Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2020 11:02
Čas čtení 5:44
Adam Smeták

Klečící policisté, zpěv a tanec v ulicích aneb 22 mírumilovných momentů z protestů v USA

Klečící policisté, zpěv a tanec v ulicích aneb 22 mírumilovných momentů z protestů v USA
Zdroj: TASR/Colter Peterson/St. Louis Post-Dispatch via AP
ZAJÍMAVOSTI GEORGE FLOYD
Uložit Uložené

Vybrali jsme 22 mírumilovných momentů z protestů v USA.

Spojenými státy momentálně hýbou protesty reagující na brutální policejní zákrok na Afroameričana George Floyda ve městě Minneapolis. Zapalují se budovy, ničí policejní auta, rabují se obchody a USA už hlásí první jednotky mrtvých. A ačkoli je v médiích vidět především tato stinná stránka celostátních demonstrací, pravdou je, že probíhají i mírumilovné protesty a lidé dělají velká gesta

Doporučeno
Policista, který klečel na krku George Floyda, je obviněn z vraždy třetího stupně a ze zabití. Hrozí mu 25 let vězení Policista, který klečel na krku George Floyda, je obviněn z vraždy třetího stupně a ze zabití. Hrozí mu 25 let vězení 29. května 2020 20:38

V našem článku jsme se rozhodli tyto pozitivní momenty ze záplavy odstrašujících zpráv vyselektovat. Demonstrace začaly poté, co bělošský policista Derek Chauvin minulé pondělí zatýkal spolu s dalšími třemi kolegy muže podezřelého z pokusu zaplatit v obchodě padělanou bankovkou. Při zákroku jej spoutali, složili na zem a Chauvin muži téměř 9 minut klečel na krku. Ten následně v rukou zdravotníků zemřel. 

Demonstrace v USA nejsou jen o násilí. Lidé tančí, zpívají, brání policisty a kreativně protestují
Zdroj: TASR/AP Photo/Jeff Roberson

Starosta Minneapolis označil tento incident za důsledek rasismu. Ten je v USA dlouhodobým problémem. Místní občané pravidelně slýchávají ve zprávách příběhy o neozbrojených černoších zastřelených bělošskými policisty, kteří následně vyváznou bez trestu, nebo se směšnou podmínkou. Tentokrát si to už ale nechtějí nechat líbit, a tak propukly masové protesty po celých USA. Lidé požadují důsledné vyšetření incidentu a obvinění všech čtyř policistů z vraždy. Derek Chauvin už je obviněný a sedí ve vazbě. 

Doporučeno
„Přestaňte nás zabíjet!“: Po smrti George Floyda je Minneapolis v plamenech, protestuje se i v LA a Memphisu „Přestaňte nás zabíjet!“: Po smrti George Floyda je Minneapolis v plamenech, protestuje se i v LA a Memphisu 28. května 2020 9:42


Demonstrace se brzy zvrhly ve spoušť plnou ohně, útoků na policisty (ale i policistů na demonstranty), vyrabovaných obchodů, posprejovaných zdí a bohužel i zmařených životů. Jak informují The New York Times, demonstrace si vyžádaly už nejméně pět životů. Jen v New York City bylo 345 lidí zatčeno, 33 policistů zraněno a 47 policejních vozidel zničeno nebo poškozeno. 

Tyto projevy frustrace převedené do násilí a vandalismu vidíme na denním pořádku. Jde ale jen o část demonstrantů. USA zažívají zároveň i nebývalou míru solidarity a sjednocení tváří v tvář brutálním výsledkům systematického rasismu.

Doporučeno
Demonstrace v USA se rozšířily už do 30 měst. Donald Trump se musel skrýt do bunkru Demonstrace v USA se rozšířily už do 30 měst. Donald Trump se musel skrýt do bunkru 1. června 2020 8:55

Tisíce lidí tváří k zemi

V sobotu se u kapitolu v Coloradu sešly tisíce demonstrujících, kteří si v jeden moment lehl obličejem k zemi s rukama za zády a sborově skandovaly „I can’t breathe“. Tato scéna trvala 9 minut. Tak dlouho klečel policista Derek Chauvin na krku George Floyda. Informoval o tom místní list Colorado Times Recorder.

To samé se ale neděje jen v Coloardu. Podobným způsobem lidé protestují napříč několika městy v USA. Na Twitteru koluje například ještě video z El Pasa v Texasu.

Přidali se i lidé v Tacomě.

Šerif se připojil k demonstrantům 

Šerif města Flint v Michiganu Chris Swanson v sobotu složil zbraně a připojil se k protestujícím. Učinil tak se slovy: „Chci, aby z toho byl pochod, ne protest“. Šerif se svými lidmi se s demonstranty setkal v plné zbroji. Na rozdíl od jiných mužů zákona se ale snažil situaci vyřešit slovy. Dav lidí ujistil, že chce, aby mohli vyjádřit svůj názor a prohlásil, že jeho policisté jsou tu pro ně. S úsměvem rozdal několik placáků a na výzvu „walk with us!“ reagoval tak, že se opravdu mezi protestující připojil. 

Swanson se ke smrti George Floyda vyjádřil už v pátek na svém Facebooku. Napsal, že žádá rychlé zatčení a odsouzení každého z policistů, kteří byli incidentu přítomni. „Situace, kterou jsme na tomto videu viděli, ničí nesčetná úsilí o zlepšení policejní práce v komunitách v celé zemi a narušuje důvěru, která je pečlivě budována,“ dodal.

Rozhodnutí šerifa Swansona ale nebylo zdaleka ojedinělé. K protestujícím se policisté připojili i ve městech Camden, Ashland, Charlotte, v Queensu, ve Spokane County a ve městě Waukesha. Jeden z protestujících zachytil policistu v průvodu v Camdenu.

Chvilky ticha v Minneapolis

Hudební umělec Mysonne NY General na svém Instagramu v neděli sdílel záběry z tichého protestu v Minneapolis, městě, kde došlo k případu policejní brutality proti Georgi Floydovi. Stovky lidí na videu tiše stojí s rukou zvednutou v pěst a mírumilovně tak dávají najevo svoji solidaritu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

#LiveFromTheFrontLine ... Minneapolis Protest .Moment of Silence For #GorgeFloyd #SayHisName @cnn Post This!! Stop Posting that Negative Bullshit!! We are Unified!!

Příspěvek sdílený Mysonne #Jegna (@mysonnenygeneral),

Tisícihlavé mírumilovné pochody

Média plní záběry násilností, požárů a rabování, napříč Amerikou ale probíhají také mírumilovné protesty, kterých se zúčastňují tisíce lidí. Jejich jedinou pohnutkou je poklidně a v masovém měřítku upozornit na systémový rasismus, který vedl ke smrti George Floyda. 

Doporučeno
Slzný plyn, kameny a zničená auta. Minneapolis zachvátily protesty po smrti George Floyda, na jehož krku klečel policista Slzný plyn, kameny a zničená auta. Minneapolis zachvátily protesty po smrti George Floyda, na jehož krku klečel policista 27. května 2020 14:18

Sborový zpěv a tanec

Protestovat se dá i s písní na rtech. Dav lidí ve městě Canton v Ohiu zvolil píseň Lean on Me od Billa Witherse. Ta svým textem vzbuzuje naději v lepší zítřky a podněcuje k soudržnosti, bratrství a vzájemné pomoci.  

Lidé v New Arku v New Jersey protestovali s rouškami, slogany na cedulích a v tanečním rytmu.

Hudba a tanec v ulicích Brooklynu. 

V Beverly Hills se kromě zpěvu a tance také bubnovalo.

Protestující zabránili vyloupení supermarketu

Také v Brooklynu si to dav protestujících zamířil k obchodnímu domu Target, který je v posledních dnech terčem útoků lidí, kteří využívají současné situace, aby rabovali. V tomto případě se ale organizátoři a další protestující postavili před vchod supermarketu a vlastním tělem jej bránili. Chtěli udržet protesty bez vandalismu a násilí. 

Doporučeno
Policista v USA klečel Afroameričanovi 7 minut na krku. Ten plakal, říkal, že nemůže dýchat, a následně zemřel Policista v USA klečel Afroameričanovi 7 minut na krku. Ten plakal, říkal, že nemůže dýchat, a následně zemřel 26. května 2020 21:32

Nepořádek se sám neuklidí

Minneapolis je v některých svých částech silně poničené a spálené město. Lidé se po stovkách až tisících scházejí, aby nepořádek vyklidili.

Ochrana před koronavirem

Přestože ulice vyplnila frustrace a zloba způsobená policejní brutalitou a systematickým rasismem, nesmíme zapomínat ani na stále probíhající pandemii koronaviru, ta se může vlivem protestů ještě zhoršit. Vědomi jsou si toho určitě lidé Chicagu, kteří na protesty chodí v rouškách. Na video byl dokonce zachycen člověk, který z projíždějícího auta lidem v davu poskytuje dezinfekci na ruce. 

Afroameričané chrání policistu

Jedna z nejikoničtějších momentek z protestů v USA. Policista ve městě Louisville v Kentucky se oddělil od své jednotky a ocitl se tváří v tvář davu demonstrantů brojících proti policejnímu násilí. V ten moment před ním několik Afroameričanů vytvořilo lidský řetěz a chránilo ho před případným napadením. Silné.

Starostka poklekla a připojila se k protestům

Starostka města Olympia ve státě Washington Cheryl Selby se zapojila do protestů. Přišla mezi demonstrující a uprostřed křižovatky spolu s nimi poklekla na počest památky George Floyda. 

Policisté poklekli s demonstrujícími

Policisté ve městě Coral Gables, v New York City či v Santa Cruz poklekli, aby vyjádřili solidaritu s protestujícími.

To samé učinili policisté v Lexingtonu.

Stejná jednotka se pak s demonstranty objímala a hrála kámen, nůžky, papír. 

Zpět
Sdílet
Diskuse