Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2020 15:01
Čas čtení 0:53
Antonín Havlík

V Česku i celé EU začal platit zákaz prodeje mentolových cigaret. Až příliš lákaly mladé ke kouření

NEWS
Uložit Uložené

Mentolové cigarety už si v Evropě nepořídíš.

Mentolové cigarety se na území Evropské unie od středy stávají minulostí. Alespoň co se týče prodeje. Neseženeš je už na pultech ani v Česku, ani v jiných zemích EU. Tento zákaz je součástí omezování cigaret s příchutěmi. Důvod je jednoduchý: jsou příliš lákavé pro mladé lidi a tím pádem mohou způsobit snazší propad do závislosti.

Jak píše iDnes.cz, právě mezi skupinou mladistvých a žen byly mentolové cigarety nejoblíbenější, našly si až 400 tisíc příznivců z řad českých obyvatel. Když se kouření nebude nijak zatraktivňovat, tak mu nebude propadat tolik lidí

Doporučeno
Lidé kouřící e-cigarety končí v nemocnici. Vapování prý poškozuje cévní systém Lidé kouřící e-cigarety končí v nemocnici. Vapování prý poškozuje cévní systém 22. srpna 2019 21:43

V Česku i celé EU začal platit zákaz prodeje mentolových cigaret. Až příliš lákaly mladé ke kouření
Zdroj: Flickr.com
„Mentol dělá z kouření zdánlivě příjemnější zážitek, neboť vyvolává chladivý pocit při kontaktu se sliznicemi. Má také mírné anestetické a analgetické účinky. Regulace tabákových výrobků s charakteristickými příchutěmi je správným krokem, který napomáhá předcházet kouření u dětí a dospívajících, ale také u příležitostných kuřáků,“ vysvětli tuto regulaci Adam Kulhánek, vedoucí centra pro výzkum a prevenci užívání tabáku Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty UK.

Mentol kouř navíc „zlehčuje“, není s ním tolik dráždivý a proto ho kuřák vdechuje do plic intenzivněji. V Česku se tento typ cigaret objevoval hlavně v podobě „praskacích cigaret“. Ve filtru se ukrývala speciální kulička, jejímž stisknutím si kuřák aktivoval mentolovou příchuť. 

Mentolky už tak neseženeš, na trhu zůstávají pouze ochucené doutníky a doutníčky, chuť máty zůstane i u elektronických cigaret. Podle odhadů se polovina kuřáků vrátí ke klasickým cigaretám, 37 procent si mentolové cigarety chtělo nakoupit do zásoby.

Domů
Sdílet
Diskuse