Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2020 11:42
Čas čtení 2:08
Vojtěch Vanda

Bývalého politika ANO a podnikatele z Brna zachytily odposlechy. Podle policie údajně hovořili o úplatcích či Faltýnkovi

NEWS BRNO HNUTÍ ANO
Uložit Uložené

Redakce Aktuálně.cz a Hospodářských novin zveřejnily policejní nahrávky z rozhovoru mezi bývalým politikem za ANO a podnikatelem Samanem El-Talabanim.

Policejní odposlechy, které měly původně sloužit k jiným účelům, nakonec otevřely dveře k vyšetřování rozsáhlé korupční aféry týkající se veřejných zakázek v Brně a dalších firem. Web Aktuálně.cz společně s Hospodářskými novinami uveřejnily v článku policejní nahrávky, na kterých se baví bývalý politik za ANO Jiří Švachula s podnikatelem Samanem El-Talabanim, jenž byl původně sledován kvůli údajnému úniku informací z policejních spisů. 

Doporučeno
Nic mi není, mám jen depresi Nic mi není, mám jen depresi 2. května 2020 12:30

Švachula se s El-Talabanim sešel v roce 2016 v kavárně Lavazza v obchodním centru IBC. První jmenovaný byl místostarostou největší brněnské městské části a měl více než přátelské svazky se špičkami hnutí ANO, s dvojkou hnutí Jaroslavem Faltýnkem a jeho synem nevyjímaje. El-Talabani byl v té době vyšetřován policií pro podezření z údajného úniku informací z policejních spisů. Proto byl jejich stůl opatřen odposlouchávacím zařízením.

Vyšetřující z Národní protidrogové centrály tak místo informací o případu, který vyšetřovali, získali úplně jinou kauzu. Nestačili se divit, jelikož dva debatující pánové začali zaníceně diskutovat o přerozdělování peněz z úplatků ze stamilionových veřejných zakázek

Redakce Aktuálně.cz a Hospodářských novin prý získaly hodinu a devět minut dlouhý záznam, z nějž uveřejnily na Soundcloud ty nejdůležitější pasáže. Na nich se mají dohadovat o rolích takzvaných „Efek“, která mají podle interpretace policie reprezentovat právě Jaroslava Faltýnka a jeho syna Jiřího.

Doporučeno
Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká 7. dubna 2024 13:30

„Já jsem myslel, že se tady dohodneme, budeme mít čisté ruce a půjdeme od sebe, a ty přijdeš s takovou prasárnou? (...) Donesl jsi něco, co jsi prokazatelně dostal? Mám ti toho Trunečku sem přivést? A ještě řekl větu, a to končím s debatou a už to nikdy nebudu opakovat. Maximálně starému pánovi, když ho někdo najde a řekne mu to bokem. Že jsi okradl Faltýnka a že jsi mu dal 30 % místo těch 50. Tak toto o tobě vykládá Trunečka, aby se ochránil. Tady to máš. (...) Ty ses spojil s ďáblem, ty sis ho přivedl. On ti přivedl Miloška, kterého jsem ti mohl přivést já,“ rozčileně komunikuje v první zveřejněné části El-Talabani.

Jak popisuje článek Aktuálně.cz, nejprve si muži začali sepisovat jména a sumy na papír, o kterých následně diskutovali. Debata se však vyostřila natolik, že El-Talabani začal do odposlechu zmiňovat i konkrétní jména. Dovídáme se, že v kauze figurovali i podnikatel Ivan Trunečka, jemuž se podařilo získat desetimilionové zakázky pro Teplárny Brno a který má konexe právě na syna Faltýnka staršího. Padlo i jméno „Milošek, říďa DP“, jež má označovat ředitele Dopravního podniku města Brna Miloše Havránka

Pánové zmínili ještě peníze z brněnské odpadové společnosti SAKO. Příslušné orgány se však soustřeďují hlavně na údajnou korupci v městské části Brno-střed, která má zahrnovat i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže sídlící v Brně, Fakultní nemocnici Brno nebo tamní Správu železnic. Policie tuto korupční kauzu označuje souslovím Brněnská stoka.

Doporučeno
Chceš se dozvědět, jak rozjet vlastní úspěšný projekt? Sleduj REFRESHER přednášku v rámci Pražského Barcampu! Chceš se dozvědět, jak rozjet vlastní úspěšný projekt? Sleduj REFRESHER přednášku v rámci Pražského Barcampu! 4. května 2020 20:12

Kauzu proto předala Národní protidrogová centrála Národní centrále proti organizovanému zločinu. Ta vyšetřování dotáhla a na začátku března obžalovala jak Švachulu, tak Trunečka. Státní zástupce Radek Mezlík navrhl prvnímu zmíněnému trest odnětí svobody na 15 let a druhému 13. El-Talabanimu, jako spolupachateli, navrhl pětiletý trest. Faltýnkům se však trest vyhýbá.

Státní zástupce je však přesvědčen, že korupční aféra je masivnější a přesahuje hranice Brna. V budoucnu je proto možné, že i Faltýnkové, údajně zmínění v nahrávkách, budou také vyšetřováni. Tvrdí však, že s korupční aférou nemají nic společného.

Článek o kauze webu Aktuálně.cz a redakce Hospodářských novin je možno si přečíst zde.

Zpět
Sdílet
Diskuse