Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2020 18:10
Čas čtení 1:00
Antonín Havlík

Čína vyzvala českého předsedu Senátu, aby neblahopřál tchajwanské prezidentce ke zvolení. Ten se ohradil

NEWS
Uložit Uložené

Čínské velvyslanectví vystavuje Senát dalšímu nátlaku. Opět kvůli Tchaj-wanu.

Čínská ambasáda čelí dalšímu podezření z nátlaku na české státníky. Tentokrát jde o varování, které zaslal zaměstnanec velvyslanectví kanceláři šéfa Senátu. Podle informací České televize v něm čínská strana vyzvala Miloše Vystrčila, aby neblahopřál tchajwanské prezidentce ke zvolení. 

Čína totiž Tchaj-wan považuje za součást svého území. Své zájmy se tak snaží tímto způsobem prosazovat i v Česku. Vystrčil cestu na Tchaj-wan nevyloučil. Naopak. „Pokud chce Čína diktovat Česku a Senátu, co má a nemá dělat, tak moje cesta na Tchaj-wan se stává stále reálnější,“ prohlásil. 

Další nátlak od čínského velvyslanectví? Varovalo šéfa českého Senátu, aby neblahopřál tchajwanské prezidentce
Zdroj: Wikimedia Commons

Ambasáda v posledních dnech čelí skandálu v souvislosti s údajným tlakem na někdejšího předsedu Senátu Jaroslava Kuberu, který náhle zemřel na infarkt letos koncem ledna poté, co se z návštěvy Hradu vrátil s tzv. čínským dopisem.  

„Mohu konstatovat, že jsme debatu museli ukončit s tím, že jsme si každý podrželi svůj názor,“
 uvedl Vystrčil na tiskové konfereneci po návštěvě prezidenta.. Snaží se od hlavy státu získat oficiální vyjádření, Hrad ale mlčí. 

Pro kontext dodáme, že čínské velvyslanectví vyhrožovalo i hlavnímu městu. Jak uvádí informace serveru Novinky.cz z října 2019. Nelíbilo se mu jeho názorové směřování, které podle Číny ohrožuje vtahy s Českem.

 „Vyzýváme magistrát hlavního města Prahy, aby co nejdříve změnil svůj přístup, přizpůsobil se trendu současného vývoje a historického pokroku a vrátil se zpět na cestu, která podporuje rozvoj bilaterální vztahů. V opačném případě nakonec pocítí újmu jeho vlastní zájmy,“ píše velvyslanectví v prohlášení.

Dále tak pokračuje tlak ze strany země, jejíž vrcholní představitelé podle Amnesty International závažně ohrožují lidská práva. „Aktivisté i obhájci lidských práv byli neustále systematicky podrobováni monitorování, pronásledování, zastrašování, zatýkání a byli drženi ve vazbě,“ píše organizace.

Doporučeno
Zemřel Jaroslav Kubera, předseda Senátu Zemřel Jaroslav Kubera, předseda Senátu 20. ledna 2020 12:48
Zpět
Sdílet
Diskuse