Nad důvody, proč je tomu tak, autoři studie pouze polemizují.
Lidé, kteří se vyhýbají masu, častěji trpí duševními problémy, jako například depresí či úzkostmi, tvrdí studie, o níž píše magazín Muscle & Fitness.
Doktorka Urska Dobersek pracující na katedře psychologie na University of Southern Indiana řekla, že vztah mezi vyhýbáním se masité stravě a duševními poruchami ji skutečně překvapil.
Výzkumníci se zaměřili na 18 studií, z nichž v drtivé většině vycházelo, že osoby konzumující maso měly lepší psychické zdraví. Opačný výsledek, kdy se zdravou psychikou mohli pyšnit vegani a vegetariáni, pozorovali pouze ve třech případech.
Jedna z teorií, proč je tomu tak, odkazuje na sociální stigma, respektive na to, že společnost vegetariány a vegany mnohdy nerespektuje. Nelze ale prý vyloučit, že živiny podporující psychické zdraví se ve veganské či vegetariánské stravě nenacházejí v dostatečném množství. Příčinu propojení mezi psychikou a stravou však vědci ve studii nedokázali oficiálně potvrdit.
Dobersek uvedla, že by se budoucí studie měly zaměřit na důvody, proč se mnozí vegani a vegetariáni časem vrátí k pojídání masa a zda za tím můžeme hledat právě zhoršenou psychiku. Další studie totiž ukazuje, že se až 84 % veganů a vegetariánů po čase vrátilo ke konzumaci masité stravy.