Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2020 16:32
Čas čtení 0:48
Adam Novosad

Na oltáři ze starověkého biblického království objevili marihuanu. Věřící se zřejmě spoléhali na její halucinogenní účinky

NEWS MARIHUANA
Uložit Uložené

Již před 2 700 lety byla marihuana populární i mezi věřícími.

V Bibli se často zmiňuje Judské království, rozprostírající se na rozlehlém území dnešního Izraele, ale svatá kniha křesťanství nezahrnuje části o tom, jak v tomto království využívali marihuanu, upozorňuje Live Science.

Výzkumníkům se v jedné z tamních svatyň podařilo objevit zbytky spáleného kadidla, ale i populární zelené rostliny. Stopy po kadidle a marihuaně našli na oltáři svatyně, díky čemuž došli k závěru, že už před více než 2 700 lety si tehdejší věřící zřejmě pokoušeli navodit rozdílný stav mysli.

Na oltári zo starovekého biblického kráľovstva objavili marihuanu. Veriaci sa zrejme spolieha na jej halucinogénne účinky
Zdroj: Asaf Z./Public Domain

Ve studii se píše, že tento nález představuje první důkaz o užívání halucinogenní látky v celém Judském království, a tak jde o výjimečný objev. Výzkumnice Eran Arie konstatuje, že marihuana zřejmě sloužila jako důležitá součást obřadů, které se ve svatyni vykonávaly.

Nalezené konopí s největší pravděpodobností během náboženských ceremonií spalovali společně se zvířecím trusem, který sloužil jako palivo. Díky využití trusu hořícího pomaleji než rostlina samotná se zřejmě snažili zpomalit spalovací proces. Kromě zvířecího trusu našli na oltáři i zvířecí tuk, čímž bylo možné zintenzivnit vypařování kadidla.

Doporučeno
Od nejtragičtějšího požáru v Praze uběhlo 25 let. Kvůli ledničce zabily agresivní plameny osm lidí a 34 se jich zranilo Od nejtragičtějšího požáru v Praze uběhlo 25 let. Kvůli ledničce zabily agresivní plameny osm lidí a 34 se jich zranilo 26. května 2020 15:00

Na základě nálezu sice výzkumníci nemohli konstatovat, zda byla marihuana výrazněji rozšířena v celém regionu, nebo šlo o specifické využití v této svatyni. Předpokládají však, že navození halucinogenních účinků mohlo být populárním způsobem, jak ozvláštnit náboženské ceremoniály.

Domů
Sdílet
Diskuse