Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2020 8:42
Čas čtení 0:57
Matej Krajčovič

Spálený benzín možná znovu ožije. BMW investovalo do firmy, která chce vyrábět paliva z recyklovaného CO2

TECH
Uložit Uložené

Bez dodatečného znečištění ovzduší a za ceny jako při tradičním benzínu. Bude i nafta a letecký benzín.

Benzínovým autům nakonec možná ještě nemusí tak brzy odzvonit, informuje New Atlas. Společnost BMW totiž zainvestovala do startupu, který chce z plynů CO2 v atmosféře vyrábět běžný benzín. Taková produkce by navíc měla být ekologicky neutrální, tedy nevypouštěla ​​by více škodlivin, než kolik jich z prostředí stáhne.

Řeč je o firmě Prometheus Fuels, která se na trh chystá vstoupit ještě letos. Kromě benzínu prý dokáží vyrábět dokonce i diesel a letecký benzín. Všechno má pohánět solární nebo větrná energie.

Třešničkou na dortu má být fakt, že cena takového benzínu by se neměla lišit od běžných paliv vytěžených ze země a zpracovaných v rafinériích. Celý projekt tak vypadá doslova jako pohádka, ale investice ze strany BMW nám dává naději, že nejde o úplný nesmysl.

„Schopnost vyrábět benzín ze vzduchu, za ceny srovnatelné s fosilními palivy, to je game changer,“ říká Greg Smithies z BMW i Ventures. Podle něj by navíc produkce takového benzínu dokázala okamžitě snížit emise, neboť ekologická paliva by ihned mohla začít tankovat všechna nynější auta.

Byla by to tedy rychlejší změna, než čekat, až se světový vozový park postupně vymění za elektromobily, nehledě na to, že e-vozidla mají stále množství problémů, jako například mizerný dojezd. Okamžitě bychom prý mohli ušetřit až 10 gigatun CO2 ročně, tedy 25 % všech emisí tohoto plynu.

Vstup na trh v roce 2020 by měl znamenat, že Prometheus začne svůj eko-benzín v Kalifornii prodávat už za pár měsíců. Zbytek USA a světové trhy by se mohly dočkat v roce 2021.

Domů
Sdílet
Diskuse