Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2020 13:09
Čas čtení 0:48
Tímea Krauszová

Nové fotky Slunce zachytily naši hvězdu tak detailně, jak jsi ji dosud nikdy nemohl vidět

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Dechberoucí záběry.

NASA se opět podařil husarský kousek a pomocí svého teleskopu Hi-C (High-Resolution Coronal Imager) vyfotila Slunce a složité procesy, které se neustále dějí v jeho vrchních sférách. Kdysi nedosažitelná přesnost fotek lépe ukazuje pohyb energie ve sluneční atmosféře, fotka zachytila výtrysky o průměru přibližně 500 kilometrů, informují ScienceNews.

V takovém detailu jsme ještě Slunce vidět nemohli

Výtrysky či smyčky jsou proměnlivými tvary protuberance, tedy výronu poměrně chladné (ve srovnání se Sluncem) hmoty do sluneční atmosféry. Nové záběry zachytily smyčky v dosud nevídaném detailu, vědcům by to mohlo usnadnit studium Slunce.

Doporučeno
Nové záběry Slunce mají nejvyšší rozlišení, jaké se kdy teleskopem podařilo zachytit Nové záběry Slunce mají nejvyšší rozlišení, jaké se kdy teleskopem podařilo zachytit 30. ledna 2020 14:02

Malé výtrysky na obrázku jsou ve skutečnosti docela velké s průměrem přibližně 513 kilometrů, přičemž nejmenší koronální smyčka je široká kolem 200 kilometrů. To je podle BGR neobvyklé a pokud se vědcům podaří určit strukturu takové smyčky, posune je to blíže k poznání atmosféry naší planoucí hvězdy. Stále jsou ale potřebné technologické inovace, bez kterých se jim detailnější či bližší záběry získat nepodaří.

Domů
Sdílet
Diskuse