Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2020 8:21
Čas čtení 0:44
Jakub Paulík

Milovníky masa trápí psychické problémy méně než vegany, tvrdí studie

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Nad důvody, proč je tomu tak, autoři studie pouze polemizují.

Lidé, kteří se vyhýbají masu, častěji trpí duševními problémy, jako například depresí či úzkostmi, tvrdí studie, o níž píše magazín Muscle & Fitness.

Doktorka Urska Dobersek pracující na katedře psychologie na University of Southern Indiana řekla, že vztah mezi vyhýbáním se masité stravě a duševními poruchami ji skutečně překvapil.

Doporučeno
5 negativních efektů častého sledování porna 5 negativních efektů častého sledování porna 10. května 2020 16:35

Výzkumníci se zaměřili na 18 studií, z nichž v drtivé většině vycházelo, že osoby konzumující maso měly lepší psychické zdraví. Opačný výsledek, kdy se zdravou psychikou mohli pyšnit vegani a vegetariáni, pozorovali pouze ve třech případech.

Jedna z teorií, proč je tomu tak, odkazuje na sociální stigma, respektive na to, že společnost vegetariány a vegany mnohdy nerespektuje. Nelze ale prý vyloučit, že živiny podporující psychické zdraví se ve veganské či vegetariánské stravě nenacházejí v dostatečném množství. Příčinu propojení mezi psychikou a stravou však vědci ve studii nedokázali oficiálně potvrdit.

Doporučeno
Jak vypadá 10 nejzajímavějších tváří letošní SuperStar? Někteří mají na Instagramu už statisíce followerů Jak vypadá 10 nejzajímavějších tváří letošní SuperStar? Někteří mají na Instagramu už statisíce followerů 10. května 2020 12:50

Dobersek uvedla, že by se budoucí studie měly zaměřit na důvody, proč se mnozí vegani a vegetariáni časem vrátí k pojídání masa a zda za tím můžeme hledat právě zhoršenou psychiku. Další studie totiž ukazuje, že se až 84 % veganů a vegetariánů po čase vrátilo ke konzumaci masité stravy.

Domů
Sdílet
Diskuse