Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2020 14:29
Čas čtení 10:52
Vojtěch Vanda

Tři rapeři, kteří vyměnili hudbu za válku v řadách ISIS. Byli u řezání hlav, jeden z nich se oženil s agentkou FBI

HUDBA RAP
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Když se sejde Američan, Němec a Brit, nemusí to být vždycky začátek nějaké úsměvné anekdoty. V tomto případě půjde o smutný příběh mužů, kteří podlehli islamistické propagandě, a letěli hájit svatou válku v barvách Islámského státu do Sýrie a Somálska.

Dnes se může zdát, že se válečný konflikt v Sýrii udál strašně dávno. Že to sice byl největší válečný konflikt za poslední roky, ale odehrával se poměrně daleko, a ve vztahu k nám středoevropanům, až na uprchlíky, působil poměrně neosobně. S rozpadem ISIS mediální ryk ustal. Ano, je tu Turecko válčící proti syrskému režimu, ale radikálové jsou přece poraženi. Tak co na tom.

Vlastně všechno. Konflikt vyvstal znovu. Bývalí spojenci jsou nyní nepřátelé, když společný nepřítel už oficiálně není. Kurdové, jako jedna z klíčových sil proti takzvanému chalífátu, se podvolují Turecku, jež podporuje islámské milice v boji proti prezidentu Bašáru al-Asadovi a Rusku. Válka má tak do konce stejně daleko jako sjednocení samotné Sýrie.

Doporučeno
Pandemie koronaviru má i světlé stránky. Teroristé z ISIS vyzývají své členy, aby se stáhli z Evropy Pandemie koronaviru má i světlé stránky. Teroristé z ISIS vyzývají své členy, aby se stáhli z Evropy 15. března 2020 18:44

Ale pryč ze současnosti. My se podíváme zpět do časů, kdy ještě takzvaný Islámský stát děsil celý svět svou rozpínavostí a mocí. K ní se pojila kromě samotné demonstrace vojenskými taženími také propaganda, jíž podlehla spousta muslimů ze zahraničí. Volání skrze verbovací videa lákala na řád a blahobyt pod taktovkou náboženství, armády a vědění, k čemuž se také pojil vznik vlastní kultury. Realita ale byla často jinde.

Video zachycuje beznadějnou protiofenzivu obrněného vozu Islámského státu proti kurdským jednotkám Pešmerga. Radikál, pořizující záběry, útok nepřežil.

Když už je řeč o kultuře, někteří ze zahraničních rekrutů ISIS opouštěli kvůli válce tu svou západní. Často narozeni v Evropě nebo dokonce v Americe, nechali své dřívější životy za sebou, a spěchali pomoci islámské revoluci. Mezi nimi byli dokonce i ti, kteří se profilovali jako rapeři. Přestože hiphopové žánry mluví o válkách gangů, účast raperů ve svatých válkách je unikátní záležitost. A přesně o těchto lidech bude náš výčet. 


Deso Dogg (Denis Cuspert/Abu Talha al-Almani)

Rapeři v ISIS: První mrtvý terorista z Ameriky, Němec, co svedl agentku FBI a domnělý Džihádista John
Zdroj: Twitter

Manipulant, džihádista a mediální hvězda. Charismatický muž, který si svou slávu z doby před účastí ve válce přenesl i do krvavých stepí. Denis Cuspert alias Deso Dogg byl v řadách Islámského státu někdo. S velkou rezervou bychom o něm mohli mluvit jako o největší celebritě Islámského státu. Z Německa, kde se narodil, si do Sýrie přivezl nejen své hudební nadání, ale také nezdravě slepou víru v islám, zášť a chuť zabíjet

Doporučeno
Nejnebezpečnější sídliště v Evropě bylo dějištěm krvavých válek mezi mafiánskými klany. Sen o dostupném bydlení nevyšel Nejnebezpečnější sídliště v Evropě bylo dějištěm krvavých válek mezi mafiánskými klany. Sen o dostupném bydlení nevyšel 27. dubna 2020 15:02

Cuspert se narodil v západním Berlíně v roce 1975. Jak popisuje The Fader, jeho otec byl ghanským emigrantem, zatímco jeho matka byla bílá Němka. Otec ale rodinu brzo opustil, matka si tak našla přítele.

Amerického vojáka, jehož striktní otčímskou výchovu nesl Cuspert velice nelibě. Nový svazek nakonec nebyl ani bezdětný; Cuspert měl nevlastního bratra Jermaina; ze kterého se později také stal na chvíli raper, vystupující pod pseudonymem Lil Deso.

Přestože byla výchova Denise Cusperta náročná, viz jeho pobyty v dětských detenčních centrech, a, jak se píše článku webu The Fader, s opaskem za zády, i jeho náhradní otec mu přinesl do života něco kladného. Jako Afroameričan měl blízko k hip-hopu, proto jeho syn vyrůstal pod vlivem N.W.A. Sám prý ale tvrdil, že jeho prvním idolem byl LL Cool J.

Gang a rap

Vyrůstat v západním Berlíně, ať už se to zdálo jakkoliv lepší než na východě, také nebyl žádný med. Cuspert byl před rokem 1990 členem gangu 36 Boys složeného z první vlny arabských emigrantů, kteří vedli pouliční boje s tamními neonacisty. Nadávky, bitky, bodání a řezání noži. Povědomí o ganzích sem zanesli právě američtí vojáci, hlídající „kousek svobody“ ve východním Německu před pádem berlínské zdi.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 83720 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se Deso Dogg dostal k radikálnímu islámu
  • Jak využil hudbu k náboru nových bojovníků
  • Proč s ním agentka FBI utekla do Sýrie
  • Proč raper Duale ThaslaveofAllah tvrdil, že v Somálsku našel Disneyland
  • Jak se kluk z bohaté rodiny dostal přes vystupování na BBC Radio 1 do Sýrie
  • Proč se L Jinny nakonec musel ukrývat i před svými druhy z ISIS
Domů
Sdílet
Diskuse