Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2020 8:05
Čas čtení 0:49
Tina Hamarova

Kim Čong-un je „naživu a zdravý“, tvrdí poradce jihokorejského prezidenta

NEWS
Uložit Uložené

Kim se prý už 14 dní rekreuje na východě země.

Profesor Chung-in Moon, který radí v bezpečnostních otázkách a zahraniční politice jihokorejskému prezidentovi, tvrdí, že Kim je od 13. dubna na rekreaci ve městě Wonsan na východě země. Vyvrací tak spekulace o tom, že severokorejský vůdce zemřel při operaci srdce. 

I stránka, která se podle CNN věnuje severokorejským záležitostem, zveřejnila satelitní záběry z Wonsanu, které ukazují, že tamparkujevlak, který pravděpodobně patří Kim Čong-unovi. Všimli si ho tam minimálně od 21. dubna.

Kim Čong-un je „nažive a zdravý“, tvrdí juhokórejský bezpečnostný radca
Zdroj: TASR/AP Photo/Ahn Young-joon

„Stanovisko naší vlády je jasné,“ řekl Chung-in Moon v interview na CNN. „Kim Čong-un je naživu a v pořádku. Zdržuje se ve městě Wonsan od 13. dubna. Žádný podezřelý pohyb jsme nezaregistrovali.“

Podezření ohledně zdravotního stavu severokorejského vůdce se objevila poté, co vynechal oslavy narozenin svého dědy Kim Ir-sena, prvního vůdce komunistické Severní Koreji.

Doporučeno
Je vůdce KLDR Kim Čong-un mrtvý? Tvrdí to několik zpravodajských zdrojů Je vůdce KLDR Kim Čong-un mrtvý? Tvrdí to několik zpravodajských zdrojů 26. dubna 2020 23:59

Informace o smrti totalitního lídra, který údajně podstoupil operaci srdce a měl vážné komplikace, se objevily tento víkend. Pocházely ze špionážních zdrojů CNN a z webu Daily NK, kam přispívají dezertéři či inkognito novináři.

Severní Korea velmi přísně kontroluje jakékoliv informace kolem svého lídra. Podezření na jeho zdravotní stav se objeví vždy, když Kim na pár dní zmizí z obrazovek vládních médií. Jelikož jsou všechny kontrolované, jen velmi těžko se dá dobrat k tomu zda to, co zveřejňují, je pravda.

Domů
Sdílet
Diskuse