Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností Staropramen Cool.
14. června 2020 15:22
Čas čtení 3:28
Antonín Havlík

Srovnali jsme nejlepší nealkoholické Cool drinky. Který chutná nejlépe a nejvíce osvěží?

Srovnali jsme nejlepší nealkoholické Cool drinky. Který chutná nejlépe a nejvíce osvěží?
GASTRO
Uložit Uložené

Jaký druh osvěžení nám přišel nejlepší? Tohle je test toho nejlepšího Cool osvěžení.

Léto se blíží a proto jsme vyrazili do ulic, abychom našli klasické, ale i netradiční osvěžení v Česku. Jsme vybaveni šesti nejsvěžejšími příchutěmi, které ale neobsahují žádné promile. I nealkoholická piva přeci mohou konkurovat jejich opojným konkurentům. Jsou navíc vhodná pro všechny – pro řidiče, sportovce, případně zaměstnance, kteří si nápoj mohou dopřát klidně v pracovní době.

Vyzkoušeli jsme proto oblíbené pivní mixy Cool, které aspirují na to, že uhasí žízeň a v parných dnech perfektně osvěží. Jejich slogan zní – osvěž si den a nabízí mnoho příchutí. Patří mezi ně tradiční citrusové příchutě Lemon a Grep, oblíbené české ovoce Jablko a hruška, červené ovoce Malina a borůvka a neobvyklá kombinace Okurky a limetky

Šest barevných, specifických chutí. My si je v tomto článku vezmeme pod drobnohled a najdeme tu nejvíce osvěžující!

Jak jsme testovali

Osvěžení může mít hodně podob a je to nepřenositelný pocit. Zatímco před zimou je jednoduché se chránit teplým oblečením, před horkem se prostě jen tak neschováš. Můžeš ho ale zlepšit dobře vychlazeným cool drinčíkem, který v takovém počasí přijde vhod.

Všechny produkty nealkoholických Coolů jsou bez přidaných konzervantů a umělých barviv. Proto jsme vyrazili do terénu a každou příchuť vyzkoušeli v různorodých podmínkách města, abychom měli jistotu, že tě v létě fakt nic nepřekvapí

Každá ochutnávka bude probíhat ve dvou kolech, během kterých u daného nápoje vyzkoušíme vůni, ochutnáme ho, zhodnotíme a pak pro jistotu ještě jednou to samé. Jaká chuť byla nejautentičtější? Co tě v horku nejlépe osvěží? Tady je naše srovnání.

Hledáme to nejlepší osvěžení na léto. Který nealko Cool drink nás nejvíce zchladil?

6. Lemon

Citronová příchuť je v rámci nápojů opravdová klasika prověřená mnoha generacemi. Lidé už odpradávna věděli, že lemon příchuť dokáže osvěžit. Proto je tato příchuť určena pro všechny, kteří si chtějí být dopředu jistí, do čeho jdou. Je to spíš konzervativní příchuť.

Jako správní degustátoři vždycky u každého nápoje nejdříve vyzkoušíme jeho aroma. Po prvním vyzkoušení vůně jsme indikovali silnou přítomnost citrónu. Barva je typicky citronádová a máme z ní pocit, jako bychom bychom tyto žluté plody zrovna vymačkali do skleničky. Je to hodně osvěžující nápoj, u kterého chuť piva nejde skoro cítit.

Hledáme to nejlepší osvěžení na léto. Který nealko Cool drink nás nejvíce zchladil?

5. Grep

Barva i vůně nápoje je ještě před ochutnáním hodně grepová, jak jinak. Drink vypadá už na první pohled hodně autenticky. Cítíme o něco intenzivnější pivní vůni, ale ta po ochutnání téměř vymizela a zůstal nám jen dobrý pocit z osvěžující limonády.

Grep je přirozeně hořkosladký a přesně tuhle chuť najdeš i v tomto drinku. Dokáže překvapit tím, že není příliš sladký, ale podobně jako v případě citronu, jde o příchuť, která zase tolik nepřekvapí jako ty, které nás čekají v další ochutnávačce. I přesto nás indikátor osvěžení tuto příchuť chválí jako o závod.

Hledáme to nejlepší osvěžení na léto. Který nealko Cool drink nás nejvíce zchladil?

4. Bezový květ a lemongrass

Stará pranostika praví: „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni“. Říká se to tak prý díky skvělým zdravotním účinkům bezinky, její chuti a vůni. Exotická příchuť tohoto nápoje překvapí. Neměli jsme absolutní páru o tom, jak chutná lemograss, ale musíme říct, že se s bezovým květem výborně doplňují. 


Pociťujeme lehkou, příjemnou a hlavně svěží chuť, barva nápoje je světlá a průhledná. Tento drink je lehce sladší než ostatní, ale pořád lehká a vlastně hrozně fajn. Dokážeme si představit, že jedna plechovka s bezinkou dokonale osvěží horké odpoledne. 

Hledáme to nejlepší osvěžení na léto. Který nealko Cool drink nás nejvíce zchladil?

3. Malina a borůvka

Klasickou malinovou limonádu všichni dobře známe. V tomto Cool provedení je ale mírně vylepšená o borůvku. Jde o vůbec nejoblíbenější příchutě nealkoholických drinků v Česku, které se zajímavě mísí. To nám dokazuje i sklenice plná sytě červené barvy, která silně voní po lesních plodech.

Po prvním napití cítíme intenzivní příchuť malin, po polknutí lehce chutnající po pivu. Tahle příchuť má jednu nespornou výhodu, která tkví v tom, že chutná jinak než klasické české malinovky, na které je člověk zvyklý z tuzemských hospod.

Není tak přeslazená, tím pádem má unikátní chuť – ovocnou, ale zároveň to nejsou jenom rozmixované borůvky s malinami a cukrem. Prostě něco mezi. Je to alchymie

Hledáme to nejlepší osvěžení na léto. Který nealko Cool drink nás nejvíce zchladil?

2. Jablko a hruška

Jablko nepadá daleko od hrušky. A proto se spojili v této příchuti, která se dostala v rámci žebříčku a to nejlepší letní osvěžení na druhé místo. Přesně tak vypadá i barva tohoto nápoje. Jako bublinkový mošt.

Vůně příchutě je už zpočátku příjemná a silně ovocná. Sbíhají se nám po ní sliny. Připomíná jeden nápoj z dětství, který voněl podobně, ale už se nevyrábí. Byl vyrobený z hrušek. 

Příchuť jablka a hrušky se příjemně doplňuje s lehkým pivním aroma. Je sladký, ale ne tak, že by byl cítit po cukru. V horku takový nápoj skvěle osvěžuje a naplňuje svůj „cool“ potenciál, ale pojí se nám i s podzimem – s domácími mošty a různými sběry. Dobrá volba.

Hledáme to nejlepší osvěžení na léto. Který nealko Cool drink nás nejvíce zchladil?

1. Okurka a limetka

Spousta lidí nám asi dá za pravdu, že pokud něco v létě opravdu osvěží, tak jsou to okurky. Jenže také dobře víme, že klasický nápoj s okurkama není pro každého – i proto nás překvapilo, jak ve vhodné kombinaci s limetkou a pivem dokáže kouzlit. Specifická vůně se rozvine už po otevření plechovky.

Po napití se chuť dvou hlavních látek příjemně mísí a pivo v příchuti téměř nejde cítit, jen ji vhodně dokresluje. Je to svěží, intenzivní a autentická příchuť. Přijde nám hodně unikátní, protože jsme nikdy nic podobného nepili. Čím víc se chuť rozleží, tím víc je okurkovější.

Hodně specifický nápoj, který si nejde zaměnit s něčím jiným. Totální vítěz této kategorie, takže pokud chceš sáhnout po něčem ultraosvěžujícím a zároveň ultranetradičním, rozhodně neváhej. K okurce a limetce jsme se vraceli ještě mnohokrát potom a můžeme potvrdit, že její neotřelá příchuť opravdu osvěží za každé situace a v každé podobě. Stejně jako ostatní příchutě, i ona chutná nejlépe pořádně vychlazená.

Domů
Sdílet
Diskuse