Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2020 10:09
Čas čtení 3:11
Adam Smeták

Trump hrozí, že do Minneapolis pošle armádu. Demonstrace zuří po celých USA

NEWS GEORGE FLOYD
Uložit Uložené

Smrt George Floyda spustila vlnu demonstrací po celých Spojených státech.

Už třetí noc v řadě probíhají masové protesty v Minneapolis v reakci na incident, při němž bílý policista klečel sedm minut Afroameričanovi Georgi Floydovi na krku. Ten následně zemřel. Demonstrace se z města na severozápadě USA rozlily do většiny velkých měst po celé zemi.

Situace v Minneapolis na některých místech připomíná válečnou zónu. Lidé rabují obchody, zapalují domy a ničí policejní auta. Během čtvrteční noci zapálili stanici, v níž měli pracovat policisté přítomní incidentu, který protesty rozpoutal. 

Doporučeno
„Přestaňte nás zabíjet!“: Po smrti George Floyda je Minneapolis v plamenech, protestuje se i v LA a Memphisu „Přestaňte nás zabíjet!“: Po smrti George Floyda je Minneapolis v plamenech, protestuje se i v LA a Memphisu 28. května 2020 9:42

Trump hrozí armádou

Proti rabování se vyslovil jak starosta města Minneapolis, který jej nazval „neakceptovatelným“, tak prezident USA Donald Trump. Ten ve svém tweetu označil protestující lid slovem THUGS (kriminálníci) a uvedl, že informoval guvernéra Minnesoty (v níž leží Minneapolis), že za ním stojí armáda a v případě těžkostí bude možné převzít zpět kontrolu. „Když začne rabování, začne i střelba,“ dodal.

Ve městech Saint Paul a Minneapolis vyhlásil guvernér Minnesoty Tim Walz výjimečný stav. Do těchto tzv. Twin Cities (Saint Paul a Minneapolis se rozrostly natolik, že vytvořily jeden celek) bylo posláno 500 příslušníků Národní gardy. Během protestů podle magazínu Time během úterní noci zemřel jeden člověk, poté co jej měl zastřelit majitel obchodu, do kterého se údajně chtěl vloupat. 

Policisté jsou stále na svobodě

Rozhořčení davů vyvolává kromě zbytečné smrti neozbrojeného a spoutaného muže také (v očích protestujících) selhání justice. Čtveřice policistů, kteří na incidentu participovali, byla dočasně propuštěna (s nárokem na výplatu), nicméně, stále nikdo z nich nebyl vzat do vazby a nikdo z nich nebyl obviněn. Po spravedlnosti volají i lidé pomoci on-line petice, v níž stíhání odpovědných policistů vyžadují již téměř dva miliony lidí.

Doporučeno
Policista, který klečel Afroameričanovi na krku, musí dočasně opustit službu. Nadále bude ale pobírat plat Policista, který klečel Afroameričanovi na krku, musí dočasně opustit službu. Nadále bude ale pobírat plat 26. května 2020 23:39

Starosta Minneapolis Jacob Frey v pátek ráno tamního času na tiskové konferenci podle NY Times uvedl, že rozumí vzteku občanů, zároveň je ale vyzval, aby přestali ničit cizí majetek a vykrádat obchody. Ke zničení policejní stanice uvedl: „Symbolika budovy nemůže převážit váhu života.“

Smrt George Floyda je dalším incident ze série brutálních policejních zákroků vůči Afroameričanům. Lidem video, na němž klečí policista sedm minut na krku spoutaného muže a ignoruje jeho prosby o pomoc, připomnělo případ Erica Garnera. Ten také nebyl ozbrojený a byl již zpacifikovaný, zatímco jej policista škrtil tak dlouho, dokud nezemřel přes zraky svědků.

Oba případy spojuje také fakt, že zadržení usmrcených mužů nevyvolala žádná násilná činnost. Zatímco Eric Garner byl zadržen za prodej cigaret bez kolku, George Floyd se údajně v samoobsluze snažil zaplatit padělanou dvacetidolarovkou (původní informace hovořily o padělaném průkazu totožnosti). Oba muže tyto přestupky stály život. 

Případ George Floyda má momentálně na stole FBI a lidé po celých Spojených státech netrpělivě čekají na to, jakým způsobem bude učiněno spravedlnosti za dost. To, že lidé mají policejní brutality na Afroameričanech dost, dokazuje fakt, že se demonstrace rozhořely v reakci na pondělní incident po celých USA

Doporučeno
Slzný plyn, kameny a zničená auta. Minneapolis zachvátily protesty po smrti George Floyda, na jehož krku klečel policista Slzný plyn, kameny a zničená auta. Minneapolis zachvátily protesty po smrti George Floyda, na jehož krku klečel policista 27. května 2020 14:18

Protesty v New Yorku, Denveru, Ohiu, Albuquerque a na dalších místech USA

Policie ve čtvrtek zatkla v New Yorku na Manhattanu na 40 lidí ze stovek těch, kdo přišli vyjádřit svůj názor na události vedoucí ke smrti George Floyda. Společným znakem protestů se stal pokřik „I can’t breathe.“  Právě to, že nemůže dýchat, totiž Floyd několikrát říkal policistovi, který mu klečel na krku. Dalším heslem je „No Justice, No Peace“, které vyjadřuje stanovisku lidu, jenž nehodlá přestat z protesty, dokud nebudou dotyční policisté předvedeni před soud. 

Policie na Manhattanu zatýkala lidi kvůli občanské neposlušnosti. Řada z nich si totiž svoji frustraci vybíjí právě na policejních jednotkách. 

Státní kapitol v Denveru musel být uzavřen poté, co kdosi vystřelil do vzduchu poblíž poklidné demonstrace. V chaos se zvrhly demonstrace ve městě Columbus v Ohiu. Na kolujících videích lidé rozbíjejí okna státního kapitolu, vrhají lahve s vodou a kouřové granáty. Policie proti demonstrantům užila pepřový sprej. 

Doporučeno
Policista, který klečel Afroameričanovi na krku, musí dočasně opustit službu. Nadále bude ale pobírat plat Policista, který klečel Afroameričanovi na krku, musí dočasně opustit službu. Nadále bude ale pobírat plat 26. května 2020 23:39

Poklidné protesty proběhly ve čtvrtek také v Albuquerque či v Portlandu. Den předtím lidé v Los Angeles zablokovali dálnici a rozbili minimálně dvě policejní auta. Informovaly o tom NY Times

Domů
Sdílet
Diskuse