Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2020 13:49
Čas čtení 2:14
Dominik Vetrák

Recenze: 4. série Ricka a Mortyho dokazuje, že stále jde o nejzábavnější animovaný seriál

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Hodnotíme nejnovějších 5 epizod Ricka a Mortyho.

V prosinci minulého roku skončila první polovina 4. série Ricka a Mortyho. Měla geniální úvodní část, ale pak to jaksi až na pár světlých momentů šlo z kopce. Kvalita seriálu, humor či originální sci-fi nápady na tom byly ve všech předešlých třech sériích mnohem lépe.

I tak jsme se ale bavili a jemné zklamání v dubnu znovu vystřídala radost. Ve druhé polovině série, která vyšla v dubnu, jsme si totiž znovu užili šílené dobrodružství Ricka a Mortyho.

Recenzia: 4. séria Ricka a Mortyho dokazuje, že stále ide o najzábavnejší animovaný seriál
Zdroj: Adult Swim

Pokud se na to díváme ze širšího hlediska, Rick a Morty je stále nejzábavnějším animovaným seriálem s řadou skvělých nápadů a scének, které tě nahlas rozesmějí. Pokud ale chceme porovnávat 4. sérii s kvalitou těch předešlých, jednoduše se nemůžeme vyhnout malému zklamání.

Z hlediska jednotnosti příběhu je na tom lépe další animovaný seriál s názvem Solar Opposites, který také produkují tvůrci Ricka a Mortyho.

Doporučeno
Recenze: Solar Opposites je animovaný seriál, který musíš vidět. Tvůrci Ricka a Mortyho dokázali svou genialitu Recenze: Solar Opposites je animovaný seriál, který musíš vidět. Tvůrci Ricka a Mortyho dokázali svou genialitu 19. května 2020 15:59

Autoři Ricka a Mortyho nám slibovali, že příběh bude konzistentnější a jednotlivé epizody v rámci sérií na sebe budou více navazovat. Tento slib ale nesplnili, jelikož 4. série je opět antologická a díly mají samostatný děj.

V zásadě nejde o negativní bod, spíše přání fanoušků, kteří by chtěli znovu vidět dějovou linku s Evil Mortym či složitější příběh. V tomto ohledu nás alespoň potěšila vynikající závěrečná část 4. série, která se věnuje Beth a jejímu důležitému rozhodnutí.

V závěru dokáže být emotivní a hluboká, přičemž nadále vykresluje Ricka jako sobeckého, ohavného a necitlivého otce. To stále funguje. Čím jdeme dál, tím více objevujeme nové rysy jeho osobnosti. Rick vždy najde způsob, jak se zahrabat ještě hlouběji ke dnu, což se nedá říct o Jerrym.

Recenzia: 4. séria Ricka a Mortyho dokazuje, že stále ide o najzábavnejší animovaný seriál
Zdroj: Adult Swim

Tvůrci to asi s Jerrym vzdali a používají ho jako prostou loutku. Někdy jemně posouvá děj, ale v drtivé většině případů slouží pouze jako otravné pako, kterému se všechno pokazí a divák ho za to má nenávidět. Scénář mu nedovoluje ukázat jakoukoliv pozitivní stránku a celý jeho charakter se odvíjí od toho, co pokazí příště.

Stále je to zábavné, dokážeš se tomu zasmát, ale z hlediska charakterového vývoje jde o krok vzad. Vypadá to tak, že se tvůrci jen točí v kruhu a nemají s touto postavou žádný dobrý nápad.

Druhá polovina 4. série se věnuje i samotnému procesu psaní scénáře pro seriál, jakým je Rick and Morty. Seriál se jakoby vtáhne do sebe a snaží se se svými příběhy divákovi ukázat, jak náročné je držet v nich pořádek a smysl. Rozhodně jde o zajímavé epizody, ale nejsou až tak vtipné a chyběly nám v nich i originálnější sci-fi prvky.

Recenzia: 4. séria Ricka a Mortyho dokazuje, že stále ide o najzábavnejší animovaný seriál
Zdroj: Adult Swim

Čtvrtá série se více věnuje postavám, ale ne vždy ví, co s nimi chce dělat a místy přešlapuje na místě či dokonce udělá pár kroků vzad. Stejně jako příběh, tak i kvalita epizod je nekonzistentní. Stále však jde o vysoký nadprůměr a my vlastně můžeme pouze porovnávat 4. sérii s těmi předchozími, protože Rick a Morty nemají skutečnou konkurenci. 

První polovina série se nám líbila méně. Nejnovější díly zase nabraly na kvalitě a nabídly opravdu bláznivé a originální nápady, jakož i pár scének, na které budeme vzpomínat ještě dlouho. Neděje se nic strašného, 4. série tak trochu přešlapuje na místě a seriál jako by hledal svou identitu před příchodem té páté.

My jsme se ale dobře bavili a i proto od nás 4. série dostává osm bodů z deseti a my se už nemůžeme dočkat, kdy dorazí nové epizody. Tak snad to tentokrát nebude trvat 3 roky.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse