Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2020 15:02
Čas čtení 1:03
Vojtěch Vanda

Digitální daň v Česku pro Google nebo Facebook nemusí zůstat bez odezvy. Američané plánují protiopatření

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Vyšetřování, které USA chystají, může vyvrcholit až zavedením cla na české zboží.

Američanům se nelíbí záměr České republiky a dalších zemí, které se chystají zavést pro velké internetové korporace ze Spojených států takzvanou digitální daň. Podle informací, které získaly Lidové noviny, bude z americké strany zahájeno vyšetřování, které by mohlo jednotlivé země potrestat dokonce až tím, že zavede na jejich zboží clo.

Doporučeno
Klečící policisté, zpěv a tanec v ulicích aneb 22 mírumilovných momentů z protestů v USA Klečící policisté, zpěv a tanec v ulicích aneb 22 mírumilovných momentů z protestů v USA 2. června 2020 11:02

Ze zavedení digitální daně si například Česká republika slibuje až 5 miliard korun do státní kasy. Tyto peníze by přišly od velkých amerických firem, které skrze reklamu vydělávají i v našem internetovém prostředí. Nicméně daně odvádí pouze v zemi, odkud pochází, tudíž ve Spojených státech. Tím pádem země, ve kterých firma něco prodala, z toho nemají žádný přínos.

Takovou daň už zavedly nebo se snaží zavést i země jako Velká Británie, Rakousko, Turecko, Itálie a Španělsko. Což se ale nelíbí americké straně, která, jako protiváhu, může zavést na dovoz z těchto zemí cla. Nyní, podle zdrojů Lidových novin, se USA rozhodly vést vyšetřování proti České republice skrze úřad amerického obchodního zmocněnce, který je přímo podřízen americké prezidentské kanceláři.

Amerika takto jedná už v době, kdy návrh digitální daně ještě ani neprošel Poslaneckou sněmovnou. Česká vláda se proto snaží situaci vyřešit například návrhem, že by původně sedmiprocentnímu zdanění podléhaly pouze firmy, jejichž roční zisk je vyšší než 19 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová by také mohla navrhnout snížit procento daně ze sedmi na pět. 

Doporučeno
Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout a které neurazí a ulehčí tvé peněžence Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout a které neurazí a ulehčí tvé peněžence 31. května 2020 16:51

V rámci vyšetřování by měly probíhat konzultace mezi americkou a českou stranou, které se budou snažit přijít ke vzájemnému konsenzu. Pokud by se tak nestalo, Amerika pak cla nejspíš zavede. Situace proto dostává do svízelné situace i české exportéry, kteří se už o dani snažili jednat s vládou přímo v Poslanecké sněmovně. 

Domů
Sdílet
Diskuse