Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností Asus.
8. června 2020 18:00
Čas čtení 4:32
Matej Krajčovič

Herní notebook se 120 Hz displejem, speciální svítící plochou a extrémní grafikou. To je Asus ROG Zephyrus G14 (Recenze)

TECH
Uložit Uložené

Otestovali jsme počítač, který by neměl mít problémy s žádnou dnešní hrou.

Na trhu najdeš desítky, možná dokonce stovky různých notebooků. Z výběru toho nejlepšího se ti proto může pořádně zatočit hlava. Navíc někdy jako by existovaly pouze dvě kategorie.

Můžeš mít tenoučký ultrabook, který sice s přehledem zvládne veškerou kancelářskou práci, ale při pohledu na ukázky z nejnovějších her se jen zasměješ a bude ti jasné, že jejich grafiku ani náhodou nerozběhneš. Nebo si můžeš koupit herní stroj, který ale bude vážit téměř tři kila a v práci se za jeho divoký gamerský design budeš trochu stydět.

Asus snad jako první představil notebook, který ti v ruksaku nezlomí záda, bude vypadat dostatečně elegantně a zároveň utáhne téměř cokoliv, po čem srdce hráče zatouží. Ne nadarmo firma označuje svůj ROG Zephyrus G14 za nejvýkonnější 14palcový herní počítač na světě.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč se nám nový Asus líbí více než klasické herní notebooky
  • Na co jsou dobré otvory a diody na zadní straně displeje
  • Kolik FPS dosáhneš v Call of Duty: Warzone na plných detailech
  • Jak to zvládá chlazení tohoto notebooku
  • Zda opravdu potřebuješ 120 Hz displej

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: Refresher.sk

Vypadá běžně, je ale nejvýkonnější na světě

Zephyrus G14 si můžeš koupit za různé ceny v různých konfiguracích, ale vlajkový model dostal ultimátní grafickou kartu NVIDIA GeForce RTX 2060, která podporuje i stále populárnější raytracing nebo hraní s VR headsetem.

Přesto se ale hmotnost počítače podařilo udržet někde okolo hranice 1,6 kg, což jsou vlastně stále ultrabookové hodnoty, zejména mezi 14palcovými stroji. 

Dostupné procesory, grafické karty a displeje pro Asus ROG Zephyrus G14:

Procesor Dedikovaná grafická karta Displej
AMD Ryzen™ 9 4900HS NVIDIA® GeForce RTX™ 2060 WQHD (2560 x 1440), IPS, 60 Hz
AMD Ryzen™ 7 4800HS NVIDIA® GeForce® GTX 1660 Ti Full HD (1920 x 1080) IPS, 120 Hz
AMD Ryzen™ 5 4600HS NVIDIA® GeForce® GTX 1650 Ti Full HD (1920 x 1080) IPS, 60 Hz
  NVIDIA® GeForce® GTX 1650  

Nejvíce se nám líbí, jak svůj výkon maskuje a působí spíše nenápadně. To ale neznamená, že se po odklopení displeje nebudeš dotýkat pouze solidních materiálů, zejména hliníkovo-hořčíkové slitiny, která je odolná vůči otiskům prstů a jen tak lehce se neošoupá ani po letech používání. Toto není žádná plastová hračka. 

Ne všechno ale vyšlo úplně perfektně. Přestože je klávesnice s poněkud nižším zdvihem tlačítek sama o sobě výborná a otevřený displej ti ji krásně nadzvedne do ideální polohy pro psaní, podsvícení tlačítek svítí trochu nerovnoměrně.

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER.sk

Náš model má navíc i světlé klávesy, takže přes den se nám na počítači lépe pracovalo, když jsme bílé světlo pod nimi úplně vypnuli. ROG Zephyrus G14 si ale můžeš koupit i v černé s tmavou klávesnicí, kde už jasné světlo přes kontrastní písmenka dává smysl. Je však jen na tobě, která barva se ti líbí víc.

Animace, nebo vlastní text? To je AniMe Matrix

Zmiňovali jsme G14 v černé a stříbrné barvě, verze jsou ale vlastně dokonce čtyři. Každou totiž můžeš mít buď s klasickým zadním nebo AniMe Matrix krytem, do kterého speciální CNC stroje vyvrtaly 6 536 maličkých otvorů.

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: Asus.com

Přes ně pak svítí 1 215 mini-LED diod, které mohou zobrazovat sympatické animace, aktuální čas nebo dokonce i tvůj vlastní text. Jen doufáme, že nikoho nenapadne si na tuto část naprogramovat vlastní taháky a podvádět tak na písemkách ve škole. 

Nastavení animací a libovolných sekvencí jsou v appce Armour Crate jsou totiž opravdu detailní. Samozřejmostí je i automatické vypnutí animací, pokud nabíječku necháš doma a pracuješ pouze na baterii v počítači.

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER

Úplní geeci ocení i mobilní aplikaci pro Android nebo iOS, která ti na displeji mobilu ukáže aktuální nastavení výkonu a teploty, či zátěž procesoru během toho, co budeš na obrazovce počítače hrát některou z nejnovějších stříleček.

 

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: Asus.com

Ještě plynulejší zážitek z her díky 120 Hz displeji

My jsme samozřejmě museli vyzkoušet zejména oblíbené Call of Duty: Warzone. ROG Zephyrus vůbec nazaváhal, i při plných detailech hra běžela na krásných 80-90 FPS při Full HD rozlišení. 

A to jsme přitom měli „jen“ notebook osazený procesorem AMD Ryzen 7 4800 HS, tedy střed nabídky. Uvnitř bylo 16 GB RAM (maximálně by mělo být možné osadit dvojnásobek) a zvolit si můžeš 512 GB nebo 1 TB rychlý SSD disk.

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER
 

Luxusní zážitek z her má ale na svědomí hlavně 120 Hz Full HD displej. Výhody dvojnásobně svižné obnovovací frekvence hráčům už ani nemusíme vysvětlovat. 

Obrazovka bude méně rozmazaná při rychlém pohybu a podle některých profíků dokonce své nepřátele uvidíš o pár nanosekund dříve, což ti přinese drobnou výhodu. Na výběr je i základní Full HD 60 Hz panel, případně 2K displej s rozlišením 2 560 x 1 440 bodů. Ten má však jen běžných 60 Hz, takže určitě sáhni po 120hertzovémfullhádéčku“, i když je vhodnější spíše na hry než úpravu grafiky, kde potřebuješ špičkový kontrast a věrné barvy.

 

Doporučeno
Asus TUF Gaming A15 – je to ten nejlepší notebook na nejnovější hry i na práci? (Recenze) Asus TUF Gaming A15 – je to ten nejlepší notebook na nejnovější hry i na práci? (Recenze) 18. května 2020 10:30

Oceňujeme, že počítač příliš nehučí ani pod plnou zátěží, ale s chlazením je to už trochu horší. Chceš hliníkové tělo? Pak se připrav na to, že místa, kde máš ruce připravené nad klávesami W, A, S, D, budou vždy trochu teplá

Ještě horší je to trochu výše, okolo speciálních kláves na regulaci hlasitosti, vypnutí mikrofonu či aktivaci Armour Crate. Když hraješ, garantujeme ti, že tam prst kvůli teplu neudržíš ani 10 sekund. Samotná grafika měla přibližně 80 °C, takže hardware se chladit stíhá.

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER.sk

Z portové výbavy po bocích notebooku by ti mohl chybět snad jen Ethernet, ale s podporou nového standardu Wi-Fi 6 si vystačíš i na pár let dopředu. Je zde i HDMI, dvě USB-C a dvě klasická USB například pro myš nebo alespoň její vysílač. 

Samozřejmostí jsou i sluchátka, ačkoli extrémně nahlas a celkem kvalitně umějí hrát i zabudované reproduktory. Na filmy s partnerem to bude stačit určitě, stejně tak pro ozvučení intrákové párty s hudbou přes Spotify.

K vysokému výkonu patří i silná baterie. Při kancelářské práci můžeš dosáhnout výdrže 8–10 hodin, při sledování Netflix a YouTube videí, je to spíše okolo 6 hodin. Podmínkou je přepnutí na energeticky méně náročný režim Silent. Při hrách pak zvolíš Performance nebo Turbo a samozřejmě předtím zapojíš přísun energie ze sítě.

Pro koho a za kolik?

Asus ROG Zephyrus G14 je (v tom nejlepším smyslu) nenápadný a poměrně elegantní notebook, který díky 14palcové obrazovce, odolnému hliníkovému tělu a hmotnosti okolo 1,6 kg budeš moci každý den nosit, kam jen budeš potřebovat. 

Možná budeš nadávat na velkou nabíječku, která musí utáhnout mimořádně výkonný hardware se špičkovým procesorem a grafikou, ale Asus ti dá možnost dobíjet i z menších nabíječek přes USB-C. Jen si je budeš muset dokoupit, případně vlastnit monitor, který podporuje technologii USB-PD.

Jde o parádní alternativu k nabušeným hráčským notebookům, která ale díky špičkovému 120 Hz monitoru poslouží ještě i o něco lépe.

Základní cena by se měla pohybovat kolem 34 500 korun, za vyšší konfigurace si několik tisícovek připlatíš.

Výhody a nevýhody Asusu ROG Zephyrus G14

+ elegantní „negamerský“ vzhled - tělo notebooku se dokáže pořádně zahřát
+ možnost nakonfigurovat si 120 Hz Full HD displej - nerovnoměrné podsvícení klávesnice
+ špičkové parametry a grafika NVIDIA® GeForce RTX™ 2060 - displej mohl mít lepší barvy a kontrast
+ utáhne nejnovější hry na max. detailech - velký a těžký nabíjecí zdroj (až 180 W)
+ zajímavý AniMe Matrix kryt displej  
+ čtečka otisků prstů ve vypínači  
+ nabíjení i přes USB-C (nabíječku si musíš dokoupit)  
+ výdrž 8–10 hod. při kancelářské práci  

Asus ROG Zephyrus G14 - ako vyzerá najvýkonnejší 14-palcový notebook na svete? (Recenzia)
Zdroj: REFRESHER.sk
Domů
Sdílet
Diskuse