Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2020 12:27
Čas čtení 1:08
Adam Novosad

Covid-19 může u mladších lidí způsobovat náhlé mrtvice i přesto, že nemají předchozí zdravotní problémy

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Lékaři ve Spojených státech amerických identifikovali několik takových pacientů.

Odborníci získávají každý den nové poznatky o tom, jak koronavirus působí na náš organismus. V jedné nemocnici v Spojených státech amerických lékaři zjistili, že mezi mladšími pacienty ve věku nad 30 či 40 let se začalo objevovat podezřele velké množství mrtvic, a tak všechny tyto pacienty preventivně otestovali i na Covid-19. Výsledky byly pozitivní, upozorňuje CNN.

Neurochirurg Thomas Oxley z nemocnice Mount Sinai Health System v New Yorku se staral o pět pacientů v takovém věkovém rozmezí, kteří přitom neměli žádné nebo téměř žádné symptomy koronaviru. Nepozorovali na sobě výraznější problémy s dýcháním či vysokou horečku. Z pěti pacientů dva neměli žádné příznaky.

„Vypadá to tak, že virus způsobuje zvýšenou srážlivost krve ve větších tepnách, což vede k závažné mrtvici,“ řekl odborník. Na Covid-19 začali lékaři tyto pacienty testovat, když se jim přestaly zamlouvat statistiky mrtvic mezi mladými lidmi.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Mimo pandemii koronaviru ošetřovali ve věkové skupině pod 50 let mrtvice u méně než dvou pacientů měsíčně, zatímco v současnosti se za poslední dva týdny tento počet zvýšil i sedminásobně.

I mrtvici způsobenou nadměrným srážením krve je možné překonat, ale pacient si musí zavolat záchranku co nejrychleji. Sraženinu dnes lékaři dokáží odstranit do šesti až 24 hodin.

Doporučeno
Vyjádření ke zrušení pandemických opatření: Ovčáček prosí Boha o ochranu před soudci, podle Kalouska je vláda banda amatérů Vyjádření ke zrušení pandemických opatření: Ovčáček prosí Boha o ochranu před soudci, podle Kalouska je vláda banda amatérů 23. dubna 2020 13:47

Pacienti bez výraznějších příznaků, avšak se symptomy mrtvice, jako je strnulá a ochrnutá tvář, problémy s řečí a vyjadřováním, slabost a brnění rukou či nevolnost a ztráta vědomí by měli na linku 112 volat neprodleně.

Domů
Sdílet
Diskuse