Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2020 15:33
Čas čtení 1:20
Vojtěch Vanda

Podívej se na nejlepší fotky z Czech Nature Photo. Vyhlašování čtvrtého ročníku muselo proběhnout online

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Nejlepší fotka nese název Ve stínu a jejím autorem je Petr Slavík.

Pod záštitou Magistrátu hlavního města Prahy, Ministerstva životního prostředí a městské části Praha 13 proběhl již čtvrtý ročník vyhlášení cen Czech Nature Photo za nejlepší fotografii z divočiny. Letos ji získal cenami ověnčený fotograf Petr Slavík s příznačně pojmenovaným snímkem „Ve stínu“, na němž zachytil pumu v protisvětle. Vyhlášení cen proběhlo 5. května, kvůli bezpečnostním opatřením okolo koronaviru však pouze virtuálně.

Slavíkovi se povedlo uspět v konkurenci dalších 229 autorů, kteří do soutěže přihlásili na dva tisíce příspěvků. Snímky hodnotila 5. března v galerii Czech Photo Centre odborná porota, které předsedal entomolog a fotograf Pavel Krásenský. Dalšími členy byli irský fotograf Peter Delaney, fotograf přírody Vladimír Čech mladší, britský fotograf Rob Cottle a ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Cestovatel a fotograf Petr Slavík, jehož záběry si už v minulosti odnesly zlatou medaili z fotografického salónu Trierenberg Super Circuit nebo byly publikovány v knižním výběru The World's Best Images 2014, porotu přesvědčil svým netradičním pohledem na skrytě žijícího živočicha v jeho přirozeném prostředí.

Petr Slavík: Ve stínu

Toto je fotografie roku ceny Czech Nature Photo. Vyhlašování čtvrtého ročníku muselo proběhnout online
Zdroj: Petr Slavík
Tento výběr okomentoval předseda poroty Pavel Krásenský. „Shoda okolností, světelné

podmínky a fotografova kreativita daly vzniknout velmi zajímavé kompozici, která vás hned na první pohled zaujme. Je to přesně ta fotografie, u které si řeknete, že se nepovede často,“ uvedl.

Sám Slavík, jenž fotí po celém světě a jenž výtěžky z dražeb těchto fotek podporuje ochranářské projekty českých vědců, přiblížil, jak jeho snímek vznikl: „Když jedete fotit kočku na druhý konec světa, je to velká sázka do loterie. Štěstí a um našeho stopaře v chilském národním parku stály na naší straně. Věděli jsme o mladé samici nahoře v kopci, ale neměla příliš touhu pózovat. Až těsně před západem slunce na okamžik zvedla hlavu v protisvětle. Byla to klidná, tichá chvíle. Snad se mi z té atmosféry povedlo trochu zachytit.“

Doporučeno
Kim Čong-un dostal první auto v 7 letech. Spolužáci na něj vzpomínají jako na introverta, který na ně plival a kopal je Kim Čong-un dostal první auto v 7 letech. Spolužáci na něj vzpomínají jako na introverta, který na ně plival a kopal je 28. dubna 2020 8:54

Díky rozvolňování koronavirových opatření by mělo být nakonec možné zhlédnout vybrané fotky živě, a to během výstavy v budově Národního muzea fotografie v Nových Butovicích na Praze 5. Organizátoři věří, že už od 12. května a trvat by měla do 28. července. Přístupná by měla být denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin za základní vstupné 80 korun, respektive snížené za 40.

Zpět
Sdílet
Diskuse