Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2020 10:49
Čas čtení 0:50
Vojtěch Vanda

V Česku jsou potraviny skoro stejně drahé jako v Belgii. Příjmy se ale nezvýšily

NEWS BELGIE ČESKO
Uložit Uložené

Česká televize provedla srovnání cen potravin, které se prodávají v Česku, s evropskými cenami. Česko prý ceny v Evropě dohnalo.

Česká republika dohnala západní Evropu, alespoň co se cen potravin týče. Tvrdí to zpravodajové České televize, kteří provedli srovnání. Zatímco v České republice vyjdou vybrané kusy ovoce a zeleniny stejně nebo dráž než v Belgii, v zemi svírané Francií a Německem si jich může tamní obyvatel dovolit až 2,5krát víc.

Doporučeno
Konopí rozhodně nevyléčí všechno, říká výzkumník Pavel Kubů. Má ale obrovský dosud nevybádaný potenciál Konopí rozhodně nevyléčí všechno, říká výzkumník Pavel Kubů. Má ale obrovský dosud nevybádaný potenciál 10. června 2020 15:45

Zpravodajové provedli test v obchodním řetězci Lidl. Zatímco v jedné z pražských poboček utratíme za kilo červené papriky 80 korun, půl kila hroznového vína stojí 70 korun, půl kila citrónů něco kolem 40 korun a půl kila balených rajčat, v akci, 30 korun. V 900 kilometrů vzdálené zemi jsou ceny podobné.

Ve statisticky dražší Belgii, jak říká dva roky starý průzkum, se ukázalo, že jsou ceny těchto potravin dokonce i mnohdy přívětivější. Přestože je malá země o 9 % dražší než Francie a o 13 % dražší než Nizozemsko a Německo, lze zde nakoupit papriku za stejnou cenu jako u nás, hrozny o korunu levněji, citróny dokonce levněji o osm korun na kilo a rajčata stojí 27 korun, ale za kilo.

Doporučeno
Bratr George Floyda vypovídal před Kongresem: Pohřeb mého staršího bratra bylo to nejtěžší, co jsem v životě musel udělat Bratr George Floyda vypovídal před Kongresem: Pohřeb mého staršího bratra bylo to nejtěžší, co jsem v životě musel udělat 11. června 2020 8:35

Samozřejmě největší rozdíl mezi Čechem a Belgičanem je v průměrné mzdě. Zatímco Čech si průměrně vydělá 34 077 korun za měsíc, Belgičan zhruba 88 tisíc. Přestože se ale inflace zdá hodně vysoká, snižují ji ceny pohonných hmot. Meziroční pokles cen pohonných hmot v květnu byl o 21,7 %. Nebýt této skutečnosti, nárůst inflace by byl mnohem vyšší.

Domů
Sdílet
Diskuse