Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. května 2020 11:39
Čas čtení 1:18
Vojtěch Vanda

Poslanci navrhli, aby až 85 % potravin v obchodech tvořily české produkty

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Návrh ale přináší místo řešení spíše rizika.

Poslanci Margita Balaštíková za ANO a Zdeněk Podala za SPD podali návrh Poslanecké sněmovně, ve kterém se píše, že by bylo dobré v českých obchodech omezit prodej potravin ze zahraničí a nařídit většinový prodej potravin tuzemských. Sněmovna má o návrhu hlasovat ve středu. Informaci přinesly Novinky.cz.

Doporučeno
Monika Bagárová porodila. Dcera dostala jméno po mamince Muradova Monika Bagárová porodila. Dcera dostala jméno po mamince Muradova 27. května 2020 9:23

Návrh, který část poslanců podporuje, by počítal se scénářem, ve kterém by v roce 2021 měl být podíl českých potravin tvořit 55 %, a do roku 2027 by měl v obchodech stoupnout podíl potravin vyrobených v Česku až na 85  %. Kritici návrhu ale tvrdí, že by takový zásah do sortimentu obchodů znamenal nejen velké zdražení, ale také poukázal na nemožnost realizace hlavně z toho důvodu, že některé plodiny se u nás prostě nepěstují.

Potraviny splňující prodejnost v Česku by musely nosit označení „česká potravina“, což například u nezpracovaných potravin, mléka a vína znamená, že 100 % veškerých složek a všech fází výroby proběhlo v rámci našich státních hranic. Což ale nesplňují ani někteří čeští výrobci.

Jednání podpořili například i Václav Klaus ml., Martin Jurečka z KDU-ČSL, ale i další poslanci za ANO a SPD. Jurečka patří k těm aktivnějším, jež myšlenku majority českých potravin obhajují i na Twitteru. „V návrhu je odkaz mimo jiné na nutnost vyhlášky, a na jednání výborů jasně zaznělo od zástupců (ministerstva zemědělství), že specializovaných obchodů se toto tykat nebude,“ uvedl.

Podle Jurečky by se ale nařízení netýkalo specializovaných prodejen. Tedy například vinoték či prodejen se speciálními zahraničními potravinami.

Doporučeno
David Pastrňák se stal nejlepším střelcem NHL David Pastrňák se stal nejlepším střelcem NHL 27. května 2020 7:46

Někteří kritici namítají, že takový návrh může být i v rozporu s bodem 34 Smlouvy o fungování EU, který zakazuje jakékoliv omezování dovozu. Novinky.cz oslovily i ředitele Liberálního Institutu Martina Pánka, který vyjádřil k návrhu nedůvěru. Nejen, že se podle něj jedná o drahou záležitost, ale hlavně by „potravinová soběstačnost“ v době sucha a neúrody mohla znamenat velké problémy.

Domů
Sdílet
Diskuse