Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2020 18:09
Čas čtení 1:56
Matej Krajčovič

Playstation 5 a Xbox Series X přinesou ohromný výkon. Podobné PC by tě stálo desítky tisíc korun

TECH
Uložit Uložené

V tomto případě je ale matematika trochu složitější.

Letošní zimu mají ovládnout dvě nové herní konzole. Na trh přijde prakticky současně PlayStation 5 i Xbox Series X.

Opět se tak rozbíhají diskuse o jejich výkonu, grafických kvalitách a tom, zda náhodou konzole v některých ohledech nepředčí i klasické počítače.

Nové konzoly Xbox Series X a PlayStation 5 prinesú veľa výkonu. Podobné PC by ťa vraj vyšlo na minimálne 1 300 eur
Zdroj: Sony.com

O srovnání na základě zveřejněných specifikací se pokusil například francouzský portál frandroid.com. Je známo, že PS5 dostane 8jádrový procesor AMD Zen 2 s taktem 3,5 GHz, v Xboxu Series X ho vytlačí dokonce až na 3,8 GHz.

Pokud bys chtěl něco podobného ze světa PC, mohl by sis v běžných e-shopech koupit například procesor AMD Ryzen 3700X za více než 8 tisíc korun.

U grafiky je porovnání obtížnější, ale pokud hledáš GPU s podporou raytracingu a výkonem mezi 10,28 až 12 teraflopů, který mají mít obě konzole, spadá sem například Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER za cca 20 tisíc korun.

Nové konzoly Xbox Series X a PlayStation 5 prinesú veľa výkonu. Podobné PC by ťa vraj vyšlo na minimálne 1 300 eur
Zdroj: Nvidia.com

K tomu nějaké RAM paměti, slibované SSD disky pro rychlé načítání her bez otravných loadingů a ve světě PC by ses zřejmě dostal někde za hranici kolem 35 tisíc korun. A to ještě budeš potřebovat klávesnici, myš, bednu a základní desku, takže cena může vystoupat až na 40 tisíc korun.

Domů
Sdílet
Diskuse