Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2020 7:54
Čas čtení 1:08
Matej Krajčovič

Vědci vyvíjejí masku, která bude na nakaženém pacientovi „svítit“. Nahradila by tak dosavadní testy na koronavirus

TECH KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Projekt je zatím jen v rané fázi vývoje, vědci jsou však optimističtí.

Na povinné nošení ochranných masek a roušek si už u nás pravděpodobně každý zvykl. Jejich cena po krátkodobém nedostatku na začátku pandemie opět trochu klesla, ale pokud si myslíš, že na ochranných pomůckách již není co vylepšovat, jsi na omylu.

Business Insider informuje, že vědci v laboratořích na světoznámé univerzitě MIT vyvíjejí masku, která se dokáže rozsvítit, pokud ji nosí osoba s koronavirem a kýchne si nebo zakašle.

Vedci vyvíjajú masku, ktorá bude na nakazenom pacientovi „svietiť“. Nahradila by tak doterajšie testy na koronavírus
Zdroj: TASR/AP

Její hlavní výhodou by tak byla možnost okamžité detekce a identifikace nakažených, podobně jako to je dnes možné pouze krevními testy na přítomnost protilátek nebo výtěry z nosu.

„Když znovu otevřeme náš tranzitní systém, mohli byste si je představit použité na letištích, když půjdeme přes bezpečnostní kontrolu a budeme čekat na nástup do letadla,“ řekl Jim Collins, jehož tým masku vyvíjel už dávno pro virus Zika.

Podle něj by speciální maska mohla sloužit i na pre-screening pacientů v čekárně u lékaře, případně by zcela nahradila laboratorní analýzy.

A jak to všechno funguje? Maska by měla obsahovat speciální materiál, který po kontaktu s novým koronavirem začne světélkovat, podobně jako fosforeskující nálepky na tričkách. Stačilo by trochu pacientových slin, které povrch zvlhčí a umožní reagovat na RNA viru.

Doporučeno
Ego prozradil, kdo a proč smazal album Kontrafaktu Real Newz ze Spotify a Apple Music Ego prozradil, kdo a proč smazal album Kontrafaktu Real Newz ze Spotify a Apple Music 15. května 2020 11:55

Projekt je zatím v rané fázi vývoje, ale testy jsou mimořádně slibné a už za pár týdnů by mohla maska absolvovat sérii oficiálních schvalovacích procesů.

Fluorescenční signál se však objeví až za jednu nebo dvě hodiny od kontaktu s koronavirem SARS-CoV-2.

Pozitivní informací je i fakt, že maska nesvítí v pravém slova smyslu, reakci zaznamená pouze speciální fluorimetr v hodnotě přibližně jednoho dolaru – o zamořeném pacientovi tak budou vědět pouze pracovníci letiště nebo doktoři, ale ne každý kolem něj. Neměly by tak hrozit nenávistné útoky a incidenty od kolemjdoucích na ulici.

Zpět
Sdílet
Diskuse