Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2020 8:24
Čas čtení 1:00
Adam Novosad

Ani Macron už s ohledem na koronavirus nedůvěřuje Číně. Staly se věci, o kterých nevíme, obvinil tamní vládu

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Francouzský prezident se přidal k americké vládě, která začala analyzovat, zda Číňané nechtěně virus nevypustili z laboratoře.

Nejnověji se mezi světové lídry, kteří zpochybňují, jak ve skutečnosti probíhala pandemie koronaviru v Číně, zařadil i Emmanuel Macron. Francouzský prezident reagoval na aktualizovaný počet úmrtí zveřejněných touto asijskou zemí, upozorňuje The Independent.

Tamní vláda uvedla, že ve městě Wu-chan ve skutečnosti zemřelo o 1 290 pacientů více, než úřady původně tvrdily. Celkový počet úmrtí se tak vyšplhal na 4 632 obětí. Toto sdělení představuje téměř 50procentní nárůst úmrtí.

Doporučeno
Miliardář si vzal svou dceru za ženu. Vibrátor, který používali, byl proti němu použit u soudu Miliardář si vzal svou dceru za ženu. Vibrátor, který používali, byl proti němu použit u soudu 15. dubna 2020 14:30

I ve světle těchto událostí Emmanuel Macron prohlásil, že v Číně se v souvislosti s pandemií koronaviru staly věci, o kterých nic nevíme. Snažil se tak vyvrátit i kritiku demokracie, protože po světě se rozrůstala skupina lidí hlásajících, že komunistická diktatura očividně funguje mnohem lépe než demokracie západního typu, když se tam nakazilo výrazně méně lidí a mnohem méně než v evropských zemích jich i zemřelo.

Ani Macron už skrz koronavírus nedôveruje Číne. Stali sa veci, o ktorých nevieme, obvinil tamojšiu vládu
Zdroj: TASR/AP

„Když sledujeme, čím je dnes Čína, nebuďme naivní a netvrďme, že situaci zvládali mnohem lépe,“ řekl Macron. „Nevíme. Očividně jsou věci, které se tam staly a my o nich nevíme,“ pokračoval. V tomto duchu všem připomněl, že země zkrátka nemohou opustit své základní principy jako demokracie a právní stát jen kvůli zdravotní krizi.

Macron se však přímo nevyjádřil na téma kolujících teorií o tom, že koronavirus mohl z čínského laboratoře nechtěně uniknout. Americká vláda již analyzuje, zda v laboratoři ve městě Wu-chan nedošlo k nehodě, při které se mohli nakazit pracovníci a následně virus vynést ven. USA netvrdí, že mělo jít o biologickou zbraň, ale spíše o selhání ochranných opatření ve středisku, kde se zkoumají viry vyskytující se v zvířecí říši.

Domů
Sdílet
Diskuse