Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. června 2020 10:41
Čas čtení 9:00
Viktor Kniš

Loko Loko: Do vězení jsem došel, jako kdybych byl ze základní školy a vyšel jsem odtud jako s doktorským titulem (Rozhovor)

Loko Loko: Do vězení jsem došel, jako kdybych byl ze základní školy a vyšel jsem odtud jako s doktorským titulem (Rozhovor)
HUDBA
Uložit Uložené

Loko Loko je na slovenské rapové scéně jen relativně krátce, přesto už stihl ukázat, že si zaslouží stabilní pozici a čeká ho velká budoucnost.

„Já jsem do vězení došel jako kdybych byl ze základní školy a vyšel jsem odtud jako s doktorským titulem,“ popisuje Loko Loko svůj pobyt za mřížemi, přičemž dává jasně najevo, že pro něj neměl resocializační charakter. Trestné činy páchal v zahraničí, před několika lety se vrátil na Slovensko a když se aklimatizoval, začal aktivně vydávat skladby.

Doporučeno
Frayer Flexking: Do dissu bych šel v případě, že by to byl někdo, kdo má větší hype než já (Rozhovor) Frayer Flexking: Do dissu bych šel v případě, že by to byl někdo, kdo má větší hype než já (Rozhovor) 14. června 2020 9:50

Vizuálně ho poznáš díky masce, kterou má v každém videoklipu a na každé fotce. „Není to image, vychází to čistě z toho, co jsem dělal předtím. Je to moje róba, můj outfit, který jsem musel nosit, když jsem něco musel dělat,” vysvětluje Loko Loko svůj motiv nošení kukly.

Od úplného začátku vydává skladby pod vlastní platformou, má tak výrazný náskok oproti každému, kdo buduje značku někoho jiného. Kromě toho, že umí přitvrdit a často vzbuzovat respekt a strach, má cit i pro melodičtější polohy, v nichž se podle všeho cítí pohodlně.

V tomto rozhovoru si přečteš:
  • Za jaké trestné činy Loko Loko seděl a jaké to bylo ve vězení
  • Proč pro něj nemělo vězení resocializační efekt a co se tam naučil
  • Proč nikdy neudal své nejbližší komplice
  • Co si myslí o Tekashim 6ix9ine, který udal svůj gang, aby se dostal na svobodu

Loko Loko: (Rozhovor)
Zdroj: Loko Loko/Instagram

Kdo vlastně je Loko Loko a jak se dostal na scénu?

Loko Loko jsem já. Těžko popsat, určitě to ale není raper, to je jasné. Nějaký ten standardní, jak si to člověk možná představuje, neboť Loko Loko nejprve žil jistý život a až potom se dostal k tomuto. Já jsem dělal hudbu celou dobu jako hobby, když byl čas vedle streetu. Když jsem došel na Slovensko, tak jsem se nejprve musel aklimatizovat pár let a pak jsem se tomu začal intenzivně věnovat.

První track na YouTube máš z loňského roku, hudbu jsi tedy dělal i předtím, ano?

Já jsem začal dělat hudbu, když mi bylo 13 let.

Jaká je tvá motivace dělat hudbu?

Chci konečně dělat něco legálního a něco, co mě baví. Tím, že já nejsem ochoten pracovat pro nikoho jiného, tak tohle byla asi ta jediná nejlepší cesta.

Doporučeno
Separ, Strapo, Bitman i Ego nám vysvětlili, proč se do sebe pustili na Instagramu Separ, Strapo, Bitman i Ego nám vysvětlili, proč se do sebe pustili na Instagramu 16. dubna 2020 14:07

Už jsi to nastínil, Rapuješ o tom, co jsi prožil v minulosti, často mluvíš i o trestných činech. Nehrozí ti kvůli tomu něco s orgány činnými v trestním řízení?

Hrozí... no, hrozí. Leccos.

Čili rapovat v textech o nějakých možných trestných činech není safe? Protože to běžně dělají domácí rapeři, že rapují o tom, jak dělají nebo dělali hustle. Tak mě zajímá, jak se to dá uhrát před soudem.

Takto ti řeknu – všechny mé věci, které se týkají kriminality, se neodehrávaly na Slovensku. Tím pádem je to relativně safe pro mě, i když mluvím určitě o věcech, o kterých bych neměl mluvit. Většina věcí, o kterých mluvím, jsou takové, že jsem už za to seděl a je to tím pádem pasé. Ale jsou tam nějaké věci, o kterých bych se neměl zmínit, ale tak dělám to, protože to není úplně „za rohem“.

Ty jsi v současnosti fulltime raper?

Dnes jsem už fulltime raper, nemám jinou náplň práce.

Jak tedy vypadá tvůj běžný den?

Vstávám někdy v rozmezí 8–10 ráno bez budíku, budík nepotřebuji. A dělám. Musím hned od rána pracovat, nejdu do sprchy, ani nedělám nic jiného – kouřím a pracuji. Buď píšu, buď nahrávám nebo mixuju, podle toho, co je právě třeba udělat. Můj den nezačne dříve, než jsem já odpracoval mou stránku.

Pracuješ sólo nebo máš nějaké „své lidi“, se kterými děláš?

Pracuju sólo.

A nahráváš doma. 

Vše dělám z domu, od začátku až do konce po mix a master.

Já jsem se ve vězení naučil hodně z jiných odvětví kriminality. Vše, co jsem nedělal. Byly tam pasáci, nebo ti, kteří dělali kidnapping

Na jaké hudbě jsi vyrůstal?

Různě z těch devadesátých let. Od Sade přes Stink a přes začátky Biggieho, Paca a Nase.

Ještě, abychom si tě dokázali zařadit, kolik ti je let? Klidně širší interval, pokud nechceš nebo nemůžeš říct. Více nebo méně než 30?

Řekněme, že více než 25.

Loko Loko: (Rozhovor)
Zdroj: Loko Loko/Instagram

Změnilo tě vězení?

Změnilo? Takto – metaforicky. Já jsem do vězení došel, jako kdybych byl ze základní školy a vyšel jsem odtud jako s doktorským titulem. Takto se to dá asi nejlépe pochopit. Nevím, nutně mě to neresocializovalo na úplně jinou cestu, Práveže naopak, já jsem se tam naučil všechno ostatní od každého, co všechno dělal, co jsem já nedělal, vše jsem se naučil.

Ty jsi byl ve vězení vícekrát?

Já jsem byl jen jednou.

Jak tě chytili? To bylo jinde než na Slovensku, že?

Hlavně jsem se tam dostal, protože když mi bylo 18 let, tak jsem otevřel obchod s oblečením, značka se jmenovala Carlo Colucci, co se tam prodávala a pod pultem se prodávalo ďamo, i 2–3 kila denně. To bylo to hlavní.

Čili to bylo to, z čeho jsi byl obžalovaný? Drogy.

No, to bylo to hlavní, ale já toho měl hodně. Už jako puberťák jsem dělal všelijaké věci, kradení skútrů, přepadení a loupeže.

Takže jsi měl nejprve podmínku?

To jsem ještě neměl, ale některé tyto případy z puberty byly ještě otevřené a já jsem přecházel do dospělosti, a to se mi jak kdyby přeneslo.

Doporučeno
Do hry přišly peníze, pár lidem z toho je*lo. Čím víc se vzdaluješ od scény, tím hůř pro interpreta, říká DJ Wich Do hry přišly peníze, pár lidem z toho je*lo. Čím víc se vzdaluješ od scény, tím hůř pro interpreta, říká DJ Wich 18. prosince 2019 15:00

A jaké tedy bylo to vězení?

Já jsem se tam naučil hodně z jiných odvětví kriminality, vše, co jsem nedělal. Byly tam se mnou pasáci nebo ti, kteří dělali kidnapping. Byli tam i tací, kteří obchodovali s ženami a právě od těchto všech jsem se naučil, jak se to dělá. V teorii, samozřejmě. I když to má fungovat jako resocializace, ale nemyslím si, že to tak nutně funguje, když si s těmi lidmi tam, kde jsem byl já.

Zkus možná v krátkosti popsat, jaké to bylo, případně vyvrátit některé stereotypy, například komplikace ve sprše.

Komplikace ve sprchách – to neexistuje tam, kde jsem byl já, protože tam jsou kabinové sprchy, kde se můžeš zavřít. Ostatní stereotypy, záleží, kde člověk je a ve které fázi. Je jiné, když jsem byl ve vyšetrovačce, kde jsem byl 24/7 zavřený, což se pak uvolní na 23/7, o čemž i rapuji. Ono to tam funguje tak, že čím jsi blíže k propuštění, tím máš větší prostor na pohyb. V té zemi jsou takové programy, že se od izolace dostaneš až po skoro úplnou svobodu.

Já jsem také viděl lidi, kteří byli nejprve tvrdí a pak se někam přidali a staly se z nich pi*e, protože to nezvládali.

Byl tvůj soudní proces spravedlivý?

Byl, jednoznačně. Vše, za co jsem byl souzen, jsem i udělal, to je bez debat. Já jsem to ani nikdy nepopíral. K tomu, za co mě dostali a chytili, jsem se přiznal.

Z toho, o čem rapuješ vyplývá, že jsi nikdy neprozradil nic na své komplice, resp. lidi se kterými jsi dělal.Já jsem hlavně právě kvůli tomu seděl. My všichni jsme seděli, protože jistí lidé z naší organizace začali prozrazovat. Samozřejmě, i někteří civilní lidé na nás něco říkali, ale to už se nedá změnit.

Loko Loko: (Rozhovor)
Zdroj: Loko Loko/Instagram

Máš tedy přímo zkušenost s udavačstvím, jak tím pádem vnímáš Tekashiho příběh z pozice člověka, který si to odseděl?

Já bych také mohl někoho prozradit v něčem a mohl bych se dostat z velkých problémů, které mi například dnes neumožňují vycestovat ze Slovenska. Raději jsem si zvolil cestu odpykat si trest, dokud se některé věci nepromlčí. Mnohem raději budu takto, než abych měl někoho udat. Neboť jediná cesta je přiznat se k něčemu, když mají důkazy. Sám jsem byl v této situaci a znám lidi, kteří ještě dosud kvůli tomu sedí ještě od té doby, co jsem tam byl já. A to je velmi dávno, když mě zavřeli. 

Já jsem viděl i jeho vyjádření, i celkově, co lidi píší, i mně kvůli tomu lidi psali. Jak to říct... já vím, co mu udělali oni, já vím, že ho okoňovali oni. Ale on se s nimi dal dohromady. Toto je začátek a konec diskuse. Vždyť on věděl, jací jsou to lidé, to nikdo nemůže popřít, že by nevěděl, s kým se spojil, to je blbost. A když už i sám viděl, že to je špatně, je to jeho vina. Já jsem také viděl lidi, kteří byli nejprve tvrdí, a pak se někam přidali a staly se z nich pi*e, protože to nezvládali. Každý to sám musí předem zvážit, zda se tam uvnitř stane lídrem, nebo ne. 

Podle mě to vůbec není okej, já mám celkově na takové věci velmi striktní názor.

Doporučeno
Kato: Perník ti dá koule a pak se začnou projevovat jeho negativní stránky. Když se drogy stanou součástí rapu, vede to do pekel Kato: Perník ti dá koule a pak se začnou projevovat jeho negativní stránky. Když se drogy stanou součástí rapu, vede to do pekel 13. listopadu 2019 17:23

Je to dnes asi v rapové komunitě většinový názor. Myslíš si, že mu hrozí nyní reálné nebezpečí?

Určitě. Ty lidi v Americe jsou dost hard, to není sranda, nedokážu si to ani představit, ale určitě není a ani jen tak nebude v bezpečí. Pokud tedy vůbec někdy bude.

A po hudební stránce ho jak vnímáš?

Není to nutně můj šálků kávy, jak se říká, ale teď bych řekl pi*ovinu, kdybych řekl, že nemá talent. Ale to nemá nic s jeho osobností, to jsme mnohokrát viděli. Je mnoho mnoho hudebníků, které mají talent ale jako lidé jsou pi*e. Jedno není to druhé. Chápu ale, proč je kolem Tekashiho hudby hype.

Součástí tvé image je kukla. Máš v plánu to dodržovat co nejdéle?

Je to tak, že ze začátku jsem si ji chtěl sundat, nechtěl jsem ji úplně nosit. Ale čím déle ji už mám, tím více to ke mně celkově přirůstá a odpovídá to mé profesi, z níž přicházím. Neměl jsem vždy právě takovou kuklu, ale měl jsem něco, co krylo tvář. Mohly to být i silonky, cokoli – první, co člověk popadl, když už musel. Maska k Loko Loko patří. Není to image, vychází to čistě z toho, co jsem dělal předtím. Je to moje róba, můj outfit, který jsem musel nosit, když jsem něco musel dělat.

Rozumím tomu v klipech, nebo na koncertech, ale máš v plánu ukázat tvář veřejně? Neměl bys problém před fanoušky říct, že já jsem Loko Loko bez kukly?

Já nemám problém, soukromě a všude se samozřejmě pohybuji bez kukly, čistě jde o fotky a videa. Nemám problém někomu říct, že já jsem Loko Loko. Protože jsem Loko Loko a ne ta kukla.

V jednom tracku říkáš, že i ve vězení jsi měl na sobě Fendi. Jaký je tvůj vztah k módě jako takové a podle čeho si oblečení vybíráš?

Čistě jen podle toho, jestli se mi něco líbí, nebo ne. Jsou jisté věci, které bych nedělal, ale co ti řeknu. Rapuji i o tom, že Loko Loko je sám o sobě flex, i když si dám F&F (značka módy, kterou prodává Tesco pozn. red.) Ale jsou značky, které mám rád mimo sportovních.

Příští měsíc budeme mít videoklip s Pil Cm na ten náš projekt s Daweedem Hustlem. A jestli bych dělal s někým, koho neznám? Nevím, záleží asi na tom, kdo by to byl

Patří podle tebe móda k hudbě?

Ono to v první řadě patří k světu, z něhož pocházím, ani ne tak hudbě. Já netajím, odkud jsem, došel jsem sem ze Švýcarska, kam když jsme dorazili, když jsem byl malý, všichni tam nosili značkové věci.

Jak ses dostal do Švýcarska?

S mámou, když jsem byl malý.

Pojďme ještě k tvé aktuální tvorbě. Už jsi vlastně avizoval, že něco chystáš, jak to tedy bude?

Doposud jsem to ještě nezveřejnil. Původně jsem plánoval vydat Icebreaker jako moje debutové album, ale nakonec to tak nebude. Dohodli jsme se s Daweedem Hustlem, že vydáme společný projekt jako spolupráci.

Takže Icebreaker odkládáš?

Zatím je to mimo, nebudu to řešit, i když už mám i další plány. Ale vidím to tak, že by to mohlo být ke konci roku. Nezrušil jsem ho úplně, ale nevěnuji se mu.

Kdy máme čekat tedy projekt s Daweedem Hustlem?

Bude se to jmenovat Istropolis jako náš první singl a zatím to plánujeme na červenec.

Loko Loko: (Rozhovor)
Zdroj: Loko Loko/Instagram

Rap už má dnes relativně hodně subžánrů, ty se cítíš nejvíce komfortně v jakém? Máš blízko i k tomu, čemu se říká trap i po stránce textové a muzikální, ale zároveň na dalších tracích máš blízko i skoro ke zpěvu nebo melodickým linkám.

Určitě trap. I v projektech to podepisuji jako trap, když to házím na streamovací služby. Nejsem moc zastánce toho, když někdo říká, že hudba v minulosti byla lepší než nyní. A já přicházím z té doby. Nejsem mladý. Já žiju trap a nemám proč hledat důvody, proč bylo kdysi lépe. Zároveň si myslím, že má na mě vliv i R&B. Hlavně ty starší věcí například na projektu Žraloci. Stále je to trap, ale jsou tam prvky R&B.

Jak jdeš po hudebních produkcích, jak si vybíráš? Protože s lokálními lidmi neděláš.

Nepracuji vůbec s našimi producenty, maximálně, když to šlo na jiné projekty, například na Karlův projekt to dělal Special Beatz, ale to bylo jeho. Co mám mé producenty, já jsem se dlouho utápěl v YouTube a hledal tyto lidi, kteří odpovídají vajbu, který hledám.

Jak to máš se spoluprací? Dělal bys i s někým, koho neznáš, jen proto, že je známý?

Příští měsíc budeme mít videoklip s Pil Cm na ten náš projekt s Daweedem Hustlem. A jestli bych dělal s někým, koho neznám? Nevím, záleží asi na tom, kdo by to byl. V první řadě mi je úplně jedno, jestli je někdo známý, nebo méně známý, pokud se mi to líbí a je to to, co hledám. Když je někdo dobrý, nezáleží na tom. Vždyť já zde také nejsem dlouho, takže je to jak kdyby to samé z opačné strany, když se někoho jiného zeptáš na mě. Když je někdo dobrý, není o čem, neřeším, kdy začal a zda už vůbec začal.

Co ještě do konce roku plánuješ?

Plánuji shows živě, jdeme na to hned, když to situace dovolí, těším se na to od té doby, co jsem byl na Traplife v Trnavě. Byl to v té době velký škrt, rozběhlo se to a hned zastavilo. Stihl jsem odehrát jen jednu show.

Domů
Sdílet
Diskuse