Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2020 17:18
Čas čtení 1:34
Vojtěch Vanda

Český umělec Pasta Oner chtěl podporu od pražského magistrátu. Na Instagramu přitom sdílel, jak připravuje humry

OSOBNOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Umělec zareagoval na facebookový příspěvek radní pro oblast kultury hlavního města Prahy Hany Třeštíkové. V něm radní ujišťuje, že udělá všechno pro to, aby podpořila ty umělce, kteří finančně strádají.

Nečekaný komentující se objevil pod příspěvkem radní pro oblast kultury, památkové péče, výstavnictví a cestovního ruchu hlavního města Prahy Hany Třeštíkové pro toho, kdo sleduje Instagramy českých umělců. Ve facebookovém postu, ve kterém radní slibuje pomoc finančně strádajícím umělcům kvůli koronavirové krizi, se objevil i komentář umělce Pasty Onera. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby současně na Instagramu neukázal, z čeho se skládá jeho jídelníček. 

Doporučeno
Český umělec Pasta Oner nechutně urážel mladé dívky, kterým se nelíbila jeho obálka s potetovaným Havlem Český umělec Pasta Oner nechutně urážel mladé dívky, kterým se nelíbila jeho obálka s potetovaným Havlem 15. listopadu 2019 14:21

Radní hlavního města Prahy Hana Třeštíková dnes uveřejnila na svém profilu na Facebooku status, ve kterém popisovala, jakým způsobem se snaží pomoci kultuře v Praze. „Praha nemá zdaleka takové možnosti jako stát, ale co máme, to slibuju využít do poslední koruny. V minulých týdnech jsme vybojovali finanční podporu pro nakladatelství, kulturní instituce nebo pro ty, kteří kulturu streamují online. Teď pomůžeme i výtvarnému umění,“ píše.

Třeštíková slíbila, že z programu Umění pro město uvolní 10 milionů korun, které se následně použijí k podpoře malířů, sochařů a fotografů. Konkrétně Galerie hlavního města Prahy peníze využije na nákup umělecký děl od současných umělců, jejichž díla ještě v galerii nejsou, spolupořadatelství krátkodobých výstav umění ve veřejném prostoru, honoráře pro malíře velkoplošných maleb (tzv. murálů) a podporu projektů propagujících současné umění.

Příspěvek začali komentovat sledující, kteří v drtivé většině vyjadřovali radní vděk. Mezi nimi byl i Pasta Oner, občanským jménem Zdeněk Řanda, který také jevil evidentní zájem. Jde o známého graffiti umělce, jenž má za sebou nespočet výstav, a který se mimo jiné zabývá i malbou výše zmíněných murálů. Tudíž by na tom nebylo nic divného, nebýt jeho dnešních Instagam stories.

Reakce umělce Pasty Onera pod příspěvkem radní Hany Třeštíkové

Český umělec Pasta Oner chtěl podporu od pražského magistrátu. Na Instagramu ale ukázal, jak připravuje humry
Zdroj: facebook.com/hanka.trestikova

Zde si totiž vyvěsil fotku, na které griloval. „První letošní buřty,“ okomentoval jídlo na okrouhlém grilu s velkým ohništěm. Místo „buřtů“ se však na ohni připravovali humři. Cena takových mořských živočichů je poměrně vrtkavá, taková hostina se však nejspíš neobjeví na stole někoho, kdo by měl hluboko do kapsy. Se špekáčky se cenově jednoduše srovnat nedají.

Český umělec Pasta Oner chtěl podporu od pražského magistrátu. Na Instagramu ale ukázal, jak připravuje humry
Zdroj: instagram.com/pastaoner

Zkusili jsme od Pasty Onera získat vyjádření. Když jsme dotaz odeslali, Instastory smazal. A na otázku, jak se ho dotkla současná opatření proti koronaviru zavedená vládou, nám odmítl odpovědět

Doporučeno
Ano, opravdu se jmenuji Degen, říká autor nejprotivnější show na internetu. Otravuje poctivě pracující lidi po telefonu Ano, opravdu se jmenuji Degen, říká autor nejprotivnější show na internetu. Otravuje poctivě pracující lidi po telefonu 3. května 2020 11:00

Nicméně v komentářích pod příspěvkem radní Třeštíkové se objevily i zajímavé projekty, kterým můžeš pomoc i ty. Například na platformě kulturadoma.cz lze zhlédnout online streamy umělců, jež podpoříš jednoduše tak, že si virtuálně zaplatíš vstupné. Část z těchto peněz jde také na podporu Českého červeného kříže. Takže zvládneš příjemné s užitečným v jednom.

Domů
Sdílet
Diskuse