Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2020 11:30
Čas čtení 9:30
Vojtěch Vanda

Muž, který vyřešil vlastní vraždu. Bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko byl odpůrcem Putina, který jej nejspíš nechal zabít

ZAJÍMAVOSTI VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

V době, kdy Litviněnko umíral v Londýně už jako občan Velké Británie, si byl jistý, že byl otráven ruskými agenty. Až po jeho smrti se zjistilo, že jej opravdu otrávili radioaktivním poloniem, které se dá jen těžko detekovat.

Kdo neslyšel o sovětské tajné službě KGB? Je to paradox, že o instituci, která měla být „tajná“, se dělal rozruch, kdykoliv to bylo jen možné. Úhlavní nepřítel americké špionážní služby CIA, respektive FBI, která tak, jak byla vyobrazena v západní kinematografii, mohla během studené války za všechno zlo na světě. Pravda však nebyla, jak to tak bývá, úplně černobílá.

Skutečnost je taková, že každá ze špionážních tajných služeb pracuje v „nejlepším zájmu své země“. Tudíž stejně jako KGB protlačovala zájmy Sovětského svazu, historie ukázala, že CIA protlačovala ty Spojených států. Ve většině případů se ale nejedná o zneškodnění bomby v poslední sekundě uprostřed hlavního města, čímž se zachrání tisíce životů. Jde spíše o úkony typu  získávání tajných informací či rozvracení nepohodlných zahraničních vlád.

Doporučeno
Tři rapeři, kteří vyměnili hudbu za válku v řadách ISIS. Byli u řezání hlav, jeden z nich se oženil s agentkou FBI Tři rapeři, kteří vyměnili hudbu za válku v řadách ISIS. Byli u řezání hlav, jeden z nich se oženil s agentkou FBI 29. dubna 2020 14:29

Alexandr Litviněnko byl jedním z bývalých členů ruské KGB, který, podle doposud  nashromážděných důkazů, přišel v roce 2006 o život kvůli nadměrné kritice nejvyšších činovníků země svého bývalého zaměstnavatele. Věděl příliš mnoho, a proto musel být umlčen. Ta potřeba byla tak velká, že jeho vrah riskoval  život svůj i svého okolí manipulací s radioaktivním jedem uprostřed Londýna.

Litviněnkovi ležel nejvíc v žaludku nynější prezident Ruské federace a také bývalý agent KGB Vladimir Putin, jenž podle něj stál minimálně za jedním velkým válečným konfliktem a s ním spojenou vraždou investigativní novinářky. Z toho důvodu Litviněnko opustil Rusko, prakticky zradil svou zemi a stal se britským agentem. O tom ale až později, nejdříve si agenta Litviněnka představíme.

Kdo byl Alexandr Litviněnko

V půlce nultých let nového tisíciletí byl skutečně nejznámějším (opravdovým) agentem na světě, což se Alexandru Valteroviči Litviněnkovi v počátcích jeho kariéry nejspíš nesnilo. Podle webu The Independent se narodil 30. srpna 1962 ve Voroněži nedaleko hranic s Ukrajinou. Po škole vedly jeho první kroky v pracovním životě do armády. Jak tvrdí BBC, v roce 1980 se stal členem vojenské jednotky ministerstva vnitra Sovětského svazu.

Alexandr Litviněnko se svou knihou

Bývalý agent KGB byl v Londýně otráven radioaktivním poloniem, pachatel je dodnes neznámý. Kdo byl Alexander Litviněnko?
Zdroj: TASR/AP
V roce 1988 se připojil ke kontrarozvědce KGB. Jako agent odváděl dobrou práci a po přerodu ze sovětské éry do éry Ruské federace byl, v obrozené tajné službě nyní pod názvem FSB, povýšen do funkce staršího operativního spolupracovníka a zástupce náčelníka na oddělení správy pro rozpracovávání zločineckých organizací. Během působení v FSB byl jeho hlavním nadřízeným dnešní prezident Ruské federace Vladimir Putin.

Doporučeno
Obrazem: Takto probíhá vojenská přehlídka v Moskvě Obrazem: Takto probíhá vojenská přehlídka v Moskvě 9. května 2023 11:45

V této jednotce, která podléhala tomu největšímu utajení a která vyšetřovala ty nejvíce delikátní případy organizovaného zločinu a terorismu, pracoval až do doby, než proti celé organizaci veřejně vystoupil. Tehdy se Litviněnko postavil proti údajné korupci v rámci FSB, v pozadí však bylo mnohem víc.

Odchod z FSB

V říjnu roku 1998 vyšel Litviněnko na veřejnost s informací, že mu bylo jeho nadřízenými  rozkázáno zavraždit obchodníka Borise Berezovského. K tomu je obvinil z provádění dalších nájemných vražd, vydírání a korupce. Provedl to velice dramaticky; sám si v Moskvě svolal tiskovou konferenci, na které seděl obklopen svými kolegy v kuklách. V reakci na jeho kritiku jej ale tajná služba obvinila z únosu a vydírání jiného podnikatele, za což mu hrozil vysoký trest.

Boris Berezovskij

Bývalý agent KGB byl v Londýně otráven radioaktivním poloniem, pachatel je dodnes neznámý. Kdo byl Alexander Litviněnko?
Zdroj: TASR/AP
Toto obvinění se nakonec nepotvrdilo, Litviněnko byl ale stejně nakonec zatčen. Než jej pustili, musel strávit ve vyšetřovací vazbě devět měsíců. Předtím, než mělo začít jeho třetí soudní stání, se v roce 2000 rozhodl uprchnout do Londýna, kde jej velice vroucně přijal právě Berezovskij a nabídl mu práci v jeho ochrance.

Postava ruského oligarchy Borise Berezovského je vůbec důležitým článkem v tomto případu. Jednalo se o jednoho z nejbohatších Rusů, který měl významné podíly v ruských médiích (ORT, TV6) nebo v ropném průmyslu a který nejprve sám pomohl Putinovi k moci (svému příteli a bývalému prezidentu Borisi Jelcinovi navrhl Putina jako vhodného nástupce).

Doporučeno
Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) 24. února 2023 6:00

V jeden moment se však z podporovatele „Putinovského režimu“ stal odpůrce a musel kvůli nařčení z podvodů uniknout ze země. Jak píše iDNES.cz, v roce 2003 odešel do londýnského exilu, kde se stal jedním z nejsilnějších protiputinovských hlasů. 

Bývalý agent KGB vs. Rusko 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 84041 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Čeho se podle Litviněnka dopustila tajná agentura v čele s Vladimirem Putinem
  • O atentátech na nepohodlnou novinářku
  • Kde a jak byl Litviněnko pravděpodobně otráven
  • Kdo je podezřelý z jeho vraždy
  • O záhadné smrti Litviněnkova blízkého přítele
Domů
Sdílet
Diskuse