Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2020 22:13
Čas čtení 1:28
Adam Novosad

Američanka protestovala proti karanténě s nacistickým nápisem z Osvětimi. Muzeum holocaustu jí poslalo vzkaz

NEWS
Uložit Uložené

Množství Američanů protestuje proti zákazu vycházení.

V mnoha amerických státech jsou v posledních týdnech protesty proti omezením a zákazu vycházení. Američané odmítají odebírání práv o volném pohybu. V mnoha městech jednotlivých států se objevují protestující před vládními budovami, někteří dokonce se zbraněmi v rukou, upozorňuje NBC News.

Jednoho z takových protestů v Chicagu ve státě Illinois se zúčastnila žena s kontroverzním plakátem. Vyfotil ji Dennis Kosuth. Napsaný na něm měla nacistický slogan „Arbeit macht frei“, který v překladu znamená „Práce osvobozuje“ a dodnes zůstává umístěn nad branou koncentračního tábora Osvětim.

Protestující žena za slogan doplnila jméno současného guvernéra státu Illinois J.B. Pritzkera. Samotný guvernér, který je židovského původu, reagoval na plakát prostřednictvím Twitteru.

„Strávil jsem dekády svého života bojem proti bigotnosti a nenávisti,“ napsal v příspěvku. Nechápal, jak je možné, že v roce 2020 se někdo na veřejnosti objeví s nacistickými slogany či svastikou.

Doporučeno
Před 75 lety vypuklo Pražské povstání. Podívej se na fotografie z této historické události Před 75 lety vypuklo Pražské povstání. Podívej se na fotografie z této historické události 5. května 2020 8:29

Na slogan z protestu zareagovalo i muzeum holocaustu v koncentračním táboře Osvětim. Na Twitteru sdílelo fotku protestující s komentářem, že slogan „Arbeit macht frei“ byl falešnou a cynickou iluzí, kterou SS vytvářelo pro vězně.

„Ta slova se stala jednou z ikon lidské nenávisti. Je bolestivé vidět tento symbol znovu použitý na šíření nenávisti. Je to symbol morální a intelektuální degenerace,“ zněl závěr zprávy.

V koncentračním táboře Osvětim přitom během druhé světové války nacističtí vojáci vyvraždili více než 1,1 milionu vězňů. Tábor, který leží v jižní části Polska, byl největším ze všech vyhlazovacích táborů postavených Třetí říší.

Domů
Sdílet
Diskuse