Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2020 10:33
Čas čtení 2:09
Adam Smeták

Po 14 letech provozování steakové restaurace se dali na veganství a na Nepomucku založili eko-farmu, která je prý rájem na zemi

Po 14 letech provozování steakové restaurace se dali na veganství a na Nepomucku založili eko-farmu, která je prý rájem na zemi
Zdroj: Organicfarm
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Organic farm je nebývalým místem klidu a pohody.

Tento článek vznikl v rámci kampaně #DIKYTOBE. REFRESHER rozdá milion korun v podobě inzerce zdarma malým podnikatelům a jiným subjektům, které to nejvíce potřebují.

Kampaň #DIKYTOBE můžeme realizovat díky předplatitelům REFRESHER+, pokud ji chceš podpořit, předplatné si můžeš zakoupit tady. Návod, jak poslat tip na podnik najdeš tady

Už osmým rokem funguje v obci Soběsuky na Nepomucku ekologická farma Organic farm. Její majitelé Václav a Jana ji původně založili s myšlenkou, že si pro svoji steakovou restauraci Angusfarm budou pěstovat vlastní zeleninu, bylinky a chovat vlastní zvířata. Postupně se ale jejich přístup ke zvířatům změnil, začali s nimi soucítit, restauraci prodali a dali se na rostlinnou stravu

Na místě farmy pak vybudovali  Centrum pro setkávání lidí, kteří si chtějí odpočinout od konzumního způsobu života. Nabízejí ubytování pro 14 osob se společenskou místností pro pořádání přednášek či seminářů spojených s kuchyní pro pořádání workshopů. K dispozici mají i podkroví pro cvičení či meditace. 

Po 14 letech provozování steakové restaurace se dali na veganství a na Nepomucku založili eko-farmu, která je prý rájem na zemi
Zdroj: Organic farm

Tato změna se odehrála před dvěma lety. Za tu dobu si ale dokázali udělat jméno a lidé k nim jezdili a rezervovali si pobyty dopředu. Na jaře ale propukla pandemie koronaviru a Václav s Janou museli pobyty od března do května rušit

Doporučeno
Dva mladí Češi vyrábí džemy s tradicí od První republiky. Každy kus ovoce nám projde rukama, tvrdí Dva mladí Češi vyrábí džemy s tradicí od První republiky. Každy kus ovoce nám projde rukama, tvrdí 16. dubna 2020 17:03

„Přestože práce na zahradě a při budování je stále dost, uvědomujeme si velmi silně, že zklidnění bylo zapotřebí, že příroda dostala příležitost si odpočinout, včetně nás lidí, kdy jsme měli možnost být více sami se sebou a svými rodinami, zůstali jsme v tomto období bez příjmu, což nás zbrzdilo v dalším budování a i samozřejmě v běžném životě, jelikož jsme s touto situací, stejně jako ostatní lidé, nepočítali, museli jsme učinit nějaká opatření a v omezeném režimu to přečkat,“ popisuje Václav smířeně situaci na farmě. Věří, že až se vše vrátí k normálu, budou se lidé na farmu vracet.

Po 14 letech provozování steakové restaurace se dali na veganství a na Nepomucku založili eko-farmu, která je prý rájem na zemi
Zdroj: Organic farm

Momentálně udržují Organicfarm v chodu. „Ze zvířat zůstalo jen stádečko ovcí, kůň s oslicí a kachny. Všechna zvířata máme nyní pouze pro radost a na „okrasu“, pro vypásání trávy na rozlehlých loukách,“ uvádí Václav. Hlavní činností pro ně je obhospodařování zeleninových záhonů a velký skleník, výsadba a údržba stromů a keřů a údržba pozemků.

Rostlinnou stravu praktikují jako celá rodina prý už 5 let. „Poznali jsme tak, že tato strava zajistí nejen dostatek výživy i při naší těžší fyzické práci, ale že se cítíme dokonce fyzicky zdatnější a psychicky radostnější,“ dodává Václav.

Doporučeno
Vasky navazují na zlínskou obuvnickou tradici. Kvůli koronaviru začaly šít roušky pro nemocnice Vasky navazují na zlínskou obuvnickou tradici. Kvůli koronaviru začaly šít roušky pro nemocnice 22. dubna 2020 14:00

„Všechny naše 4 děti se do tvoření zapojují, občas pomohou přátelé, pro které je tato práce příjemná kompenzace jejich zaměstnání,“ vysvětluje. Na farmě prý nejen pěstují, ale také nechávají růst. „Pokud záhon s jahodami prorostou kopřivy, radujeme se, a nevytrháváme, protože ty jsou nejen léčivé a my z nich vaříme, ale ochraňují také jahody, které pak nenapadají škůdci ani choroby a lépe plodí,“ popisuje Jana.

Po 14 letech provozování steakové restaurace se dali na veganství a na Nepomucku založili eko-farmu, která je prý rájem na zemi
Zdroj: Organic farm

Na farmě pěstují mnoho druhů základní zeleniny, různé bylinky, ale také ovocné stromy a keře, které dávají plodovou pestrost, jako například kamčatské a kanadské borůvky, dřišťály, aronie, muchovníky, dříny, josty, rybízy, angrešty, jahody, maliny (celoroční, černé) a další. Většina vypěstovaného je určena ke konzumaci účastníky jejich kurzů.

Doporučeno
Za unikátní uměleckou galerií v Praze se sjížděli lidé z celého světa. Kvůli pandemii musela dočasně zavřít Za unikátní uměleckou galerií v Praze se sjížděli lidé z celého světa. Kvůli pandemii musela dočasně zavřít 28. dubna 2020 9:47

Na farmě probíhají jógové pobyty, kurzy malování, kurzy vědomého vaření, transformativní a meditační, ale prostor Organicfarm prý přitahuje také páry pro uspořádání přírodní svatby, nebo je vhodný pro jiné významné oslavy. Malá skupina má prý možnost většího odpočinku a klidu. 


Organic farm můžeš podpořit sledováním na Instagramu  nebo absolvováním kurzu, které vypisují na svých stránkách, nebo pronajmutím prostor centra pro soukromou akci.

Domů
Sdílet
Diskuse