Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2020 17:19
Čas čtení 1:19
Adam Novosad

V Severní Koreji odstraňují sochy z hlavního náměstí. Spekuluje se, zda Kim Čong-un přeci jen nezemřel

NEWS
Uložit Uložené

Na náměstí v Pchjongjangu se údajně dějí podezřelé změny.

V dubnu se několik týdnů spekulovalo o zdravotním stavu severokorejského lídra Kim Čong-una. Tamní diktátor se více než měsíc neukázal na veřejnosti, a tak se v médiích začaly šířit zprávy o zpackané operaci srdce či vegetativním stavu, do kterého měl Kim Čong-un upadnout, upozorňuje NewsChain.

Doporučeno
Kim Čong-un dostal první auto v 7 letech. Spolužáci na něj vzpomínají jako na introverta, který na ně plival a kopal je Kim Čong-un dostal první auto v 7 letech. Spolužáci na něj vzpomínají jako na introverta, který na ně plival a kopal je 28. dubna 2020 8:54

Zdroje z okolí severokorejského režimu neustále opakovaly, že vůdce země je v pořádku, ale jihokorejská či tchajwanská média vícekrát spekulovala, zda diktátor skutečně nezemřel a země se připravuje na převzetí moci. Státní agentura nakonec zveřejnila záběry Kim Čong-una, na nichž otevírá novou fabriku.

Nejnovější zprávy z hlavního města Pchjongjangu ale opět přilévají olej do ohně. Portál NK News zveřejnil informace, podle kterých na hlavním náměstí ve městě, kde se obvykle organizují velké akce či vojenské přehlídky, probíhá rekonstrukce.

Satelitní snímky prý ukazují, že režim odstranil dva obrovské portréty předchozích lídrů Kim Ir-sena a Kim Čong-ila, jakož i sochu posledního jmenovaného. Tyto kroky vyvolávají otázky, protože náměstí bylo naposledy takto upravované v roce 2012, kdy zemřel Kim Čong-il a nahradil ho nynější lídr Kim Čong-un.

Doporučeno
Kim Čong-un žije. Po 3 týdnech se objevil na veřejnosti Kim Čong-un žije. Po 3 týdnech se objevil na veřejnosti 2. května 2020 7:23

Spekuluje se proto, zda dva portréty nebyly odstraněny, aby mohly být velikostně upraveny a stát k nim mohl přidat třetí portrét současného lídra. Ten však nemůže být na náměstí přidán, dokud Kim Čong-un žije, a tak by takové přípravy mohly naznačovat, že zprávy o smrti nakonec nemusely být falešné.

Část náměstí zároveň byla uzavřena pro osobní dopravu a odstraněna měla být i rozhledna, z níž lídři režimu sledují vojenské přehlídky.

Pochybnosti se vynořily o autenticitě zveřejněných záběrů, které měly potvrzovat, že Kim Čong-un žije. Nahrávka z otvírání fabriky prý mohla být zhotovena kdykoli v minulosti před tím, než se vůdce podrobil operaci, a tak nikdo nedokáže s přesností říci, zda nešlo jen o způsob, jak získat více času na konsolidaci moci v zemi.

Doporučeno
Pokusili jsme se dostat k hranicím Severní Koreje. Cesta vedla přes zapomenutý region na konci světa (Část 3.) Pokusili jsme se dostat k hranicím Severní Koreje. Cesta vedla přes zapomenutý region na konci světa (Část 3.) 10. listopadu 2019 10:16
Domů
Sdílet
Diskuse