Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2020 10:27
Čas čtení 2:37
Tímea Krauszová

J. K. Rowling čelí veřejnému lynčování za příspěvky o transsexuálech. Říci pravdu není nenávistné, tvrdí slavná spisovatelka

NEWS J.K. ROWLING
Uložit Uložené

Toto není poprvé, co autorka otevřela konverzaci o sexuální identitě.

Autorka série knih o Harrym Potterovi čelí veřejnému lynčování poté, co na Twitteru zveřejnila několik příspěvků na téma sexuality. Přestože v nich píše, že zná a má ráda transsexuály, mnozí fanoušci a také organizace jí vytýkají nevzdělanost a ignoranci. 

Doporučeno
16letá Sandra za 4 minuty utopila svou mámu. Před soudem se u fotek oběti společně se sestrou smála 16letá Sandra za 4 minuty utopila svou mámu. Před soudem se u fotek oběti společně se sestrou smála 4. června 2020 15:08

Tentokrát se strhla internetová válka poté, co J. K. Rowling sdílela článek na portálu Devex. V něm se psalo o tom, jak po koronavirové pandemii můžeme vytvořit svět, který je rovnější a spravedlivý vůči „lidem s menstruací“ (tedy včetně trans lidí). Takové oslovení se však světoznámé spisovatelce nelíbilo a s dávkou ironie si nedokázala vzpomenout na slovo „ženy“.

Zcela tak ignorovala fakt, že na světě jsou lidé, kteří nejsou ženami, ale menstruují. Nejsou to jen trans lidé, ale i non-binary nebo genderqueer lidé, kteří nespadají do klasického binárního systému (žena a muž).

Po prvních negativních odezvách ještě přilila olej do ohně dalším příspěvkem. Už sice bez ironie, ale mnoha lidem se její reakce i tak nezamlouvá.

„Pokud pohlaví není skutečné, neexistuje přitažlivost mezi stejným pohlavím. Pokud pohlaví není skutečné, tak smažete reálné zážitky žen na celém světě. Znám a miluji trans osoby, ale smazat koncept pohlaví znamená, že odstraníte schopnost mnohých smysluplně diskutovat o jejich životech. Říci pravdu není nenávistné,“ napsala.

Později dovysvětlila, že chce, aby mohli trans lidé žít plnohodnotný a autentický život. Ale ten její byl silně definován tím, že je žena a nechce, aby to najednou přestalo jako koncept existovat. „Respektuji právo každého trans člověka k tomu, aby žil pohodlně a autenticky. Pochodovala bych s vámi, pokud by vás diskriminovali za to, že jste trans. Zároveň však můj život formovalo to, že jsem ženou. Nevěřím, že je nenávistné to říct.“

Jak již některé organizace i trans lidé zareagovali v odpovědích, o to přece vůbec nešlo. Její ženskost a ani její menstruace přece nezmizí, pokud začneme mluvit o lidech, a ne o ženách. Naopak se přizná lidskost těm, kteří jako by dosud nikam nepatřili. 

Mezi jinými zareagovala i organizace GLAAD, která bojuje za práva LGBTI lidí. Zdůrazňuje, že Rowling vědomě zkresluje fakta o trans lidech a genderové identitě. „V roce 2020 neplatí žádná výmluva pro útok na trans osoby.“

Aby toho nebylo málo, svým followerům doporučují číst autora knih o Percym Jacksonovi, který podle nich na rozdíl od Rowling není transfobní.

Na komentáře zareagovala i zpěvačka Halsey. „Představte si, že napíšete sérii, která definuje celou generaci. Je o povstání mladých lidí, kteří porazí tyrana poháněného tím, že chce udržet ,čistou krev'. A pak se podíváte na dnešní svět a řeknete si ,hmm, ano, znemožním trans lidi'.“

Zpět
Sdílet
Diskuse