Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2020 15:00
Čas čtení 3:02
Antonín Havlík

Od nejtragičtějšího požáru v Praze uběhlo 25 let. Kvůli ledničce zabily agresivní plameny osm lidí a 34 se jich zranilo

Od nejtragičtějšího požáru v Praze uběhlo 25 let. Kvůli ledničce zabily agresivní plameny osm lidí a 34 se jich zranilo
Zdroj: Roman Půta/HZS Praha
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Od hrozivého požáru v hlavním městě uběhlo čtvrt století. Co se přesně 26. května 1995 v hotelu Olympik stalo?

26. května 1995 podvečer se u pražského metra Invalidovna zastavil čas. V jedenáctém patře nedalekého hotelu Olympik se rozeznívá v 18:07 požární alarm a z oken pokoje se valí hustý dým. Pokojské se snaží hasicími přístroji zkrotit šlehající plameny uvnitř pokoje. To se jim bohužel nedaří.

Když pak zaměstnanci hotelu otevřeli služební místnost, došlo k explozi a oheň se začal divoce šířit napříč budovou. Přestal fungovat výtah, oheň se skrze schodištní prostor táhl směrem vzhůru. Tento komínový efekt šíření požáru ještě urychlil.

Plameny se šířily příliš rychle

Trvalo pět minut, než přijeli na místo i hasiči a po příjezdu začali okamžitě evakuovat celou budovu. Třetí stupeň požárního poplachu si vyžadoval přítomnost hned několika hasičských jednotek a také pomocné vrtulníky ministerstva vnitra a záchranné služby.

Od nejtragičtějšího požáru v Praze uběhlo 25 let. Plameny zabily osm lidí, třicet jich zranilo
Zdroj: Roman Půta/HZS Praha
Doporučeno
Tohle jsou nejničivější požáry v Česku. Oheň zachvátil jak Národní divadlo, tak ústav, kde uhořelo 26 lidí Tohle jsou nejničivější požáry v Česku. Oheň zachvátil jak Národní divadlo, tak ústav, kde uhořelo 26 lidí 30. června 2018 21:11

V hotelu se v tuto dobu mělo v tu dobu nacházet zhruba 600 lidí, nebylo proto takové množství osob zrovna nejlehčí zachraňovat. Hasiči sestavili rychlý plán, podle kterého museli postupovat. Tady šlo o každou minutu.

Vnitřní prostory zamořoval jedovatý kouř a proto se někteří hosté snažili před ním i před plameny šlehajícími v pokojích schovat na okenních parapetech. V domnění, že se zachrání. To také situaci hasičům příliš neulehčovalo. Bylo potřeba se k nim co nejdříve dostat a dát jim dýchací přístroje. Jinak by se otrávili.

„Za zmínku stojí reakce hasiče, který se při průzkumu dostal do pokoje plného hostů, uniklých sem ze zadýmené chodby. Překvapivě s nimi zůstal, utěsnil mokrými prostěradly dveře a ohlásil vysílačkou kde jsou. Jen ta okolnost, že hasič zůstal s ohroženými, je uklidnila a věřili, že se dostanou do bezpečí,“  vzpomíná na okolnosti požáru Václav Hladík, bývalý šéf vyšetřovatelů příčin požáru HZS hl. m. Prahy.

Od nejtragičtějšího požáru v Praze uběhlo 25 let. Plameny zabily osm lidí, třicet jich zranilo
Zdroj: Roman Půta/HZS Praha

Důvodem požáru byla lednička

I přestože se hasiči v jedovatém kouři snažili zachránit všechny uvězněné hosty a povedlo se jim zachránit stovku přímo ohrožených, celková bilance této tragédie je osm mrtvých z Belgie, Finska, USA a Německa: jeden muž a sedm žen. K tomu 34 zraněných. Hasiči tuto událost pojmenovali jako nejtragičtější v historii pražského hasičského sboru.

Po několikahodinové záchraně se podařilo dostat plameny pod kontrolu

Celkovou hmotnou škodu majitelé hotelu vyčíslili na 37 milionů korun. Hrozivá tragédie měla za následek další zpřísňování předpisů pro protipožární zabezpečení a také zlepšila vybavení pražských hasičů, kterým byly pořízeny moderní dýchací přístroje.

Jaký byl vlastně důvod požáru? Banalita. O to je tragédie trpčí. Jak ukázalo vyšetřování v dalších dnech, oheň se spustil kvůli lednici, která byla příliš přiražená ke stěně. Motor ledničky v pokoji se zahříval na velmi vysoké teploty, protože se nestíhala odvětrávat. 

Vyšetřovatelé dále zjistili, že pokojské na ledničku odkládaly různé kusy hadrů a prachovky, jejichž materiál se následkem vysokých teplot vznítil. Netrvalo dlouho a plameny se začaly šířit napříč hotelem skrze koberce a další nepořádek. 

Od nejtragičtějšího požáru v Praze uběhlo 25 let. Plameny zabily osm lidí, třicet jich zranilo
Zdroj: Roman Půta/HZS Praha

Od nejtragičtějšího požáru v Praze uběhlo 25 let. Plameny zabily osm lidí, třicet jich zranilo
Zdroj: Roman Půta/HZS Praha

Od nejtragičtějšího požáru v Praze uběhlo 25 let. Plameny zabily osm lidí, třicet jich zranilo
Zdroj: Roman Půta/HZS Praha

Připomínka i po mnoha letech?

Od tragického požáru sice dnes uběhlo 25 let, dodnes si ale kolemjdoucí mohou všimnout netradiční fasády hotelu, která události připomíná. V roce 2015 se totiž hotel zabarvil do odstínů žluté a červené. Vedení Olympiku jakoukoli podobnost odmítá, hlavně kvůli nařčení znalce Archwarse, který se zabývá architekturou ve veřejném prostoru.

„Myšlenkové pochody autora jsou jednoznačné. Jedná se o pomník k výročí požáru a uctění zesnulých,“ napsal na svém facebookovém profilu. Uživatelé pod příspěvkem vedení vyčítali, že takové barvy povolila. Podle ředitele hotelu jde však o podobnost zcela náhodnou. Má prý odkazovat k mytologii, nikoli k výročí požáru

Ředitel hotelu však jakoukoliv spojitost s tragédií rezolutně odmítá. „Samozřejmě to nemá nic symbolizovat, je to až směšné, nevím, jak to mohlo někoho napadnout,“ vysvětlil ředitel hotelu Vlastislav Šos pro server iDNES.cz.

„Dnes se fasády dělají barevné, veselé. V Praze se měla tehdy konat olympiáda, hotel tak měl být v olympijské vesnici a sloužit jako ubytování pro sportovce. Chtěli jsme dodržet tuto ideu a zvolili mytologické téma – horu Olymp, na které sedí společenství bohů,“ vysvětluje Šos. Lidé si tak vykládají nátěr hotelu zcela mylně.

O patnáct let přišla další tragédie

Prahu patnáct let od požáru v hotelu Olympik zastihla další tragédie – jen o necelé dva kilometry dál – v opuštěné drážní budově u zrekonstruovaného autobusového nádraží Florenc. Nepoužívanou budovu si totiž jako své útočiště zvolila skupina pražských bezdomovců. 

Aby si ve svém squatu svítili, používali svíčky z PET lahví, vosku a toaletního papíru. Neměli mezi sebou žádné sváry, snažili se přežít a připravit na pomalu přicházející zimu. Nejspíš nehoda jejich improvizovaného způsobu svícení byla důvodem obrovského požáru v říjnu roku 2010.

Plamenů si všiml zaměstnanec ostrahy, když na místo ale přijeli hasiči, požár byl už příliš silný. Střecha a obvodové zdi zchátralé budovy se následkem plamenů zřítily. Obří horoucí výheň muselo krotit 120 hasičů z 23 jednotek. Spotřebovali při tom 700 tisíc litrů vody. I přes tyto snahy zahynulo celkem 9 osob (tři ženy a šest mužů ve věku mezi 19 a 44 lety) a jeden pes. 

Domů
Sdílet
Diskuse