Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2020 11:02
Čas čtení 5:44
Adam Smeták

Klečící policisté, zpěv a tanec v ulicích aneb 22 mírumilovných momentů z protestů v USA

Klečící policisté, zpěv a tanec v ulicích aneb 22 mírumilovných momentů z protestů v USA
Zdroj: TASR/Colter Peterson/St. Louis Post-Dispatch via AP
ZAJÍMAVOSTI GEORGE FLOYD
Uložit Uložené

Vybrali jsme 22 mírumilovných momentů z protestů v USA.

Spojenými státy momentálně hýbou protesty reagující na brutální policejní zákrok na Afroameričana George Floyda ve městě Minneapolis. Zapalují se budovy, ničí policejní auta, rabují se obchody a USA už hlásí první jednotky mrtvých. A ačkoli je v médiích vidět především tato stinná stránka celostátních demonstrací, pravdou je, že probíhají i mírumilovné protesty a lidé dělají velká gesta

Doporučeno
Policista, který klečel na krku George Floyda, je obviněn z vraždy třetího stupně a ze zabití. Hrozí mu 25 let vězení Policista, který klečel na krku George Floyda, je obviněn z vraždy třetího stupně a ze zabití. Hrozí mu 25 let vězení 29. května 2020 20:38

V našem článku jsme se rozhodli tyto pozitivní momenty ze záplavy odstrašujících zpráv vyselektovat. Demonstrace začaly poté, co bělošský policista Derek Chauvin minulé pondělí zatýkal spolu s dalšími třemi kolegy muže podezřelého z pokusu zaplatit v obchodě padělanou bankovkou. Při zákroku jej spoutali, složili na zem a Chauvin muži téměř 9 minut klečel na krku. Ten následně v rukou zdravotníků zemřel. 

Demonstrace v USA nejsou jen o násilí. Lidé tančí, zpívají, brání policisty a kreativně protestují
Zdroj: TASR/AP Photo/Jeff Roberson

Starosta Minneapolis označil tento incident za důsledek rasismu. Ten je v USA dlouhodobým problémem. Místní občané pravidelně slýchávají ve zprávách příběhy o neozbrojených černoších zastřelených bělošskými policisty, kteří následně vyváznou bez trestu, nebo se směšnou podmínkou. Tentokrát si to už ale nechtějí nechat líbit, a tak propukly masové protesty po celých USA. Lidé požadují důsledné vyšetření incidentu a obvinění všech čtyř policistů z vraždy. Derek Chauvin už je obviněný a sedí ve vazbě. 

Doporučeno
„Přestaňte nás zabíjet!“: Po smrti George Floyda je Minneapolis v plamenech, protestuje se i v LA a Memphisu „Přestaňte nás zabíjet!“: Po smrti George Floyda je Minneapolis v plamenech, protestuje se i v LA a Memphisu 28. května 2020 9:42


Demonstrace se brzy zvrhly ve spoušť plnou ohně, útoků na policisty (ale i policistů na demonstranty), vyrabovaných obchodů, posprejovaných zdí a bohužel i zmařených životů. Jak informují The New York Times, demonstrace si vyžádaly už nejméně pět životů. Jen v New York City bylo 345 lidí zatčeno, 33 policistů zraněno a 47 policejních vozidel zničeno nebo poškozeno. 

Tyto projevy frustrace převedené do násilí a vandalismu vidíme na denním pořádku. Jde ale jen o část demonstrantů. USA zažívají zároveň i nebývalou míru solidarity a sjednocení tváří v tvář brutálním výsledkům systematického rasismu.

Doporučeno
Demonstrace v USA se rozšířily už do 30 měst. Donald Trump se musel skrýt do bunkru Demonstrace v USA se rozšířily už do 30 měst. Donald Trump se musel skrýt do bunkru 1. června 2020 8:55

Tisíce lidí tváří k zemi

V sobotu se u kapitolu v Coloradu sešly tisíce demonstrujících, kteří si v jeden moment lehl obličejem k zemi s rukama za zády a sborově skandovaly „I can’t breathe“. Tato scéna trvala 9 minut. Tak dlouho klečel policista Derek Chauvin na krku George Floyda. Informoval o tom místní list Colorado Times Recorder.

To samé se ale neděje jen v Coloardu. Podobným způsobem lidé protestují napříč několika městy v USA. Na Twitteru koluje například ještě video z El Pasa v Texasu.

Přidali se i lidé v Tacomě.

Šerif se připojil k demonstrantům 

Šerif města Flint v Michiganu Chris Swanson v sobotu složil zbraně a připojil se k protestujícím. Učinil tak se slovy: „Chci, aby z toho byl pochod, ne protest“. Šerif se svými lidmi se s demonstranty setkal v plné zbroji. Na rozdíl od jiných mužů zákona se ale snažil situaci vyřešit slovy. Dav lidí ujistil, že chce, aby mohli vyjádřit svůj názor a prohlásil, že jeho policisté jsou tu pro ně. S úsměvem rozdal několik placáků a na výzvu „walk with us!“ reagoval tak, že se opravdu mezi protestující připojil. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 85147 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse