Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. května 2020 15:50
Čas čtení 1:23
Daniel Mikolášik

I zvířata mohou mít koronavirus, tvrdí veterináři. Jde však o jiný typ viru, než mají lidé

ZDRAVÍ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Přenos onemocnění covid-19 ze zvířat na lidi zatím nebyl prokázán.

Už několik měsíců visí ve vzduchu otázka, zda zvířata dokáží na lidi přenášet koronavirus. Majitelé se však nemusejí bát. Veterináři upozorňují, že přenos tohoto onemocnění ze zvířat na lidi zatím nebylo prokázáno.

Nicméně, kočky i psi sice na lidi nemohou přenášet covid-19, ale přesto ho mohou mít také. Jde však o jiný typ viru, než mají lidé a ten se neztotožňuje s tím lidským.

Doporučeno
Nic mi není, mám jen depresi Nic mi není, mám jen depresi 2. května 2020 12:30


„U koček se projevuje jako infekční peritonitida, což je zánět pobřišnice a psi mají spíše průjmovitá onemocnění, čili nejde o respirační problémy jako u lidí. Přenos na lidi zatím není prokázán,“ uvedla pro TASR veterinářka Lucia Ščepková.

„Jediná možná cesta přenosu by byla prostřednictvím kontaminovaného povrchu novým koronavirem. A to například, pokud by člověk pozitivní na nový koronavirus přenesl tento virus na srst zvířete a vy byste toto zvíře pohladili a následným kontaktem se sliznicemi byste se takovou cestou nakazili,“ tvrdí Ščepková


Pro srovnání, je to stejný model, jako když člověk nakupuje v obchodě, chytí se kliky, nákupního vozíku, na kterém může být virová částice koronaviru a touto nepřímou cestou se můžete nakazit. 

Domů
Sdílet
Diskuse