Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2020 9:25
Čas čtení 1:35
Matej Krajčovič

Zaměstnanci Facebooku protestují. Žádají, aby firma zakročila proti Trumpovým statusům a výhrůžkám

TECH GEORGE FLOYD
Uložit Uložené

Nehlášený den volna si vzali i lidé na velmi vysokých pozicích.

Americký prezident Donald Trump se minulý týden dostal do sporu s Twitterem kvůli tomu, že služba označila některé z jeho výroků za nepravdivé, když se rozčiloval nad návrhem umožnit v nadcházejících prezidentských volbách i hlasování poštou. 

Twitter pod příspěvky umístil odkaz na podstránku, která upřesňovala fakta. Facebook ale razí zcela opačný přístup. „Pevně věřím, že Facebook by neměl být rozhodčí pravdy ve všem, co lidé řeknou online,“ řekl podle BBC před pár dny na tuto kauzu Mark Zuckerberg.

Doporučeno
Twitter označil Trumpův status za lež a nabídl důkazy. Prezident se však dožaduje práva na svobodu projevu Twitter označil Trumpův status za lež a nabídl důkazy. Prezident se však dožaduje práva na svobodu projevu 27. května 2020 13:56

Podle CNN s ním nesouhlasí někteří zaměstnanci Facebooku. Několik z nich si vzalo nehlášený den volna jako protest proti tomu, že služba nijak nezasáhla proti výhrůžce, že „rabování povede ke střelbě“. Twitter ji přitom označil za schvalování násilí. Výrok Trump adresoval demonstrantům v Minneapolis, ale i jiných městech.

„Nevím co dělat, ale vím, že neudělat nic, je nepřijatelné. Jsem zaměstnancem Facebooku, který absolutně nesouhlasí s Markovým rozhodnutím neudělat nic s Trumpovými posledními posty, které jasně podporují násilí. Ve Facebooku nejsem sám. To není neutrální pozice k rasismu,“ napsal šéf vývoje Facebooku Jason Stirman.

CNN píše, že Facebook je v těžké situaci. Zuckerberg zřejmě nechce zasahovat, aby svou platformu chránil před obviněními z toho, že není nestranná, vzpoura zaměstnanců je ale možná ještě větším problémem. 

Doporučeno
Policista obviněný z vraždy George Floyda byl propuštěn na kauci Policista obviněný z vraždy George Floyda byl propuštěn na kauci 8. října 2020 10:44

„Jsem hluboce zklamaná a zahanbená, jak se firma (Facebook, pozn. red.) ukazuje světu,“ píše Katie Zhu, která je již téměř dva roky produktovou manažerkou Instagramu, tedy velmi vysoko v celé organizační struktuře.

Facebook nebude proti protestujícím zaměstnancům, kteří si svévolně vzali den volna, nijak zasahovat. Zuckerberg mezitím oznámil, že jeho firma daruje 10 milionů dolarů skupinám, které bojují za rasovou spravedlnost a pomáhají menšinám.

Domů
Sdílet
Diskuse