Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2020 14:00
Čas čtení 1:59
Adam Smeták

Za jejich donuty se sjížděli lidé z celého světa. Norbert se Sandrou se snaží fungovat i navzdory pandemii

Za jejich donuty se sjížděli lidé z celého světa. Norbert se Sandrou se snaží fungovat i navzdory pandemii
Zdroj: Norbert's donuts
GASTRO
Uložit Uložené

Jejich podnik na Starém Městě přišel o významný příjem z gastroturismu.

Tento článek vznikl v rámci kampaně #DIKYTOBE. REFRESHER rozdá milion korun v podobě inzerce zdarma malým podnikatelům a jiným subjektům, které to nejvíce potřebují.

Kampaň #DIKYTOBE můžeme realizovat díky předplatitelům REFRESHER+, pokud ji chceš podpořit, předplatné si můžeš zakoupit tady. Návod, jak poslat tip na podnik najdeš tady

Pražský podnik Norbert's donuts založil mladý pár Norbert a Sandra. Po 11 letech práce v gastronomii se před dvěma lety rozhodli rozjet něco svého. Volba padla na donuty. Aby se odlišili, přišli s nápadem donuty nezvykle dochucovat, zdobit extrémně bohatě a na přání je plnit zmrzlinou.

„Po dlouhém hledání ideálního místa jsme narazili na malý kouzelný prostor na Starém Městě v Praze, který nás očaroval svojí atmosférou. Slovo dalo slovo a šli jsme do toho. Investovali jsme veškeré úspory a půjčili si v bance. Svépomocí a s pomocí nejbližších jsme prostor po pár měsících zrekonstruovali a otevřeli,“ vypráví svůj příběh.

Za jejich donuty se sjížděli lidé z celého světa. Norbert se Sandrou se snaží fungovat i navzdory pandemii
Zdroj: Norbert's donuts

Čekal je složitý úkol. S dluhem na krku a nulovým postavením na trhu vybudovat něco, co si lidi oblíbí. Během prvního dne prodali asi 12 donutů, nějakou zmrzlinu a co zbylo rozdali kolemjdoucím, známým a lidem bez domova. Ze začátku ve svém podniku trávili dny a někdy i noci

Postupně si ale udělali jméno, získali si pravidelné zákazníky a začalo je vyhledávat stále více gastroturistů z celého světa. „Není nic víc, než když někdo jede přes půlku světa a napíše Vám na instagram, že jeho první zastávka bude v Norbert's,“ popisují Norbert se Sandrou.

Doporučeno
Vasky navazují na zlínskou obuvnickou tradici. Kvůli koronaviru začaly šít roušky pro nemocnice Vasky navazují na zlínskou obuvnickou tradici. Kvůli koronaviru začaly šít roušky pro nemocnice 22. dubna 2020 14:00

Jenže s tím je teď konec. Hranice se uzavřely a jejich podnik v turistické oblasti zaznamenal významný pokles zákazníků. Češi zase kvůli karanténě zůstávají doma. Jejich prodej se tak na nějakou dobu omezil jen na donuty a jejich rozvoz do přilehlé oblasti. „Bohužel jsme vzhledem k situaci museli významně omezit náš provoz a provozovnu také zcela na nějakou dobu uzavřít,“ popisují nelehké chvíle.

Norberts Donuts
Zdroj: Norbert's donuts

Na nějakou dobu museli propustit i své spolupracovníky nebo odložit jejich nástup. Stále ale musí platit poměrně drahý nájem na Starém Městě a další výdaje na provoz. „Praha se stala tak trochu městem duchů a v lokalitě, kde máme náš krámek je to nyní hodně smutné a vzhledem k nařízení vlády, to vypadá, že ještě nějakou chvíli bude. Donuty děláme především na objednávku, abychom zamezili plýtvání,“ prozradili REFRESHERu Norbert se Sandrou.

Jejich podnik nabízí kolem 40 druhů donutů. Každý den jich mají v prodeji 10 až 12. Připravují je externě v pekárně a dozdobují přímo na provozovně. Jejich donut si můžeš dát i vyplněný řemeslně vyráběnou zmrzlinou od zmrzlináře Radka Březiny.

Doporučeno
Dva mladí Češi vyrábí džemy s tradicí od První republiky. Každy kus ovoce nám projde rukama, tvrdí Dva mladí Češi vyrábí džemy s tradicí od První republiky. Každy kus ovoce nám projde rukama, tvrdí 16. dubna 2020 17:03

Připravují i donuty na objednávku podle preferencí zákazníka. Tedy na různé oslavy, svatby, cateringy, coffee breaks a podobně. „Naší největší dominantou jsou zlaté narozeninové donut dorty, které vyrábíme na objednávku podle požadavků zákazníka v různách velikostech. Každý z našich dortů je originál a tak každý oslavenec obdrží naprostý unikát,“ uvádí.

Za jejich donuty se sjížděli lidé z celého světa. Norbert se Sandrou se snaží fungovat i navzdory pandemii
Zdroj: Norbert's donuts

Krom donutů nabízí i kávu, milkshaky a domácí limonády. Specialitou, za kterou se před pandemií za nimi prý sjížděli lidé z celého světa, je Ice cream donut.


Podpořit je můžeš návštěvou jejich okénka na Starém Městě. Případně je můžeš začít sledovat na Instagramu.

Domů
Sdílet
Diskuse