Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2020 21:22
Čas čtení 2:54
Tímea Krauszová

J. K. Rowling prozradila, že se v minulosti stala obětí sexuálního násilí. Její názor na transgender osoby s tím úzce souvisí

NEWS J.K. ROWLING
Uložit Uložené

Chtěla by zachovat prostory, které jsou jen pro ženy.

Britská spisovatelka J. K. Rowling na svém blogu vysvětlila, co ji vedlo k jejím nedávným vyjádřením o transgender lidech, kvůli kterým čelila veřejnému hejtu. Celý skandál spustil článek s nadpisem „o lidech, kteří menstruují“. Na ten autorka reagovala cynicky a naznačila, že takoví lidé se nazývají ženy. 

Lidé, kteří menstruují, jsou podle ní jednoduše ženy, a ty potřebují svůj bezpečný prostor

Lidé jí vyčítali, že odignorovala fakt, že na světě jsou lidé, kteří nejsou ženy, ale menstruují. Nejsou to jen trans lidé, ale i non-binary nebo genderqueer lidé, kteří se vymykají z klasického binárního systému (žena a muž). Výsledkem jejího vyjádření byla horlivá debata, která se rozpoutala na sociální síti Twitter. Zapojili se do ní i transrodoví lidé a organizace, které bojují za práva LGBTI komunity.

Spisovatelka se proto po několika dnech odhodlala sepsat své myšlenky na svém blogu. Vysvětlila, proč se dlouhodobě vyjadřuje k tématu trans lidi tak, jak to dělá a přiznala, že do značné míry ji v názorech utvrdily její vlastní zážitky. V minulosti totiž byla obětí domácího a sexuálního násilí.

Domů
Sdílet
Diskuse