Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2020 15:49
Čas čtení 1:04
Matej Krajčovič

Vladimir Putin vyznamenal severokorejského diktátora Kim Čong-una

NEWS VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Ani ruského, ani severokorejského lídra v těchto dnech není příliš vidět.

Kolem severokorejského diktátora Kim Čong-una je v posledních dnech pořádně rušno. Poté, co měl absolvovat operaci srdce a dva týdny se neukázal na veřejnosti, přičemž poprvé v historii ignoroval i oslavu narozenin svého dědečka Kim Ir-sena, se začalo spekulovat o tom, že zemřel.

Doporučeno
Nic mi není, mám jen depresi Nic mi není, mám jen depresi 2. května 2020 12:30

Tyto zprávy se nakonec pravděpodobně nepotvrdily, pokud máme věřit fotografiím, podle kterých se aktuální lídr nejizolovanější země na světě po více než třech týdnech spokojeně usmíval během otevření továrny na hnojiva severně od Pchjongjangu.

Do pozornosti se však nyní dostal i díky ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Jak na svém Facebooku informovala ruská ambasáda v Severní Koreji, nejmocnější muž Ruska Kim Čong-unovi udělil státní medaili za udržování pomníků a hrobů vojáků Rudé armády právě na území diktátorského režimu.

Kim Čong-un se ani tohoto ceremoniálu osobně nezúčastnil, otázky o jeho stavu tedy zatím nebyly zcela rozptýleny.

Vladimír Putin odovzdal medajlu severokórejskému diktátorovi Kim Čong-unovi. Vraj za údržbu hrobov červenej armády
Zdroj: www.facebook.com

Už samotné předání vyznamenání je vnímáno kontroverzně a v případě kterékoli demokratické země na západ od Ruska by šlo o něco nepředstavitelného.

Severní Korea v čele s Kim Čong-unem totiž nadále vyvíjí jaderné zbraně, porušuje lidská práva a velkou část občanů drží v pracovních táborech v nelidských podmínkách. Jakékoliv oficiální vyznamenání by tak mohlo být vnímáno jako schvalování takového jednání, nehledě na to, za jaký (byť pozitivní) čin by bylo udělováno.

Doporučeno
Obrazem: Takto probíhá vojenská přehlídka v Moskvě Obrazem: Takto probíhá vojenská přehlídka v Moskvě 9. května 2023 11:45

Problémy má v těchto dnech i samotný Putin. Zatímco v Evropě již počet nových pacientů s koronavirem klesá, Rusko má to nejhorší teprve před sebou a vzhledem ke stavu zdravotnictví může počítat s podobnými problémy, jako měla Itálie či Španělsko.

Nakazil se už i ruský premiér Michail Mišustin a Politico píše, že Putin v těchto dnech veřejně rovněž prakticky nevystupuje.

Domů
Sdílet
Diskuse