Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2020 19:28
Čas čtení 0:52
Matej Krajčovič

WHO: Přenos koronaviru z pacientů, kteří nemají příznaky, je „velmi vzácný“

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Mají to potvrzovat data ze zemí, které důsledně dohledávaly rodinné kontakty pacientů bez kašle a horečky.

Už od začátku pandemie nového koronaviru bylo zřejmé, že velká část nakažených infekci zvládne překonat pouze s mírným kašlem nebo dokonce úplně bez horečky a jakýchkoli jiných příznaků.

CNBC však nyní informuje, že Mezinárodní zdravotnická organizace přišla s průlomovou teorií, podle které takoví „bezpříznakoví“ pacienti jen velmi zřídka nákazu rozšíří dále.

Doporučeno
Michal Šopor: Policisté v Los Angeles jsou úplně pos***í. Demonstrujících je hodně a mají toho dost (Rozhovor) Michal Šopor: Policisté v Los Angeles jsou úplně pos***í. Demonstrujících je hodně a mají toho dost (Rozhovor) 6. června 2020 20:18

Vysocí funkcionáři WHO doslova tvrdí: „Z dat, která máme, to stále vypadá, že je vzácné, aby asymptomatická osoba nákazu přenesla přímo na druhého člověka.“ Řekla to Dr. Maria Van Kerkhove, šéfka pro nově vznikající nemoci a zoonózy, tedy choroby přenosné ze zvířat na člověka a znovu zopakovala: „Je to velmi vzácné.“

Na základě těchto zjištění by se jednotlivé státy mohly zaměřit spíše na odhalování a izolování lidí, kteří již projevují známky covidu-19, tedy například měřit teplotu lidí na letištích nebo ve veřejných budovách. Plošné testování by nemuselo být až tak důležité.

Teorii mají potvrzovat údaje ze zemí, kde důkladně sledují kontakty nakažených pacientů. Ti bezpříznakoví prý v zásadě téměř nikdy nenakazili nikoho ze svých nejbližších, například osoby ve stejné domácnosti.

I samotná doktorka Van Kerkhove však připomíná, že WHO potřebuje více výzkumu, aby tuto teorii opravdu potvrdila.

WHO: prenos koronavírusu z bezpríznakových nakazených pacientov je „veľmi zriedkavý“
Zdroj: TASR/AP

Americká CDC dokonce ještě 1. dubna tvrdila přesný opak. Právě možností přenosu i mezi osobami bez obtíží zdůrazňovala potřebu dodržovat karanténní opatření a stranit se kontaktu s cizími lidmi.

Domů
Sdílet
Diskuse