sobě hluboce zakořeněnou víru. Willbuschovi je 32 let, je to německý herec, který plynule ovládá jidiš a v Estyně příběhu se našel, ačkoli ztvárňuje jinou postavu. Je drsný, místy vtipný a velmi reálný.

(zľava) Jeff Willbusch  a Amit Rahav v úlohách bratrancov Moischeho Lefkovitcha a Yankyho Shapiru.
(zľava) Jeff Willbusch a Amit Rahav v úlohách bratrancov Moischeho Lefkovitcha a Yankyho Shapiru. Zdroj: Anika Molnar / Netflix

Kromě herců museli tvůrci myslet na mnoho věcí: kostýmy, nábytek, tradice, modlitby, překlad titulků. Hodnověrnost detailů a anglické titulky zajistil konzultant Eli Rosen, který v seriálu ztvárnil postavu rabína.

Před kamerou i v zákulisí pracovalo mnoho Židů a poradců, někteří herci skutečně jazyk ovládají a jednotlivé detaily jsou výsledkem výzkumných výletů do Williamsburgu a dlouhých konzultací. Usilovalo se tedy o největší možnou míru autenticity.

O produkci seriálu se postaraly ženy: Anna Winger a Alexa Karolinska v roli scenáristiek, do režisérské židle se posadila Maria Schrader. Seriál natáčeli v Berlíně.

Židovka v Berlíně: Kromě traumat musela Esty čelit životnímu stylu, o kterém předtím nic dobrého neslyšela

Esty se ve věku 19 let rozhodne opustit svého manžela Yankyho (Amit Rahav), za kterého se provdala v osmnácti. Vyrůstala v ortodoxní komunitě Satmar v centru města New York. V manželství je nešťastná a v komunitě čelí velké kritice, protože ani po roce se jí nedaří otěhotnět. S malou pomocí se jí podaří utéct do Berlína, kde ji ale honí stíny minulosti. Setkává se tam s novými přáteli, kteří bourají její představu o životě.

Rabbi pošle Yankyho a jeho bratrance Moischeho do Německa s cílem přivést ztracenou manželku domů. Kromě násilné minulosti mezi Němci a Židy se tak Esty musí vyrovnávat s kulturním šokem a čelí rozhodnutí, zda se vrátí do starých kolejí, nebo bude žít nový život.

Ve snaze vyprostit se však Esty přišla právě do města, které jí na každém kroku připomíná, proč vůbec její komunita vznikla.

Shira Haas v úlohe Esther Shapiro.
Shira Haas v úlohe Esther Shapiro. Zdroj: Anika Molnar / Netflix

Komunita, ze které pochází Esty, stále existuje

Více o komunitě Satmar se divák dozví i na Netflixu, v krátkém dvacetiminutovém dokumentu The Making of Unorthodox. Je to jedinečná příležitost nahlédnout do života chasidských Židů v newyorském Williamsburgu v Brooklynu. Po druhé světové válce komunitu založili přeživší holokaustu, kterým se podařilo uprchnout do Ameriky. Jejich rodným jazykem je jidiš a Satmar dodnes patří k největším chasidským hnutím na světě.

Realita holokaustu je v jejich životech neustále citelná, iz  úst hlavní postavy zazní, že jejich odpovědností je plodit děti a znovu rozmnožit populaci Židů. Deborah Feldman, jejíž memoár je podkladem k seriálu, v dokumentu prozradila, že trauma z holokaustu bylo hlavní hybnou silou při zakládání nové komunity a určování pravidel, podle kterých budou žít.

Ne všechno je stoprocentně hodnověrné: Tvůrci obětovali některé detaily, ale zachovali podstatu příběhu

Tvůrci v dokumentu o natáčení přiznali, že někdo z komunity by si mohl stěžovat na rozdíly. Jejich cílem ale bylo zachytit příběh a zejména vnitřní svět postav hodnověrně a zároveň způsobem, který je poutavý i pro televizi. Chtěli, aby dva odlišné světy působily autenticky, a to bylo pro ně ještě důležitější než správnost detailů.

Doporučeno
Jak koronavirus ovlivnil holičství, restaurace, bary nebo posilovny? Zeptali jsme se jich Jak koronavirus ovlivnil holičství, restaurace, bary nebo posilovny? Zeptali jsme se jich 20. dubna 2020 17:35

Na rozdíly upozornila v článku na portálu forward.com Frieda Vizel. Pochází ze stejné komunity ve Williamsburgu a tvůrkyním vytýká především jednostrannost ve vyobrazení židovských postav. Je to podle ní nejen nepřesné, ale záporné postavy jsou podle ní jako z pohádky: až nereálně špatné, bez odstínů dobra.

Vizel překvapilo „ošklivé oblečení Esty během pracovních dní,“ její paruka, která jí prý neslušela, ale i nepřesnosti v kostýmech lidí v pozadí nebo nevkusný nábytek. Kromě toho ale seriálu vytýká to, že ho seriál Williamsburg zobrazuje tak, jako by tam žili jen nudní lidé bez smyslu pro humor, kteří jsou posedlí pravidly.

„Samozřejmě, existují i zlí lidé v chasidské komunitě, a sama jsem kritikem mnohých jejich praktik, ale to neznamená, že každý je mlčenlivý, vážný, nosí obnošené oblečení, následují pravidla a neustále mluví o holocaustu,” napsala. Vizel provází turistické prohlídky po Williamsburgu, z komunity sice dávno odešla, ale stále se v ní vyzná. Kritizuje také pasivitu, s níž jsou vyobrazeni muži a dodává, že lidé nejsou černobílí, jak se seriál snaží naznačit.

Zdroj: Anika Molnar / Netflix

Rozdílů mezi skutečností a seriálem je mnoho

Příběh popisuje skutečný život Debory Feldman, která ze své ortodoxní komunity utekla a později o tom napsala autobiografickou knihu. Vdala se bez lásky ve věku 17 let za muže, kterého jí dohodli rodiče. Trpěla stejnou sexuální dysfunkcí jako Esty v seriálu. Ta jí znemožnila otěhotnět. Neschopnost přinést na svět dítě je podle Feldman důvodem k rozvodu, o který může požádat muž. Ten se znovu může oženit a mít své děti.

V rozhovoru pro Electric Literature řekla, že neplodnost zařadí ženu v ortodoxní komunitě na nejnižší možnou příčku. Je nepoužitelná, zbytečná, její život přestává mít význam.

Feldman nakonec otěhotněla, v roce 2006 porodila syna a spolu s manželem se přestěhovali do Yonkers v New Yorku. Tam začala studovat literaturu na místní vysoké škole a s podporou fakulty a jejích přátel se jí podařilo opustit manžela i komunitu Satmar v roce 2009. Se svým tehdy tříletým synem se přestěhovala do Manhattanu, později se podobně jako Esty přestěhovala do Německa, kde dnes žije a pracuje .

Zážitky Esty v Berlíně jsou kompletně vymyšlené, ale její minulost, rodinní příslušníci či pohled na svět jsou založeny na skutečné ženě, která o svém životě napsala knihu. Feldman opravdu prožívala tytéž zdravotní problémy, šikanu tchyní či pasivitu ze strany svého manžela, který byl maminčin mazánek.

Seriál tedy není přesným zpracováním skutečného příběhu. Je jím silně inspirován.

Jedno je ale jisté. Unorthodox je krátký ale úderný seriál. Stihneš ho zhlédnout za jedno odpoledne. Dojme tě, rozesměje i překvapí a je vhodný právě do období, kdy jsme všichni uvězněni mezi čtyřmi stěnami. Připomene ti totiž, že na světě stále žijí lidé, kteří mezi stěnami vyrostli – a neznají nic jiného.

Anketa:
Viděl jsi už Unorthodox na Netflixu?
Ano
Ne, ale chystám se
Ne, nezaujal mě
Ano
39 %
Ne, ale chystám se
50 %
Ne, nezaujal mě
11 %
Domů
Sdílet
Diskuse